用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 個女升唔到班,同老婆意見相反,可以點做? ...
樓主: Aero_potato
go

個女升唔到班,同老婆意見相反,可以點做? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+skkeung+於+16-07-17+發表同

原帖由 karen55407 於 16-07-17 發表
係因為自己無努力,就要承擔後果。
後果太沈重,會害怕學習!另外,小二要求太高吧!自我形像會怎樣?

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-07-16+發表

原帖由 Soundervolt 於 16-07-16 發表
學校倒唔倒䀡就唔知,上文我解釋過津貼係按規定而作出撥款,學校可以收90人津貼俾91個學生讀一級,但因公平 ...
津校津貼是以班數計算,並非計人頭,所以90人或91人的津貼額是一樣。
而直資就以人頭計,收多個人收多份錢.

回覆:AgapePa 的帖子

私校用留班代勸退

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-07-16+發

原帖由 AgapePa 於 16-07-17 發表
津校津貼是以班數計算,並非計人頭,所以90人或91人的津貼額是一樣。
而直資就以人頭計,收多個人收多份錢. ...

您講嘅只係啱咗一半,最後嗰句說明實際資助金額多少會因整個學年內各級因學生退學及收生而引致的最終就讀學生人數轉變。

教育局規管資助金的發放及數額:

資助金數額主要是按資助學校的核准班 級結構而釐訂,而核准班級結構則主要是 取決於當時實行的小一入學、中學學位分 配、中四學位安排機制以及中六收生等學 位分配系統下各級的收生情況,以及其他 因素如特殊學校所採用的既定轉介及學 位安排機制、整個學年內各級因學生退學 及收生而引致的最終就讀學生人數轉變 等。

引用:Quote:原帖由+Aero_potato+於+16-07-15+發

原帖由 AgapePa 於 16-07-15 發表
最受打擊可能係你老婆,面對唔對以前班同學家長,唯有退學斷來往。
搵學校之餘,都要安惠吓老婆.

...
不愛孩子,只愛面子。

karen55407    發表於 16-7-18 22:18

我有2個老表都試過留班。
表姐小2留,最後a level 成績入港大醫讀左1年,唔like讀理工讀marketing. 現在某大品牌做總經理,每年都上無記廣告領獎。
佢細佬即我表弟中3留,突然開竅,中4轉皇仁再去美國名大學讀工程。
留班無問題,最緊要留得有得着,打好個底,好過硬上執底。

Doray    發表於 16-7-18 11:32

仔仔錫錫你 發表於 16-7-18 10:56
表姐小2留,最後a level 成績入港大醫讀左1年,唔like讀理工讀marketing. 現在某 ...
中三留班,中四可以轉皇仁
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:我有2個老表都試過留班。表姐小2留,最後a+

原帖由 仔仔錫錫你 於 16-07-18 發表
表姐小2留,最後a level 成績入港大醫讀左1年,唔like讀理工讀marketing. 現在某 ...
您表弟都好厲害,中三留咗一年級,中四可以轉去皇仁!佢留級嗰一年嘅進步真係神跡!

little_yolky  知恥近乎勇就係呢D,但只係個別例子,其他家長唔好妄想。  發表於 16-7-19 10:05

引用:我有2個老表都試過留班。表姐小2留,最後a+

原帖由 仔仔錫錫你 於 16-07-18 發表
你表姐表弟個經歷咁經典表姐港大讀完1年醫跟著轉理工讀marketing。表弟中四轉皇仁,但佢之前其實係本身都讀名校,神校之類?

vpo0615  可能係嗽叭...  發表於 16-7-18 15:33

回覆:AgapePa 的帖子

你說得對

回覆:個女升唔到班,同老婆意見相反,可以點做

之前有事打去教育局問過,官方答案是如官津學校有位,無論學生有甚麼學習或行為問題,學校有「責任」(該主任用字)收報讀學生,而教育局是知道區內邊間官津有位,所以我相信未必算遲。

當然,有位的學校是否閣下想讀的就是另一問題。

表弟當年中3讀油麻地民x,應該係band 3。 表姐當年讀醫純為還父母心願,讀左1年話對住d血好恐怖,要轉mktg.

如果係私校課程深, 應該轉校,但正常係搵到學校先退學
書有排讀, 無謂影響自信.
見過有留班生, 中途找到學校也轉走, 始終學校偏深, 就算升到班, 都係底的一批.

karen55407 發表於 16-7-16 13:36
我女津校的確有人留過一次級,有人留過兩次級,亦有人同一年級重讀兩次。所以我唔明你所講嘅規定。

...

你小朋友間學校很好,真的做到有教無類,妹妹成績不好,主科兩科不合格,其他科都不高分,由於囡囡是正常,沒有額外的資援,在P3時,想"申請"重讀都沒有資格,雖然妹妹能力差,但未去到最差,就不能申請,有位寧願收插班高材生,幸好我是FTM,唯有親自出馬,我和妹妹在很大努力之下,才KEEP到B2,9月升中.

little_yolky  辛苦晒你了。  發表於 16-7-19 10:06

仔仔錫錫你 發表於 16-7-19 00:24
表弟當年中3讀油麻地民x,應該係band 3。 表姐當年讀醫純為還父母心願,讀左1年話對住d血好恐怖,要轉mktg. ...
咁都得? 咁我阿女努力D, 唔知可唔可以去考St Mary。

bobbob  你都唔志在st mary啦  發表於 16-7-19 13:49

引用:Quote:karen55407+發表於+16-7-16+13:36+我

原帖由 MariaTsui 於 16-07-19 發表
你小朋友間學校很好,真的做到有教無類,妹妹成績不好,主科兩科不合格,其他科都不高分,由於囡囡是正常,沒有 ...
我同意人有差異,並不是人人都係高材生,小朋友如果成績未如理想,父母是責無旁貸貸,係時候加以協助。

引用:Quote:仔仔錫錫你+發表於+16-7-19+00:24+表

原帖由 little_yolky 於 16-07-19 發表
咁都得? 咁我阿女努力D, 唔知可唔可以去考St Mary。
當然可以

little_yolky  我今日仍然見到個太陽响東邊升起的。  發表於 16-7-19 10:35

little_yolky 發表於 16-7-19 10:07
安排中三留一年,中四去考?

little_yolky    發表於 16-7-19 15:11
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:仔仔錫錫你+發表於+16-7-19+00:24+表

回覆:Aero_potato 的帖子

甘衝動退學

‹ 上一主題|下一主題