用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唉 學校職員好惡
go

唉 學校職員好惡

小朋友派位派咗寶校 今日去拎返張註冊證

間學校喺馬路邊 好嘈嘅
咁門口又冇校工 又冇門鐘 我就禁實對講機表明來意

剛好有車經過 對講機就有人用個硬綁綁嘅語氣唔知講咗啲咩
我就講多次 “唔該我係小一新生嘅家長……”
“你放開手啦 你放開手啦”
我望下小朋友 佢捉住門柄 咁我就叫佢放手
點知佢仲惡仲大聲咁講返幾次呢句嘢

跟住我再望下小朋友 冇捉實啦
再諗一諗 先明白 原來個對講機唔係禁實先可以講嘢嗰隻 佢嘅意思係叫我唔駛禁實

雖然我係誤會咗 但係無啦啦俾人鬧真係好無奈
個制又冇寫住門鐘 或者只按一下
所以先以為禁住先可以講嘢
我唔知佢第一句有冇交代 但係佢學校喺馬路邊 好嘈 都唔關我事㗎

呢排搵學校已經搵到灰 無啦啦俾個admin鬧 嗰下真係想喊
小朋友揀咗私校 好似係唔駛拎返 但係諗住方便學校做嘢(我通知佢唔讀 佢叫我嚟拎返)
同埋諗住如果有人等快啲有結果(升中網唔差) 我先喺炎炎夏日行過去拎姐
早知係咁就唔拎 由得佢 唔好害咗下一個小朋友

但係慶幸我嘅小朋友唔喺呢度讀

唔好問邊間 只係想呻下

hppa    發表於 16-7-16 00:22

引用:+本帖最後由+krw+於+16-7-15+17:57+編輯+\

原帖由 krw 於 16-07-15 發表

你很好,盡了自本份,不用介意,可能對方也是無意的

醒目開學勳章 王國長老

回覆:唉 學校職員好惡

算啦,都同佢有緣無份,唔好嬲

醒目開學勳章 王國長老

我識個家長插班成功。去補交少少文件。一早去到果間地區名校,按鐘後職員話:我地開9:00而家8:59,你等多一分鐘先啦。
為左呢句說話呢位家長決定唔揀學校。結果佢小朋友直到而家高中年年都係優異生。果間學校走寶了。

Charlotte_mom 發表於 16-7-15 18:15
我識個家長插班成功。去補交少少文件。一早去到果間地區名校,按鐘後職員話:我地開9:00而家8:59,你等多一 ...
但佢係寶校都咁寸……填返資料嗰陣見今日都唔止一個拎返註冊證

不過都多謝你哋 呢2個月都唔夠瞓 加上頻頻撲撲 個人情緒已經差
唔係小朋友喺度 真係嗰出嚟

哩個角色好似公司老板個秘書咁,經常接觸家長但又不用負起教育責任,d家長通常因為小朋友關係(無論新生或在校讀緊),慣左好聲好氣,客客氣氣,所以佢地蝦得就蝦

你明白再試下做同一動作,當佢再罵你時,你説:「我知你係邊個,你d係乜野態度呀!我寫信同校長校監告到你脫褲。」你睇下佢會否即刻伸利擺尾

回覆:Tintin926 的帖子

我去考分班試,個主任仲衰,話我囡連自己讀邊間幼稚園都唔識講,我話冇可能,佢話囡囡答佢xx(九龍塘名幼),主任話佢冇聽過有呢間幼稚園喎!
即刻對間女名校大打折扣⋯⋯
你語識都晤可以話個小朋友講錯

佢叫你放開手都叫鬧你?係唔係佢語氣冇咁好呀。老實講,有d書記文員仔個態度差不多架喇

bboo1 發表於 16-7-15 23:37
佢叫你放開手都叫鬧你?係唔係佢語氣冇咁好呀。老實講,有d書記文員仔個態度差不多架喇 ...

有d人態度衰到問你食飯未都令人不安的
唔關職位事,係佢地持住d父母有顧忌蝦得就蝦,對住校長温柔過氹女仔

算啦,唔好放上心。

可能佢見你一直按着,叫左你放手都沒有放,所以語氣重左。而且可能其實你一直按着,office 入面都會一直響緊。

唔緊要啦,你已經做左好好人,唔爭在原諒埋呢個人啦!

引用:我識個家長插班成功。去補交少少文件。一早

原帖由 Charlotte_mom 於 16-07-15 發表
我識個家長插班成功。去補交少少文件。一早去到果間地區名校,按鐘後職員話:我地開9:00而家8:59,你等多一 ...
咁人地又真係開9:00! 我覺得又唔使咁執著喎!

唔好淨係踩寶校,我當年幫我仔報讀某熱門名校時(好多人報,所以要入房等交表),個秘書檢查文件時,竟然好冇禮貌地質疑我仔個英文名(例如:Peter Chan)有問題,話點解冇中文譯音,仲揶諭我話邊有人會咁幫個仔改名㗎。真係俾佢激死。

Hillkymama  大把人咁改啦! 有啲老師,書記一生在同一學校,真係好多野唔知.  發表於 16-7-18 10:57

引用:我識個家長插班成功。去補交少少文件。一早

原帖由 Charlotte_mom 於 16-07-15 發表
學校有原則,準時開門,我覺得無問題喎。除非有緊急事,佢咁回應,我就覺得學校不近人情 不讀也吧。

其實好多野係雙向的,如果大家明白現今家長有幾怪獸後,就會明白校務處職員點解會發展到有咁嘅表現。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-07-15+

原帖由 methy 於 16-07-16 發表
學校有原則,準時開門,我覺得無問題喎。除非有緊急事,佢咁回應,我就覺得學校不近人情 不讀也吧。

...
我朋友都同我講,其實果一分鐘。職員簡單講句等等,然後一分鐘後開門。家長都唔為意原來企多左一分鐘。係態度上令佢覺得學校好唔肯配合,咁點長期合作呢,算數了。

回覆:krw 的帖子

可能係校工黎~~~

引用:+本帖最後由+krw+於+16-7-15+17:57+編輯+\

原帖由 krw 於 16-07-15 發表

你點可以話人鬧你?你按住個鍾,對方個邊會長響。如果你要別人諒解你不開心,你也應主動諒解別人。

引用:其實好多野係雙向的,如果大家明白現今家長

原帖由 B.B.BaBa 於 16-07-16 發表
其實好多野係雙向的,如果大家明白現今家長有幾怪獸後,就會明白校務處職員點解會發展到有咁嘅表現。

...
同意

Tintin926 發表於 16-7-16 00:27
有d人態度衰到問你食飯未都令人不安的
唔關職位事,係佢地持住d父母有顧忌蝦得就蝦,對住校長温柔過氹女仔 ...

通常冇乜禮貌都係呢d位既人, 尤其接電話果個. 遇唔少. 校長係老闆梗係悉心呵護喇. 之前係某間學校交叩門表, 有個類似書記既人坐係校務處counter, 我地交表比佢, 有好多張文件, 佢check完後, 應正常釘埋或夾埋疊野, 但佢冇做, 我地就請佢可唔可以釘埋, 因有機會跌左張唔見, 點知類似書記既人唔出聲, 冇理我, 呢d係唔係叫冇禮貌, 學校有唔少呢d人, 好睇學校渣fit人會唔會去培訓

回覆 786 的帖子

首先你長按人地既鐘,對人地造成滋擾,人地梗係唔'liky',雖然你係唔知,但你都係錯左,你有冇講唔好意思先,唔好執著果句,搞到自己唔開心