用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖嘉勒女書院家長交流區
go

聖嘉勒女書院家長交流區  

女兒將升中一, 心情興奮!

請問有家長既女兒將入讀/讀緊聖嘉勒女書院嗎?

大家交流下!

錡E  Hi 我女升中三 以後多多交流  發表於 16-7-16 12:33
耶和華是我的牧者,我必不致缺乏.(詩篇:23:1)

回覆 ice_blue 的帖子

你好! 你女參加咩課外活動? 我見田徑, 一星期要出去練3次? 真係冇咁多時間啊?

你女有冇坐校車? 上車時間好似有D早, 不過條路有D靜, 又冇咩車坐, 唔坐校車唔放心 ...

其實交通唔太方便, 係有唔好, 也有好 ... 在校內食LUNCH真係慳番唔少時間, 又唔怕佢地會周圍去 ...

我同亞女都好中意間學校 ... 希望佢會讀得開心!

回覆 ice_blue 的帖子

我女課外活動玩田徑中長跑,佢由中一起就入隊,中長跑一星期練4次,其它田徑項目唔知係幾次呢 !你囡囡玩邊樣?

我女練完返到屋企夜晚八點幾. 講真,真係無乜時間做功課同溫書,佢會盡量係學校做D.平時做功課都做得幾夜吓!
(主要都係佢做乜都慢吞吞!)

不過正因為咁佢會更留心上堂同溫書時更認真,因為佢知自己可用既時間比其他同學小.
有一樣你可以放心,成績太差學校會要求同學離隊唔比玩落去既,另外,以我知既參加田徑隊既同學學校成績都係前列,考試成績都好好.

我女坐校車,我哋係頭站係比較早,不過慢慢都慣,我女上車就大覺訓 !
住西環既就交通太方便啦,我住南區係煩小小庶都OK呀!我女有時想訓多陣都唔坐校車坐小巴返學,係行條路長D囉.
係有時留校冇坐校車都多數有同學一齊等車都安全既.

我女超中意間學校,讀得好開心咖.你有無參加家教會呀?有既話我可能會見到你呢.

你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

引用:+本帖最後由+ice_blue+於+16-7-16+10:38+編

原帖由 ice_blue 於 16-07-16 發表

女兒將升中一, 心情興奮!
我囡升中四, 歡迎小師妹

各位師姐, 請多多指教, 小女是中一新丁.
請問學校是否規定學生一體一藝? (即必須參加一項樂器和一項運動)
另外, 想問功課量多嗎? 是否每天都有? 又是否今天比明天交?

回覆 cherrytsoy 的帖子

歡迎師妹.

校是規定學生必須參加一項樂器和一項運動.

功課量多嗎? 不算過份多,普通.

是否每天都有?  是每天都有.

今天比明天交? 不一定.

你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

回覆:聖嘉勒女書院家長交流區

小女都係升中一,冇暑期作業做,好奇怪。會唔會8月份返去補做返架?

錡E  睇書單,挾咗係本數學書道  發表於 16-8-1 21:24

回覆 鄭宅 的帖子

書單有寫邊本係暑期作業.

回覆:錡E 的帖子

打左電話問學校,確認無暑期功課做。

鄭宅 發表於 16-8-3 10:33
打左電話問學校,確認無暑期功課做。
那本數學Bridging exercise P6-S1 不是暑期功課嗎?

回覆:聖嘉勒女書院家長交流區

請問大家知唔知學校會派統測範圍嗎?見到學校校曆表有註明日期,但一直冇收到學校通告,唔知邊一個日子考邊一科,考的範圍都唔知。好迷惘。

引用:請問大家知唔知學校會派統測範圍嗎?見到學

原帖由 鄭宅 於 16-10-24 發表
請問大家知唔知學校會派統測範圍嗎?見到學校校曆表有註明日期,但一直冇收到學校通告,唔知邊一個日子考邊 ...
學校會有通告通知, 測驗日期時間考邊科, 範圍會通知學生。

引用:Quote:原帖由+鄭宅+於+16-10-24+發表請問大

原帖由 katf123 於 16-10-25 發表
學校會有通告通知, 測驗日期時間考邊科, 範圍會通知學生。
但係下星期考啦!我地仲未收到學校通告,中間會唔會有問題?

引用:Quote:原帖由+katf123+於+16-10-25+發表學

原帖由 鄭宅 於 16-10-25 發表
但係下星期考啦!我地仲未收到學校通告,中間會唔會有問題?
應該沒問題, 同學只要有準備就沒問題。

回覆:鄭宅 的帖子

通告已派

引用:通告已派 +

原帖由 katf123 於 16-10-27 發表
通告已派
有收到了,但是否每次都這麼遲才收到?

引用:Quote:原帖由+katf123+於+16-10-27+發表通

原帖由 鄭宅 於 16-10-28 發表
有收到了,但是否每次都這麼遲才收到?
考試通告會早

回覆樓主:

我想請問大家去邊度買舊書會齊D?

請問大家甲一是否也填聖嘉勒, 謝謝

錡E  我是甲一填 聖嘉勒  發表於 16-12-9 11:27