用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 有冇家長唔想仔女讀醫科?
樓主: sweetsweetmom
go

有冇家長唔想仔女讀醫科? [複製鏈接]

回覆:有冇家長唔想仔女讀醫科

黑杰克?只看錢,但內心溫柔

睇完呢個post, 我問呀仔,如果他日佢攞到6科5** or 7科5**,佢會唔會揀讀醫,佢話一定唔會,佢有佢目標。而我自己都唔捨得佢做醫生,太辛苦又壓力大,佢性格唔得,做到都係害人害己。

1773 發表於 16-7-15 10:56
我明白做醫生不容易,但阿仔有志於此,我只有提醒他走呢條路時,期間還有很多出路,隨時可以轉出來的。如將 ...
中途要轉的話會有什麼出路?
s

silvia_ng 發表於 16-7-16 00:30
睇完呢個post, 我問呀仔,如果他日佢攞到6科5** or 7科5**,佢會唔會揀讀醫,佢話一定唔會,佢有佢目標。而 ...
Exactly! 雖然我個女到考DSE 仲有兩年時間,但佢話讀医係佢勤力讀書嘅原動力,所以我都好頭痛。
s

醒目開學勳章

引用:Quote:silvia_ng+發表於+16-7-16+00:30+睇

原帖由 sweetsweetmom 於 16-07-16 發表
Exactly! 雖然我個女到考DSE 仲有兩年時間,但佢話讀医係佢勤力讀書嘅原動力,所以我都好頭痛。 ...
有得佢,我女考之前,都將其中一科神科擺左在a1, 我當時都問佢,你擺在a1, 晒左個位,佢話,甘先有動力溫書,有目標先會用心考好d, 到佢成績出左,先再決定是不是再排過choice

目標定高一點,出來的成績, 確實比預期的好。 眼見因心儀科目要求較低, 結果低於平日在校的水平

引用:Quote:1773+發表於+16-7-15+10:56+我明白做

原帖由 sweetsweetmom 於 16-07-16 發表
中途要轉的話會有什麼出路?
到時想做乜就做乜啦!要睇下邊個時候想轉出來,早有早的路,遲有遲的路,盡咗力就得,呢扇門唔通,總可以試下推另一扇,唔好趕自己入絶路。

回覆:有冇家長唔想仔女讀醫科?

如果沒有服務及愛心,只為成績及收入讀醫學院,我唔想!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

當年中五狀元,入咗医轉音樂,另討論講外國讀医丫1因怕本地山頭主意,放棄外國医科入咗本地理公神科

回覆:ANChan59 的帖子

那間?

医科教授有講有医科生投考多次,總於成功考入,另有罕有商科考入医科,醫生又辛苦又少錢,一定要有仁医的心。

引用:医科教授有講有医科生投考多次,總於成功考

原帖由 brother4 於 16-07-16 發表
医科教授有講有医科生投考多次,總於成功考入,另有罕有商科考入医科,醫生又辛苦又少錢,一定要有仁医的心 ...
我聽過一個是醫學院收了的尖子,但取奬學金去了美國讀金融,後來做了幾年 iBanker,儲夠$給父母養老,再以NJ申請醫學院,終於入咗,去年畢業了!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:医科教授有講有医科生投考多次,總於成功考

原帖由 brother4 於 16-07-16 發表
医科教授有講有医科生投考多次,總於成功考入,另有罕有商科考入医科,醫生又辛苦又少錢,一定要有仁医的心 ...
錢多錢少是相對的,如果香港醫生人工減半,看看有多少人入讀,入讀就是仁醫,我有保留!

sweetsweetmom 發表於 16-7-15 10:05
如果佢地堅持要讀,你又會否潑冷水或不准呢?
如果這是他的興趣及志向,而又能力所及,為何要潑冰水?這條路既辛苦又漫長,家長們當然要堅持及鼓勵啦!再者這是他的將來,我們只是在旁給予意見及分析,反對只破壞彼此的關係!

Yanamami 發表於 16-7-16 00:22
其实已經幾乎係成年人,仔女決定讀边科做边行,唔到我鈡意与唔鈡意啩…… ...

咁多個 comment,你的最正常。
仔女夠成績,又有能力,有興趣,我百分一百支持。

Yanamami  有好幾个家長都好中肯既~  發表於 16-7-16 13:25

一講醫生自己好敏感,講吓故事先,小學時自己患重病,排政府專科要等半年,父母帶我去看私家西醫生,第一次見去坐滿病人,醫生要去我去照X Ray,後覆診,連診金俾有困難,醫生知道免我費用,冶好咗我,佢真係個仁醫,可惜移佐民,冇機會報恩。

DKmum 發表於 16-7-16 12:36
如果這是他的興趣及志向,而又能力所及,為何要潑冰水?這條路既辛苦又漫長,家長們當然要堅持及鼓勵啦!再 ...

其實都十八歲,點反對?
人生最 happy 莫過於找到興趣。
無論想讀 medicine 定 music 都應支持。

回覆:brother4 的帖子

最重要係睇亞女意願,如果佢好想我會鼓勵及配合,否則我唔捨得亞女入護理呢行,日日對住屎尿血膿痰,責任大工作量大壓力大,除左醫生都仲有好多工種係搵到食的。

nintendo 發表於 16-7-16 13:21
咁多個 comment,你的最正常。
仔女夠成績,又有能力,有興趣,我百分一百支持。
佢夠分又有能力梗係無問題啦, 但佢粗心又大意, 平日已很多甩漏, 教我怎放心?
s

sweetsweetmom 發表於 16-7-16 15:33
佢夠分又有能力梗係無問題啦, 但佢粗心又大意, 平日已很多甩漏, 教我怎放心? ...

其實,你係擔心佢唔夠分讀醫?
定覺得佢夠分,但唔想佢入讀?
因為你開個 topic ,我感覺你認為佢好大機會夠分,
但如果粗心大意,好難去到高分到夠分入醫科。
不用自找煩惱。

dis398  好正確"不用自找煩惱".十拿九穩夠分入醫科 才煩惱都不遲.   發表於 16-7-18 11:18
‹ 上一主題|下一主題