用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 剛升中送返學
樓主: alhy.love
go

剛升中送返學 [複製鏈接]

回覆 alhy.love 的帖子

上F1就自己番學了補習班都自己去
唔系今鐘竟我陪

我個仔張學生證,返到學校拍卡,家長手機會有 push notification。

回覆:剛升中送返學

我仔都係今年升中一,暑假時我帶佢搭車、認落車位,點行去學校,到佢上Bridging course時,我鼓勵佢自己返學及回家,so far 都處理到。

小朋友都開始大,係時間放手比佢地試下。

我女小五已比佢自己返學啦.. 當然車程近我會放心d 啦.. 我其實係怕佢放學唔跟校車, 放學跟同學在街,溜連多d ..

每個小朋友識應力,男/ 女. 路程近/ 遠.. 就要自己行量..

上中學, 都要放手啦. . 真係比人笑.. 但出奇地, 亞女要我明天同佢一齊返學..我話, 你唔驚比人笑??? 佢話第一日喎.. 佢小學同中學係同一地段...無可能唔識路啦..不過我就要早起身囉

TwinWong  女仔就唔驚, 我囡仲比我陪佢返學  發表於 16-8-31 12:28

可能我小學好少接送(我要番工佢小學係樓下)
今見我接同送都好開心,今朝本來想送到佢落車我話我小巴總站先落佢好似有少少失望話是但,點知我跟住佢落車佢仲陰陰笑。不過,我都係送埋今日架咋,6點半要起身真係好慘(平時10 點先起身)

馬騮仔 發表於 16-9-2 10:24
可能我小學好少接送(我要番工佢小學係樓下)
今見我接同送都好開心,今朝本來想送到佢落車我話我小巴總站 ...
哈哈, 迟D你想送, 佢都唔滯

引用:Quote:馬騮仔+發表於+16-9-2+10:24+可能我

原帖由 TwinWong 於 16-09-02 發表
哈哈, 迟D你想送, 佢都唔滯
我都係甘諗,不過我諗放假去接放學好過。送番學真係好大挑戰

TwinWong    發表於 16-9-2 11:36

引用:Quote:原帖由+TwinWong+於+16-09-02+發表哈

原帖由 馬騮仔 於 16-09-02 發表
我都係甘諗,不過我諗放假去接放學好過。送番學真係好大挑戰
今日返學第2日,阿仔已經拒絕我送返學

如果我番早更都會盡量送(一個月一次啦)

要睇學校離家既距離啦,送返學幾日,放學自己返屋企,而且除了1/9會送到校門,之後兩日送到去附近巴士站就走了。因為新校所在區域對於我小朋友來說,係一年都去唔到兩次的。

亞囡幾獨立,小五/六巳自己放學,今年暑假重自己由新界區返旺角上暑期班. 但我仍會同佢一齊出門口搭車,我係好珍惜返學路途可以同個囡談下心,溝通多d,不過就唔係送佢返到學校,真係怕佢比人笑呢

‹ 上一主題|下一主題