用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唉 學校職員好惡
樓主: krw
go

唉 學校職員好惡 [複製鏈接]

覆返大家
唔係校工嚟 係後生女聲 所以我估係書記
語氣當然係差 鬧人用嘅語氣
至於有回覆指 我長按嗰個制 打擾咗人
其實佢係可以貼張紙話俾人知 請按一下 然後等候答覆
答我嗰陣亦都可以講清楚 唔需要長按 而唔係 你放手啦 否則我唔會誤會佢叫我唔好推住門

雖然根據大家所講 書記好多都係 其實我自己都唔係第一次見到咁 但係而家嘅感覺直頭係 佢知我係“家長”就可以亂咁鬧 係基本禮貌都唔需要

我“放手”之後 佢亦都只係話度門已經開咗 冇交代啲咩
如果我唔係以前因為其他原因嚟過 本身知校務處喺邊 我入到去係唔知做咩 (校務處要上一層)

cupidshirley 發表於 16-7-15 23:25
我去考分班試,個主任仲衰,話我囡連自己讀邊間幼稚園都唔識講,我話冇可能,佢話囡囡答佢xx(九龍塘名幼) ...
我覺得呢個衰啲因為嗰個係主任
老師都係咁 真係大打折扣

我講嗰間學校註冊嗰日 啲老師都有禮貌 斯斯文文咁
反而書記咁

定係因為我唔讀佢學校 已經等於得罪咗佢哋

平時手機收得唔清人自然都大聲D,
佢叫極你唔明咪大聲D law,
唔使太敏感, 如果個職員有上bk,
佢都好慶幸你放左個位

Charlotte_mom 發表於 16-7-16 09:47
我朋友都同我講,其實果一分鐘。職員簡單講句等等,然後一分鐘後開門。家長都唔為意原來企多左一分鐘。係態 ...
純吹水。我都有fd 去間小學攞申請表,唔like 個recep 態度,最後決定唔報,不過最主要是唔係佢心e。
其實天下校公一樣刻(他們大部分是上一背人,佢地溝通技巧咁係the norm),我覺得你fd應每間收到offer 甚至e加讀緊間都早一分鐘到門口試下反應,咁先fair

B.B.BaBa 發表於 16-7-16 09:45
其實好多野係雙向的,如果大家明白現今家長有幾怪獸後,就會明白校務處職員點解會發展到有咁嘅表現。

...
我都明應付d怪獸好難頂,但這就是他工作的一部分
我公司d客都好煩,我可以大聲吼佢地嗎?

有人說要知那間學校好不好,看看校工便知一二。當然不是百分百準確。
校長連校工書記都管不好,或不懂管,會管得好老師嗎?

引用:Quote:B.B.BaBa+發表於+16-7-16+09:45+其實

原帖由 Tintin926 於 16-07-16 發表
我都明應付d怪獸好難頂,但這就是他工作的一部分
我公司d客都好煩,我可以大聲吼佢地嗎?
...
你道出左個重點,而家好大部分家長對學校,對老師都有有種消費者的心態。而事實家長絕對唔係客,學校亦唔係 service provider,好多人都搞唔清呢一點

cal@wicked  agree!  發表於 16-7-16 16:54

B.B.BaBa 發表於 16-7-16 16:47
你道出左個重點,而家好大部分家長對學校,對老師都有有種消費者的心態。而事實家長絕對唔係客,學校亦唔係 ...

別誤解,唔係消費者的關係,不是對學校,是對任何一個受僱受薪人士的基本要求。
或者我再用比喻,公司每年audit, 果啲auditor都好煩,咁我係咪可以大大聲吼佢 (唔係鬧)!

市民打電話去政府部門詢問,市民都唔係消息者,但今時今日d政府人員都冇咁嘅態度喇,難道,非商業關係的工作就可以對他人呼呼喝喝嗎?

引用:+本帖最後由+Tintin926+於+16-7-16+17:50+

原帖由 Tintin926 於 16-07-16 發表
沒誤解,你講緊職員的問題,我講緊家長的問題。

Tintin926  這個帖咪講緊個職員差囉,你講怪獸就請另開帖吧!  發表於 16-7-16 20:07

其實我記得以前返學d校工同書記對學生都係乎乎喝喝多,都唔明白點解要甘對人。e+打去不同學校問野多數都晦氣,應該冇孌過。

Tintin926 發表於 16-7-16 17:42
.今時今日d政府人員都冇咁嘅態度喇..
好多年前被影快相,個警察叔叔態度好到我吃警(不是反話),但都仲有少部份害羣之馬,我係e院都遇過幾次。

MiffyShe 發表於 16-7-16 19:06
其實我記得以前返學d校工同書記對學生都係乎乎喝喝多,都唔明白點解要甘對人。e+打去不同學校問野多數都晦 ...
咪就係d人成覺得自己唔係响商型機構打工,對果d唔係消費者就連作為一個受薪員工基本態度都冇,仲覺得冇誤會,責任永遠响人地度,係人地迫佢咁做,所以咪每況愈下囉。
我好客觀的,怪獸家長通常都係小孩上左小一先會脫變,上小一前幾怪獸都會忍住先,非常好禮,有冇必要蝦人呢!

krw  agree 不過唔關受唔受薪事  基本禮貌 唔收錢都要有  發表於 16-7-17 01:26

回覆:唉 學校職員好惡

一隻手板拍唔到掌

回覆 Tintin926 的帖子

Tintin926, can't agree more最鐘意你呢d講野到point

我覺得個職員用詞唔夠清楚, 就咁叫人放開手先啦, 又真係幾難明佢exactly想講D乜....其實好多OLD SEAFOOD 响一個地方做得耐, 個態度都變得好老馮.
‹ 上一主題|下一主題