用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學有聯繫中學學生唔揀自己中學 + 赤柱聖士提反 ...
go

小學有聯繫中學學生唔揀自己中學 + 赤柱聖士提反  

因為阿女小五準備升中,自己除咗係EK收集資料後,亦會周圍問人留意嘅中學情況,發現一樣野,我留意嘅幾間中學生其實有聯繫小學,但成績好的聯繫小學生通常未必會揀自己聯繫中學,純我自己聽聞(不喜勿插)及朋友口碑,反而通常自己小學嘅B2生先至會升自己聯繫中學,點解呢?

以下例子純個人見解,如有其他不同意,歡迎指點更正,好讓我改變錯誤想法,先謝謝大家。

1)培基小學B1 嘅以我接觸嘅朋友口碑佢地會抽曾肇添,呂明才,沙崇(大圍),循道之類,B1尾-B2先至會入沙田培基。

2)崇真私小聽聞又係B1尾-B2先至會直升直資長沙灣崇真(呢個我N年前上司個女當年全班第一名,升中抽入伊利沙白後來扣門入庇理羅士

3)培道小學都係諗出面嘅丘中、銀禧、黃笏南、旅港,培道中學係後備

4)陳守仁直資小學,朋友話B1好成績考入其他名中,都係中間嘅先至會去顏寶鈴

5)赤柱間聖士提反小學,同一個朋友講又係好成績嘅唔會直升中學部,又係成績中間嘅先至會直升。

我估港同,培正,協恩,拔箤等呢啲學校嘅小學成績好嘅學生先至會直升自己聯繫中學掛?!

講咁多,其實我想問大家,赤柱間聖士提反小學係咪成績中間嘅先至會直升中學,赤柱聖士提反係咪好似我朋友咁講到好多有錢人俾佢仔女讀,學生有少許階級及學業成績名大於實,成績麻麻呢?仲講到學校好似無校規咁?朋友嘅女小一至小三係赤柱間聖士提反小學讀, 去年小四才轉校去第二間私小讀,以上睇法係佢講我聽。我係EK search 及爬晒咁多年文(無十年都有八載),無一個帖提過St Stephen 會Free 到好似無校規咁,我朋友講嘅係咪真抑或係誇張咗呢?

醒目開學勳章 王國長老

回覆:唉!小學有聯繫中學點解學生都唔揀自己中學?

港同每年都平均有十零個走。有d最top會留,有d會走,走又唔一定係勁top,只能講人各有志。今年少左,得5個左右走。
咁家長有唔同唸法都好正常嘅。

培基、培道中學當後備好正常,因為中學係band2,band2生揀返聯繫做水泡,band1生當然想揀返band1中學

點解唔齊齊揀返聯繫帶起學校呀?咪又去返升小個情況,個個都想揀熱門,冷門邊有人理,個個驚入冷門影響升學嘛
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-7-17+01:13+編

原帖由 小時了了 於 16-07-17 發表

因為阿女小五準備升中,自己除咗係EK收集資料後,亦會周圍 ...
陳守仁轉左做私小 ?

小時了了  改返直資了. 多謝提醒  發表於 16-7-18 11:25

醒目開學勳章

回覆:唉!小學有聯繫中學點解學生都唔揀自己中學?

勁人心頭高嘛!
有間band 1B 聯繫中學都唔揀,心儀區內幾間band1A中學!好多時都係咁.....
我有幾個精英班家長朋友,都這樣想.....

如果間中學係band 1B or c又不會完全不選,只是留在大抽獎乙一作back up。抽獎前會考其他band 1直资和自行選兩間更喜歡的。今年dgs女狀元其中一個都是培正小學的,就算去coedu interview, 也見到有dgjs的學生去in, 不首選自己的中學的原因也不單單是為了banding 呢!

