用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 幫幫手, 想知元朗基元, 基朗, 白約翰和公立的grading ...
樓主: tungtung131
go

幫幫手, 想知元朗基元, 基朗, 白約翰和公立的grading

引用:回覆+JJDBB+的帖子 那要看看佢放B2在乙幾,

原帖由 妹妹頭 於 16-07-28 發表
回覆 JJDBB 的帖子

那要看看佢放B2在乙幾, 因為如果隨機編號比較後, 就算放乙一, 乙二係BAND 1, 都一定入 ...
所以,我系唔識玩這個遊戲!

商中真係好過白記?
老師 recommend 白記多過商中.
話商中, 盧中可以排乙2
白記只可排乙一

引用:回覆+JJDBB+的帖子 那要看看佢放B2在乙幾,

原帖由 妹妹頭 於 16-07-28 發表
回覆 JJDBB 的帖子

那要看看佢放B2在乙幾, 因為如果隨機編號比較後, 就算放乙一, 乙二係BAND 1, 都一定入 ...
系喎,仲有一点便是,本区B1位系唔夠b1生多,於是,大抽獎,如果唔系比自行(第一輪)收左,者話,佢嘅随机No. 唔好,都會跌出去,佢跌落第六自願。

引用:商中真係好過白記?老師+recommend+白記多過

原帖由 blee427 於 16-07-28 發表
商中真係好過白記?
最近這兩年,小學老師真系比意見会白記先。但商中应該系B1b学校吧?

JJDBB 發表於 16-7-28 16:44
相信Banding真的不能估錯。

就今次,朋友女兒佢話b1a至b1b学生,自行選了一間区內B1a学校見和一間B1b見, ...

妹妹頭講得冇錯, 要睇佢放B2係乙幾, 放係頭3既話, 預左入硬架啦~ 當然, 如果果區唔夠B1位, 而抽獎no.又差, 最後抽到B2學校都唔出奇~
但樓主個case係B2生, 橫掂最差都係派去B3, 咁點解仲要放B3學校咁前呢? 只會令自己增加入B3學校既機會率~

有時D學校,為左所謂既入首3志願既%, 都會叫D學生第3開始放低一級既Banding, 所以家長其實睇學係入首3志願既%係冇意思架, 係要睇都睇幾多入B1學校啦, 你諗下如果入到岩自己Banding既學校, 你仲在乎係第既志願嗎?

JJDBB 發表於 16-7-28 16:44
相信Banding真的不能估錯。

就今次,朋友女兒佢話b1a至b1b学生,自行選了一間区內B1a学校見和一間B1b見, ...
元朗區B1學生抽入B2學校,其實都幾普遍。

引用:Quote:原帖由+妹妹頭+於+16-07-28+發表回覆

原帖由 JJDBB 於 16-07-28 發表
系喎,仲有一点便是,本区B1位系唔夠b1生多,於是,大抽獎,如果唔系比自行(第一輪)收左,者話,佢嘅随机No ...

就算唔夠b1位,要抽入b2學校,都應該揀晒b1學校先放b2, 因為係b1生,no. 差極都一定早過b2生,所以會早過b2生入b2學校,咁又洗乜咁早放b2學校呢? 當然,一定要讀返本區學校就冇計,如果唔係,我會放埋他區既b1學校先,先輪到b2學校。

blee427 發表於 16-7-28 17:20
商中真係好過白記?
以前商中都比白記熱門,今年唔知道。但係,如果老師話白記排乙一,而且有好多人跟,最好既策略係索性放棄白記,乙一改排其他(例如盧中、商中、趙聿修)。

引用:Quote:JJDBB+發表於+16-7-28+16:44+相信Ban

原帖由 王家爸爸 於 16-07-28 發表
元朗區B1學生抽入B2學校,其實都幾普遍。
其實咁講, 元朗b2學校既學生質素會唔會都好d呢?

回覆:幫幫手, 想知元朗基元, 基朗, 白約翰和公立的grading

我都想請問趙律修依家ok ma?  b1b?

