用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 個女升唔到班,同老婆意見相反,可以點做? ...
樓主: Aero_potato
go

個女升唔到班,同老婆意見相反,可以點做? [複製鏈接]

留班並非咁差的一件事,我見過幾個留班的小朋友,當中有名校,有津校,初時小朋友係會有些少唔開心,但當發現再學返已學過的知識,感覺輕易咗,而成績又有進步時,信心增強了不少,其中有一個小朋友,默書從來無試過高分,重讀時取得100分,不知幾開心,家長當然也高興得像小朋友,周圍同好朋友講.
另一個重讀小四,由原本band 3成績,上到band 2,最後入了一間校風唔錯的B2中學.
人生總會有錯折,小朋友同大人都可一起學習面對.
講返現在如何是好,不如先跟教育局聯絡,先留一個學位給你囡囡,然後再繼續嘗試找學校,到最後若真的找不到學校,也可照讀教育局安排的小學.

引用:回覆+catiou627+的帖子 津校留班難過乜,+

原帖由 irenelwl 於 16-07-15 發表
回覆 catiou627 的帖子

津校留班難過乜, 我同我女申請留班, 事前要諗定晒條路點行.同埋學校係會問毎學生想 ...
因為教育局有規定津校學生只可以留級一次,因為讀多一年,納稅人要對每位留級學生俾多四萬幾蚊一年,學校仲要呈上報告向教育局解釋,所以升級容易過留級。而且有尐一線學校會用留級位收成績好嘅插班生,如果用咗個位俾學生留級,又會收少個高才生,所以非不得已學校係唔容易俾學生留級。

引用:回覆+Aero_potato+的帖子 你個小朋友幾年

原帖由 mayyylai 於 16-07-15 發表
回覆 Aero_potato 的帖子

你個小朋友幾年級?間學校好谷?原校要求留班即係代表個小朋友好多嘢未打好基礎 ...
有些學校會留人班,例如培正丶民生等。留班只是一項手段要人轉校,一般官津校都不會留人班。

既然巳退學,快點找教育局幫手搵個學位,自己再周圍嘗試搵學校吧!加油!

多謝各位意見,睇黎而家最急切就係揾教育局先

MaryBrown 發表於 16-7-15 21:17
個女點解留班?如果老師都是其中原因,當然唔留、小朋友這個年紀好靠老師,唔関呀女事。

如果伱個女好蠢( ...
我個女中文差,主要係成績問題,唔關老師事

引用:Quote:MaryBrown+發表於+16-7-15+21:17+個

原帖由 Aero_potato 於 16-07-16 發表
我個女中文差,主要係成績問題,唔關老師事
成績晤好有好多原因,係唔係對中文冇興趣或其他問題,學校教學方法亦可能係原因之一。所以最好全方位揾出中文科成績差嘅原因,然後先對正下藥,咁先至實際幫到您囡女。

回覆 Soundervolt 的帖子

津校唔係可以逢二進一咩,即係每級唔可以留多一次?

回覆 AHGU 的帖子

官津校可以,不過比較難,同埋學校真係覺得你可以追得上先比你留班

真的,好多考 DSE 都話中文係死亡之卷,所以中文真係要打好啲基礎,DSE 中文肥咗,其他科考得好都入唔到大學

引用:回覆+Soundervolt+的帖子 津校唔係可以逢

原帖由 mayyylai 於 16-07-16 發表

津校唔係可以逢二進一咩,即係每級唔可以留多一次? ...
No la! 如果學生留多過一次級,而學校又再特別通容留多一次級,學校係會少收教育局一位學生學費而要喺其他學生嘅學費中分擔。例如90位學生嘅學費俾91位學生讀書。逢二進一呢支歌仔差不多已成絕響。

mayyylai  Oh, 明白  發表於 16-7-16 12:45

咁要研究下中文科邊方面弱?閲讀理解?作文?聆聽?要對症下藥。其實主科唔合格好多私校都要留班,如果是英小,啲小朋友的中文成績普遍差過英文。其實多看課外書,中文真的會有進步,不過要慢慢、俾時間。
另外,開學後可以跟緊啲功課,一有唔明就要清,唔好累積。
如果今個暑假搵唔到啱心水學校,都讀好明年再轉校。

我仔讀的私校有個留班生係佢的好同學,五年級都係讀唔好讀到一半,呈分式前轉到官小,今年派位,派到華英中學,所以父母不要覺得冇面、氣餒,小孩不是資質比人差。

回覆:Aero_potato 的帖子

原校升唔到班個心系會唔好受!但系未搵到學校就退學似乎有少少問題,原校留班有時過渡會好好多。

引用:回覆+Soundervolt+的帖子 真的,好多考+DS

原帖由 mayyylai 於 16-07-16 發表

真的,好多考 DSE 都話中文係死亡之卷,所以中文真係要打好啲基礎,DSE 中文肥咗 ...

