用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 有冇家長唔想仔女讀醫科?
樓主: sweetsweetmom
go

有冇家長唔想仔女讀醫科?

回覆:有冇家長唔想仔女讀醫科?

回覆:有冇家長唔想仔女讀醫科

當局者迷,旁觀者清,家長由細養大孩子,知孩子性格及能力,但不一定的,自己曾有同一樣想法,不如給医生教授用雪亮的眼光去判斷,是否可造之材?

咁形容會明白一點,正如幼兒園面試,園方有方法去判斷小朋友的性格及能力,到最後見校長,校長用雪亮眼光,小朋友是否適合。要相信医科教授看人能力吧!

可能自己想多咗,小朋友想報医,心想成績麻麻,可能是極差,喜看動漫及玩pokemon go ,医科一定不合,越講越想自己有錯,如果還有下次,報吓冇妨,唔收是正常的

引用:咁形容會明白一點,正如幼兒園面試,園方有

原帖由 brother4 於 16-07-17 發表
咁形容會明白一點,正如幼兒園面試,園方有方法去判斷小朋友的性格及能力,到最後見校長,校長用雪亮眼光, ...
你對兩間醫學院的面試認識有幾多?

我覺得英國申請醫學院,要求學生有醫療相關的實習或義工經驗,不單是成績夠分就入到。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

面試認識算少少!問過入咗医科生家長,看過討論一般性問題,也做過小小notes....,,真不打算小朋友入英國医,因太難太辛苦,NHS人工太低,在隔鄰的自由講塲,剛昨天知本地医生專科要13年,同大家討論有八頁。

引用:面試認識算少少!問過入咗医科生家長,看過

原帖由 brother4 於 16-07-17 發表
面試認識算少少!問過入咗医科生家長,看過討論一般性問題,也做過小小notes....,,真不打算小朋友入英國医, ...
我指英國大學做法,香港值得參考!

咦,自由廣場啲料,小心d喎!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

佢aunt是NHS醫生,佢個homestay 是護士記得7月頭我在英國時小朋友問想學校寫推薦信,因時差,自己話不用,今早用emil都係要好D,佢問學校出信,竟然只冇寫明白入那科,希望封信明年用得

昨日想報vtc自資學位,原來己deadline.

回覆:ANChan59 的帖子

因自己笨,所以要時常問問題vtc  deadline了,報唔到,等小朋友去原祖捉pokemon go 回來,下星期報open u

我表妹想當年係BXS既8A會考狀元,之後順利成章入左HKU讀醫。而家做左內科專科醫生,佢嫁個老公又係急症科醫生(港大同學), 要同佢兩公婆食到飯,好難。見佢係facebook有時講少少工作,都覺得佢好辛苦。不過睇佢個衰妹就應該好enjoy做醫生幫到人既,呢啲工真係少啲冷靜,愛心,忍耐都做唔到呢。。。我仔除左愛心,其他條件都冇,所以我第日應該有仔陪我過時過節食飯😂😂😂

血肉模糊, 解剖屍體, 死亡簽証, 生離死別............係比耐心, 冷靜更高層次的要求

引用:我表妹想當年係BXS既8A會考狀元,之後順利

原帖由 silvia_ng 於 16-07-19 發表
我表妹想當年係BXS既8A會考狀元,之後順利成章入左HKU讀醫。而家做左內科專科醫生,佢嫁個老公又係急症科醫 ...
兩年前有個帖,有家長要求大學開多些醫科位給有愛心的學生入讀,你可能要支持她!

每個人志趣不同,但如果想行醫的,或找一份有意義又收入高的工作,醫生是很好的選擇:

1. 做醫生最難是學醫,學醫要很勤力。
2. 第二關是做houseman。
3. 第三關是houseman之後一年之MO, 新來新豬肉,要輪很多夜更,又要帶新的houseman。
4. 然後呢?要輪的夜更越來越少。工作,又不是想像的重。進取的,需錢的又可加班,收入是彼可觀的。

商業社會,比醫生忙的工大把,但人工只是醫生的幾分之一。

有一例子,父是資深醫生,子AL成績不達標。父送子到劍橋讀完學士,再轉轉折折回本港讀醫。

姐姐依家都肉痛紧,如果老尾當時肯選化學,應該可入醫學院,依家唔使晚晚十一、二點才回家。

ANChan59 發表於 16-7-19 09:59
兩年前有個帖,有家長要求大學開多些醫科位給有愛心的學生入讀,你可能要支持她!

...
我仔怕血, 佢一定唔會做醫生啦!

回覆:judy 的帖子

差不多background,商科畢業,自修bio ,一樣可本地医科畢業驗屍好專,好似要13年左右畢業

silvia_ng 發表於 16-7-19 12:45
我仔怕血, 佢一定唔會做醫生啦!
好多人話怕曱甴,但無人幫手就會自己攪掂,怕血呢D,都係逼到埋身就會頂硬上啦

回覆:judy 的帖子

上次仔仔入院,醫生咭片寫明星期四休息,我問醫生星期四要不要巡房看我兒診,他說一樣要,那時我才知道部份醫生是一星期做足七日,沒有休息日的。醫生好偉大!

brother4 發表於 16-7-17 11:04
面試認識算少少!問過入咗医科生家長,看過討論一般性問題,也做過小小notes....,,真不打算小朋友入英國医, ...
其實人工都唔低的。不是有愛心想幫人嗎?一萬人工都應該做拉。

引用:Quote:brother4+發表於+16-7-17+11:04+面試

原帖由 samsam123321 於 16-07-20 發表
其實人工都唔低的。不是有愛心想幫人嗎?一萬人工都應該做拉。