用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍塘香島中學
樓主: nacky0825
go

九龍塘香島中學

QQ6543 發表於 16-7-21 21:38
香島高中多數科目是中文教,唔知係咪就番大陸嚟學生考DSE, 但香港學生就輸蝕啲

...
呢個就係其中一個考慮重點,其實九龍塘香島更大既優勢係國內學生都比較乖,讀呢間基本上唔會學壞;小朋友亦可能係群集效應影響之下,有進步(當然這要睇小朋友既性格)。
所以唔好單方面睇好,亦唔好單方面睇差,需要配合自己小朋友既具體情況,詳細分析。

尋日第一日返去補課,你地D小朋友有無識到朋友仔?

回覆:nacky0825 的帖子

請問香島補課幾多日?

歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

我仔都想比佢考慮, 請問有無OPEN DAY, 可唔可以比到資料, 感謝

引用:學費又不貴。交通方便,校風好,同學乖。又

原帖由 Alfred329 於 16-07-15 發表
學費又不貴。交通方便,校風好,同學乖。又有一半班是英文班,所以我選香島,我亞仔派了本區brand2A中學也 ...
香島真的不錯!

oi_oi 發表於 16-7-16 20:49
想問下大家,九龍塘香島中學同將軍澳嗰間有無關係? 大家知吾知將軍澳嗰間既校風係點? 希望大家可以分享一 ...
九龍塘係正校, 將軍澳同天水圍係分校, 選正校!

係咪近年校風大有改善? 咁多人心儀.
多年前有個相熟的由禮賢轉去,差點入埋黑社會.
當年跟學校訂及睇了兩年文匯報後,極度偏激,由叫平反六四,畢業幾年工作後變成是國家做得對,腦是慢性洗的.

回覆 Dylanlee 的帖子

係多年前啦,禮賢仲係B1, 那鄰居中三去香島,學壞了,成班同學會去花墟球場打波及打交,中五走.
所以我咪問係咪近年校風好了囉.
那鄰居成績本來唔錯,也聰明的.誰說中學不會被洗腦,依家大把大人Tbb新聞報咩都信啦.

我親戚嘅小朋友而家仲讀緊九龍塘香島初中,係英文班,讀得好好,佢仲得知今年九龍塘香島好多人入港大,仲有兩個讀入到醫科。

Hillkymama 發表於 16-8-18 10:31
回覆 Dylanlee 的帖子

係多年前啦,禮賢仲係B1, 那鄰居中三去香島,學壞了,成班同學會去花墟球場打波及打交, ...
我從小就讀基督教學校,但我到現在都唔係基督徒..平心而論
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

請問是否不收 BAND 2 尾學生?

Alfred329 發表於 16-7-15 14:58
學費又不貴。交通方便,校風好,同學乖。又有一半班是英文班,所以我選香島,我亞仔派了本區brand2A中學也 ...

香島真的幾好,學生好乖

回覆 Kimuimoon 的帖子

請問正校/分校,學術水平和校風有分別嗎?

nacky0825 發表於 16-7-14 14:29
小女今年九月將入讀九龍塘香島中學
想睇吓有無其他小朋友一齊讀
可以互相豉勵吓

請問你的仔仔是屬band?因為我仔仔是小五,老師話他暫時成績是band 2頭,唔知第日有冇機入到

回覆樓主:

香島叩門係咪要主科合格同即日考試?
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

好開心呀, 心儀咗香島好耐, 今日終於第一志願入到了,
各位師兄、師姐請多多指教,
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

Alfred329 發表於 16-7-15 14:58
agree