有部份家長認為自己係中國人,講中文,就認為中文科冇難道,而英文係外語會比較難學,所以當小朋友幼小時要求集中學好英文,而忽略中文喺學業上嘅重要性。其實宜家香港嘅英文科課程只係Practical English,就算DSE攞5**都唔算等同擁有純正及深入嘅英文能力。但就係因為我地係中國人,所以中文科內容要求相對較深入,而且中文係經過悠久歷史演變,變化比較覆雜,如果根基打得唔好再讀落去更會加倍吃力。阿仔每次考試,爭逐頭幾名嘅同學往往都係睇中文科分數而分出高下。

是的,所以小三時班主任說極微機會能申請到留班,尤其我女係sen.但真不希望這樣就呈分,也怕以後連基本都追不上。我不是要高材生,但唔希望他烏下烏下咁就完左個讀書生涯。好興幸學校肯比機會我地。

引用:Quote:原帖由+mayyylai+於+16-07-16+發表回

原帖由 Soundervolt 於 16-07-16 發表
No la! 如果學生留多過一次級,而學校又再特別通容留多一次級,學校係會少收教育局一位學生學費而要喺其他 ...
我女津校的確有人留過一次級,有人留過兩次級,亦有人同一年級重讀兩次。所以我唔明你所講嘅規定。

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-07-16+發

原帖由 karen55407 於 16-07-16 發表
我女津校的確有人留過一次級,有人留過兩次級,亦有人同一年級重讀兩次。所以我唔明你所講嘅規定。

...

我只係話教育局只會負責每位學生留級一年嘅津貼,如果留多過一年(津校)學校係要自己負責用其他學生嘅津貼去分擔(我上文有解釋過),唔係冇可能,係學校未必會願意咁做。

回覆 Aero_potato 的帖子

未有学校收就退学,勇!如果最后自己揾吾到,教局都会安排比你囡囡。

karen55407 發表於 16-7-16 13:36

...

教育局學校行政手冊 3.3.2

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/sch-admin/regulations/sch-admin-guide/SAG_C.pdf

留 級4 4a. 留 級 不 是 一 項 理 想 的 安 排 , 學 校 宜 使 用 輔 導 教 學 措 施 , 切 合 個 別 學 生的 需 要 , 以 協 助 學 習 表 現 較 弱 的 學 生 。b. 校 方 不 可 因 學 生 在 任 何 測 驗 或 考 試 中 未 能 取 得 指 定 分 數 , 便 自 動 將 該生留級。c. 學 校 應 盡 量 避 免 讓 學 生 留 級 , 原 因 包 括 : 他 們 可 能 會 成 為 超 齡 學生; 他 們 可 能 會 佔 據 學 位 , 而 影 響 其 他 學 童 的 入 學 機 會 ; 如 無 適 切 的 輔 導 措 施 及 跟 進 工 作 , 留 級 只 會 減 低 學 生 的 學 習 興 趣 。d. 學 生 是 否 需 要 留 級 , 須 由 校 長 按 教 育 原 則 及 學 生 的 個 別 情 況 決 定 。 一般 情 況 下 , 校 方 不 應 將 大 量 的 留 級 生 集 中 於 某 一 級 別 。e. 教 育 局 常 任 秘 書 長 會 不 時 諮 詢 各 學 校 議 會 , 以 釐 定 學 校 整 體 或 特 定 級別 的 最 高 留 級 率 。 普 通 小 學 、 中 學 學 生 留 級 的 規 定 如 下 :小 學 留 級 生 比 率 不 得 超 逾 校 內 學 生 總 數 的 3%; 學 生 在 整 個 小 學 階 段 只 可 留 級 一 次 ; 學 生 不 可 在 小 六 留 級 。中 學 學 校 整 體 重 讀 生 的 比 率 不 得 超 逾 校 內 學 生 總 數 的 5%。

‹ 上一主題|下一主題