用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 個女升唔到班,同老婆意見相反,可以點做? ...
go

個女升唔到班,同老婆意見相反,可以點做?

個女升唔到班,老婆堅決唔會讀多一年
同原本間學校退左學.
到而家都未搵到學校,..
可以點做?

原校留班對小朋友黎講的確唔好受,而家係未搵到定未搵?搵唔到試下問教育局點安排,佢點都要搵間學校畀你
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:個女升唔到班,老婆堅決唔會讀多一年同原本

回覆 Aero_potato 的帖子

你個小朋友幾年級?間學校好谷?原校要求留班即係代表個小朋友好多嘢未打好基礎,何解你老婆唔比佢留呢,如果夾硬升上去咪盞佢往後更加追唔上。

試下考私校可能有機,但考完筆試隨時要求留一級喎,至於其他津校,我估情況一樣。
希望你開學前攪掂啦!

mayyylai 發表於 16-7-15 17:49

試下考私校可能有機,但考完筆試隨時要求留一級喎,至於其他津校,我估情況一樣 ...
而家我個女就係讀緊私校...

mayyylai 發表於 16-7-15 17:47

你個小朋友幾年級?間學校好谷?原校要求留班即係代表個小朋友好多嘢未打好基礎 ...
我老婆話曬時間,同埋打擊小朋友自信,但我就唔同意,我都認為打好基礎先最重要。不過佢又說服唔到我,我又說服唔到佢。所以為有找學校

MASAYA 發表於 16-7-15 17:25
原校留班對小朋友黎講的確唔好受,而家係未搵到定未搵?搵唔到試下問教育局點安排,佢點都要搵間學校畀你 ...
而家係揾左一間收左個妹,諗住家姐考埋上去,不過waiting list,即係無人退學無得收。即係機會好微。

Aero_potato 發表於 16-7-15 17:59
我老婆話曬時間,同埋打擊小朋友自信,但我就唔同意,我都認為打好基礎先最重要。不過佢又說服唔到我,我又 ...
跟唔到,留班唔係壞事,不過原校留班,小朋友真係容易自尊受損,轉校留班係比較顧及各方面,問題就係熱門學校機會微,一般甚至冷門學校機會高,就睇你地放唔放得低
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:個女升唔到班,老婆堅決唔會讀多一年同原本

原帖由 Aero_potato 於 16-07-15 發表
同原本間學校退左學.
邊有無學校收就退學㗎!叫你老婆諗掂佢啦!咁把炮!

問你老婆, 你老婆上黎問EK。
唉! 你D 家事, 外人好難比意見呀!

清官難sum家庭事,我相信一定會搵到學校的,只是未必是你們想要的,不過之後最好同另一半約法三張,有乜事最好大家商量好對策先。

引用:Quote:mayyylai+發表於+16-7-15+17:47+回覆

原帖由 Aero_potato 於 16-07-15 發表
我老婆話曬時間,同埋打擊小朋友自信,但我就唔同意,我都認為打好基礎先最重要。不過佢又說服唔到我,我又 ...
最受打擊可能係你老婆,面對唔對以前班同學家長,唯有退學斷來往。
搵學校之餘,都要安惠吓老婆.

回覆:個女升唔到班,同老婆意見相反,可以點做?

個女點解留班?如果老師都是其中原因,當然唔留、小朋友這個年紀好靠老師,唔関呀女事。

如果伱個女好蠢(唔好介意)、可能重末開窺,我建議找淺的學校,有畤到中學一開窺,特飛猛進

你太太十分有型!樓上都講過,教育局一定會幫你囡女揾間學校繼續讀書,不過一定唔會係DGS。無論轉唔轉校其實最主要了解一下問題嘅原因,究竟係學校唔適合或自己本身有問題?如果係前者,轉校亦無可厚非,但如果係本身問題,就算轉校亦解決唔到根本問題。唔通轉校後又留級又再轉校?有尐學校只會俾留咗級有幫助嘅學生留級,如果成績太差會坐直升機一直讀到畢業,所以留級未必係一件壞事。希望樓主最後搵到一間最適合囡女嘅學校。

mayyylai    發表於 16-7-16 09:43

我朋友想佢個女留班,學校係都唔比,夾硬升上去,一路成績攪唔掂
津校

小朋友這個年紀冇話學唔學識、冇謂留班。你冇讀小學都追到中學、何必擔心。大把屋村學校收生不足,這些學校小班教學、可能才是伱女兒理想學校。我覺得伱老婆都係這樣想、不過唔識表達

引用:Quote:原帖由+Aero_potato+於+16-07-15+發

原帖由 AgapePa 於 16-07-15 發表
最受打擊可能係你老婆,面對唔對以前班同學家長,唯有退學斷來往。
搵學校之餘,都要安惠吓老婆.

...
如果只係為咗自己面子而作出呢個決定,我為樓主感覺到十分遺憾。

Aero_potato 發表於 16-7-15 17:21
同原本間學校退左學.
邊有人未搵學校就退學架?! 成績甘差,難d找學校架!服左你老婆

回覆 catiou627 的帖子

津校留班難過乜, 我同我女申請留班, 事前要諗定晒條路點行.同埋學校係會問毎學生想唔想, 我地一定要先有共識先能夠申請成功