用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男仔,荃灣區邊間英中好?
go

男仔,荃灣區邊間英中好? [複製鏈接]

如果男仔B1A/B1B邊間好?今年DSE成績邊間最好?

5    0    0    0

引用:如果男仔B1A/B1B邊間好?今年DSE成績邊間最

原帖由 elvisBB 於 16-07-14 發表
如果男仔B1A/B1B邊間好?今年DSE成績邊間最好?
荃灣最好得一間荃官

其次係何傳耀及可風

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:男仔,荃灣區邊間英中好

但荃官要band 1A先入到,好博

回覆 elvisBB 的帖子

咁可選何中, 可風, B1B

回覆:男仔,荃灣區邊間英中好?

選荃官,好

可風好似放乙一都好大機會入,對嗎?

引用:可風好似放乙一都好大機會入,對嗎? +

原帖由 elvisBB 於 16-07-14 發表
可風好似放乙一都好大機會入,對嗎?
荃灣區band 1生多過band 1位,一切靠隨機号碼前唔前。

回覆:gracelam 的帖子

一到乙部大抽獎已經冇分band 1a b c,一切只睇隨機号碼,好彩band 1c生博乙一抽荃官都可以抽中入讀。

引用:回覆+gracelam+的帖子 咁一間學校派位多荃

原帖由 Dylanlee 於 16-07-14 發表
回覆 gracelam 的帖子

咁一間學校派位多荃官(官小除外)代表學校band 1生多,同埋好運? ...
咁代表間學校家長夠胆搏!又或者有D家長以為B1尾學生入到荃官中就可幫佢地升呢變B1A學生,從來無考慮適合與否。

荃官是傳統名校, 拔尖保底有一套方法:

四間英中入面,我只搵到可風今年DSE成績有post到網頁上,而且考得幾好,有「榜眼」6科5星星,其餘3間我又搵唔到相關的資料。
請問各位有無地方搵到4間的DSE成績?可以比較下。荃官一定係最難入,考入的學生質數應該係最好,都想睇下6年後的成績如何? 王少青同何全耀我更少資料同認識,希望各位能提供多些資料可以供參考。校風、成績、考入的難道.....等等。如果band 1生多過band 1位,排位真係要諗清楚。

回覆 elvisBB 的帖子

就正係因為位少人多, 好多學校都會教家長自行時, 跨出去考區外學校, 當然首要條件係讀得比較好果D同學啦

elvisBB 發表於 16-7-15 05:11
四間英中入面,我只搵到可風今年DSE成績有post到網頁上,而且考得幾好,有「榜眼」6科5星星,其餘3間我又搵 ...

王少清唔洗考慮啦...睇左幾年DSE成績, 一直向下跌...今年未公佈, 但以佢過往嘅"習慣", 咁遲都唔公佈, 應該唔會太好...
何中去年考得都唔好, 標榜讀書但公開試成績似乎下跌中, 校網到依家都搵唔到上屆升大學嘅資料, 今年DSE暫未有, 再觀望一下吧!

荃官係本區王者, 頭幾屆都考得好好, 入U率好高, 但上年滑落, 入U率大跌, 雖然大跌之後仍是本區最強, 不過唔知下跌只係"意外"定係一個趨勢啦! 今年暫未有成績公佈, 都係要再觀望一下啦!

可風除左第一屆冇資料, 之後四屆包括今年都有公佈成績, 透明度可以話係四間之中最高嘅...如你所述, 今年仲考得幾好, 出到六科5**嘅榜眼...不過佢入U率過往只係B1B正常水平, 唔算得別亮眼, 今年考得好, 應該會有躍進吧!

四間之中, 可風活動表現最突出, 荃官次之, 王少清又次之, 何中就唔洗諗...

論校規嚴格, 王少清最出名, 何中次之, 荃官又次之, 可風係比較自由嘅...

不過四間校風都係好的, 點都係B1, 其實學生差極有個譜...

睇下你想個仔讀邊類型學校吧!

補充多樣野, 論收生質素, 即係本區熱門程度, 應該係荃官最好, 何中之之, 可風又爭D, 王係執雞型嘅...如果想考慮埋同學之中嘅"競爭程序', 又或者係學校嘅"增值能力", 又要諗諗...

Jackieson  agree  發表於 16-9-8 10:55

回覆 senkawa 的帖子

更新, 原來王少清出左成績了...
http://www.pocawsc.edu.hk/CustomPage/openInIFrame.aspx?ct=customPage&webPageId=25&nnnid=42

• 本屆文憑試考獲優異成績的同學名單如下:

學生姓名

班別

5**

5*

李曉陽

6A

曾明春

6F

蕭哲晞

6C

沈家聰

6F

黎詠心

6A

余凱均

6E

陳元澤

6B

張凱琳

6D

• 英國語文、中國語文、數學(必修部分)、數學 (延伸部分)、通識、中國歷史、地理、世界歷史、企業、會計與財務概論以及物理科達4級或以上的百分率,遠高於全港考生水平。
  • 英國語文及中國語文科考獲大學基本入學要求(3級)分別為95.6%及79.7%,遠高於全港考生水平。
  • 符合本地四年制學士學位課程基本入學要求的學生共有120位(75.9%)。

引用:+本帖最後由+senkawa+於+16-7-15+10:58+編

原帖由 senkawa 於 16-07-15 發表
分析得非常中肯。

引用:+本帖最後由+senkawa+於+16-7-15+10:58+編

原帖由 senkawa 於 16-07-15 發表
多謝,分析得非常好。但其實講開入U選科,我到現在都唔係好明白,有時計5科,有時計6科,唔似以前分文理科就算,現在其實係點玩?請多多指教,謝謝!

senkawa  大學收生好複雜,未需要研究就唔想理住了...  發表於 16-7-16 13:49

回覆 小之爸 的帖子

王少清前幾年才升B1, 所以咁多年都仲係B2生考DSE,  成績暫時還不可以同何傳耀和可風比較. 不過王少清中一自行收生中、英、數成績也需達A級
‹ 上一主題|下一主題