用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 副學士和高級文憑分別
樓主: Crabtree
go

副學士和高級文憑分別 [複製鏈接]

回覆:副學士和高級文憑分別

ydoris, 其實我唔熟大專既前程問題。望有其它家長答你。

回覆 dativebond 的帖子

謝..因為我見有CASE,學生同時俾大學收副學士及IVE收HD.當然學生覺得大學讀完未可升上去啦..實際我亦識一些IVE生升上大學.坊間都流副學士浪費金錢,但眼見很多學生同時收到OFFER時總是放棄HD...很是迷網...

Crabtree 發表於 16-7-14 17:15
真心請教各位,副學士與高級文憑之分別?阿仔5科15分,6科17分,中文和英文得2,他心裏好亂,唔知應該retak ...
本身我女兒2年前都5科18分,佢就讀poly asso的會計課程,因佢想博上資助大學,第一年已很努力,辛苦,第一學期爆4,第二學期3.8,當年浸大收佢讀yr1,但佢不讀,第二年再博過(佢想讀城大,理大),又是很努力,辛苦,讀到好夜,慘過考文憑試,2次考試係3.7,3.5,現都是浸大收了讀yr3,佢都失望,但都無辦法,要讀。但我想講我的是我識很多媽咪是中學老師,亦有大學教授,她們都說asso 是沒有HD咁好,asso浪費金錢,要好努力,好努力先有機會份8大,但高級文憑就以將來工作為主,對出來工作有幫助。但我們做父母的都只可給意見,最後決定權在仔女身上,只可分析吧!

引用:回覆+dativebond+的帖子 謝..因為我見有CA

原帖由 ydoris 於 16-07-15 發表
回覆 dativebond 的帖子

謝..因為我見有CASE,學生同時俾大學收副學士及IVE收HD.當然學生覺得大學讀完未可 ...
不用迷惘,個個情況不同,選了就用功去讀,希望駁到大學。

如果駁不到大學,HD有明顯優勢。同時做了一兩工作,還可以再讀大學,可能更了解自己的方向,及更珍惜。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:SUMNOK 的帖子

除了努力,好多人忽略了選科,因為部分資助學位科目好多位,但有部份好少位,差異頗大,平均數會有誤導性。

有5個位,或15個位,收生分數會差很多!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:Crabtree+發表於+16-7-14+17:15+真心

原帖由 SUMNOK 於 16-07-15 發表
本身我女兒2年前都5科18分,佢就讀poly asso的會計課程,因佢想博上資助大學,第一年已很努力,辛苦,第一 ...
我仔就讀完poly asso 第一年考返入hku 不過要讀返yrs1,當時都好爭扎因為接受offer就變相好似浪費一年$同時間,如果拒絕就要承受多一年鉅大壓力,因為有太多未知數,所以最後選擇入hku yrs1,

其實,我仔入大學呢條路真的一D都吾暢順,做父母的只可分析利弊,當我仔同我講要由yrs1讀起時,佢有吾開心係因為覺得浪費$,但我同佢講吾接受offer,又要擔心多一年,入U路又不明確,到接受了offer明顯見到大家由其是我仔鬆了一口氣

回覆 tww1229 的帖子

多謝你用過來人身份告知我事實!雖然你仔升大學不是平坦路,但相信他會知入到大學不易,會更珍惜,努力讀書!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆 SUMNOK 的帖子

多謝你的詳細解釋! 阿仔最終決定讀engine asso!決定權始終在他手,我只能給予大家所講的意見供他參考!

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

引用:回覆+tww1229+的帖子 多謝你用過來人身份

原帖由 Crabtree 於 16-07-16 發表
回覆 tww1229 的帖子

多謝你用過來人身份告知我事實!雖然你仔升大學不是平坦路,但相信他會知入到大學不 ...
祝順利、加油

coco19880911    發表於 16-7-17 19:34
Crabtree  謝謝  發表於 16-7-17 15:39

引用:回覆+SUMNOK+的帖子 多謝你的詳細解釋!+

原帖由 Crabtree 於 16-07-16 發表
回覆 SUMNOK 的帖子

多謝你的詳細解釋! 阿仔最終決定讀engine asso!決定權始終在他手,我只能給予大家所 ...
你正確,書是他讀,不是你!

祝他再次努力,上到大學!

Crabtree  Thx!  發表於 16-7-17 15:39

我屋企人今年的情況類近,想讀Space駁番入大學,但條路應該會好艱難。

Crabtree    發表於 16-7-17 15:41
:-D :-D :-D :-D

引用:Quote:原帖由+ydoris+於+16-07-15+發表回覆

原帖由 ANChan59 於 16-07-16 發表
不用迷惘,個個情況不同,選了就用功去讀,希望駁到大學。

如果駁不到大學,HD有明顯優勢。同時做了一兩工 ...
非常同意!
舍妹同佢男朋友讀IVE HD 認識,男朋友拎爆分上返poly u year 2;妹妹ok成績畢業, 都好快搵到工,工作表現唔錯,佢話僱主對IVE 出黎嘅印象都唔錯....

真開心有咁多人分享...我身為家長,亦是IVE生.邊做邊學.亦沒興趣攞返個DEGREE.因為亦沒必要.
選擇權是囝囡決定.作為家長只希望不要帶錯路...來年,我都會繼續留意下係各方資訊.希望大家都加油...

Congratz樓主仔仔!加油努力~條條大路通羅馬係真!

Crabtree  Thx for yr advice!  發表於 16-7-18 17:29
‹ 上一主題|下一主題