醒目開學勳章

引用:如果間中學係band+1B+or+c又不會完全不選,

原帖由 cmchang0927 於 16-07-17 發表
如果間中學係band 1B or c又不會完全不選,只是留在大抽獎乙一作back up。抽獎前會考其他band 1直资和自行 ...
咁其實有聯繫中學的小學是否自行已定奪?如果小朋友是band1A, 聯繫也是band1A, 自行兩間, 是否可以先選另一間較喜歡的神校做第一, 聯繫的band1A做第二? 如果神校唔收, 咁佢同另一個band1A同學仔選聨繫做第一的機會是否仍是均等?

醒目開學勳章

回覆:piglet0529 的帖子

或是聯繫位係係大抽獎是定? 即是兩個同學也可自行先選較喜歡而不是自行的中學?

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-7-17+01:13+編

因為阿女小五準備升中,自己除咗係EK收集資料後,亦會周圍 ...
你去睇下viuTV聖提,小朋友係唔係好free, 學術水平同一般小學差距。佢地中學應該有好多人預備去外國。知道有個case由港小升聖提,過幾年就去外國。

人各有志,都無話一定要直升。小朋友有能力可以去更好,能力未夠有間不錯的back up. 如雙職家庭,無乜時間又唔想煩升中,入聯繫幾好。

人望高处係千古不变既道理,上边有提,DG都会去Co Ed, Convent Maryknoll都会去DG, 有乜禁难明?唔係就好似以前禁,-份工打幾+年到退休啦,仲洗揾工跳槽?
如果心水清,其实每间学校係别人眼中幾好都好,总有自己不足之处,一讀多年,身在其中自然比外人睇得更透,有能力既想轉去心中更理想既唔係奇事。

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-7-17+08:05+編

原帖由 Yanamami 於 16-07-17 發表

人望高处係千古不变既道理,上边有提,DG都会去Co Ed, Conv ...
同意,如果間中學非band 1top 校,人望高處都好容易理解啫,作為家長小朋友明明成績好點會唔試。

引用:如果間中學係band+1B+or+c又不會完全不選,

原帖由 cmchang0927 於 16-07-17 發表
如果間中學係band 1B or c又不會完全不選,只是留在大抽獎乙一作back up。抽獎前會考其他band 1直资和自行 ...
同意,嚴重D既情況多係出現在B1C-B2既联繫/直屬小學,B1A係會較少,亦多係人各有志~~~

引用:或是聯繫位係係大抽獎是定?+即是兩個同學也

原帖由 piglet0529 於 16-07-17 發表
或是聯繫位係係大抽獎是定? 即是兩個同學也可自行先選較喜歡而不是自行的中學?

...
聯繫/直屬位只適用於大抽獎,仲ㄧ定要放乙1先得~~~

mcl203 發表於 16-7-17 09:09
同意,嚴重D既情況多係出現在B1C-B2既联繫/直屬小學,B1A係會較少,亦多係人各有志~~~

...
哎喲~~EK上成日叫人揀有中學backup既,唔喺都加句:進可攻,退可守嘛~~樓主還要問嗎?

回覆:小時了了 的帖子

樓主咁多問題,自己嘗試代入角式咪自然有答案。

引用:Quote:mcl203+發表於+16-7-17+09:09+同意,

原帖由 Yanamami 於 16-07-17 發表
哎喲~~EK上成日叫人揀有中學backup既,唔喺都加句:進可攻,退可守嘛~~樓主還要問嗎? ...
冇錯 有能力當然揀更好既

人望高處是很自然的事,,,
至於聯系中學作為保底,兩手準備的做法;相信絕大部份家長都會咁做(包括我都係)

當然:要讀的是小朋友而不是我們,我們只不過是盡量提供給他們較有可行的渠道吧

考得好,有offer 揀,當然可以揀最合適程度既學校。但又唔代表仔女想轉校,好多時候都係家長一相情願。其實你朋友轉左去邊間學校?以聖提既家長群背景,好難會相信佢地會接受到一間校規鬆散既學校。

小時了了  又係轉左去啲名小(要交學費嗰啲)  發表於 16-7-18 11:30