引用:Quote:原帖由+JJDBB+於+16-07-28+發表系喎

原帖由 sinsinlo 於 16-07-28 發表
就算唔夠b1位,要抽入b2學校,都應該揀晒b1學校先放b2, 因為係b1生,no. 差極都一定早過b2生,所以會早過b2 ...
明白,自己系B1生,絕對系放B1位系头啦!

sinsinlo 發表於 16-7-28 18:12
我都想請問趙律修依家ok ma?  b1b?

[size=30.3998px]2016年自行收生階段有成400幾人申請只收40幾人,[size=41.9425px]都仲有好多人鍾意趙中,佢嘅收生情況不錯,但DSE成績卻一般,可能某程度同學校政策有關,我都有去過他的升中簡介會,趙中主張初中時輕鬆學習,對於自覺的學生就可以,但對不自律的學生就死喇,到高中先發力未必個個追得到,所以變了input與output不成正比。

王家爸爸 發表於 16-7-28 15:08
信義同崇德未搬前,其實唔係元朗人既首選。

好多人首選鄉中,趙中,其實我覺得是地理位置好。

bobo98 發表於 16-7-29 07:43

其實趙中都係好學校,只不過不復當年勇,藝術仍然做得好好。崇德同信義離開左元朗市中心後反而越做越強勁,而家加埋鄉中已穩坐元朗三大了。

王家爸爸    發表於 16-7-29 09:47

bobo98 發表於 16-7-29 07:43
有可能,但係應該唔係最重要因素,我覺得成績先係大部分家長選校既決定因素。以信義為例以前超方便(巴士總站係隔離),但係成績無現在咁好、BANDING無現在高,所以以前唔係家長選校既首選。現在成績好咗、BANDING高咗、距離遠咗,反而多人揀咗。崇德情況類似。

JJDBB 發表於 16-7-28 17:37
最近這兩年,小學老師真系比意見会白記先。但商中应該系B1b学校吧?
商中應仍是B1,但B1b定1c,就好難講了。近年成績不斷下降,真係唔知點解。

王家爸爸  呢幾年既年報含糊地交代DSE成績,所以應該無以前咁好。  發表於 16-7-29 09:46

sinsinlo 發表於 16-7-28 18:08
其實咁講, 元朗b2學校既學生質素會唔會都好d呢?
理論上應該係,但係從各校DSE成績睇,又好似未能反映呢個Argument。其中一個可能既解釋係唔少元朗B1生係自行階段去咗外區讀。另一個可能既解釋係元朗B1生既平均水平比全港平均低,所以部分元朗B1生其實係全港B2生。

sinsinlo  有道理  發表於 16-7-29 11:36

arikawong66 發表於 16-7-29 09:38
商中應仍是B1,但B1b定1c,就好難講了。近年成績不斷下降,真係唔知點解。

其實商中唔係咁差, 上年成績同信義差不多, 入3大率郤出奇地高

中學名稱

3322率

3大比例

本地學士課程比例

本地專上課程比例

專上課程比例 (本地+海外)

學士課程比例 (本地+海外)

人均5+數/平均5+率

人均4+數/平均4+率

新界鄉議局元朗區中學

88.90%

15.56%

0.00%

93.89%

98.89%

63.48%

1.97

4.40

趙聿修紀念中學

78.70%

20.79%

58.43%

89.33%

94.38%

63.48%

天主教崇德英文書院

84.20%

18.95%

57.89%

82.63%

87.89%

>=57.89%

1.46/23.8%

3.83/62.2%

元朗商會中學

28.16%

<=80.46%

>=80.46%

86.78%

<=80.46%

55.00%

元朗信義中學

85% (33222)

>=64.57%

>=74.3%

90.29%

>=64.57%

21.00%

57.00%

聖公會白約翰會督中學

94.70% (22222)

東華三院盧幹庭紀念中學

56.90%

<=45.2%

75.50%

78.70%

<=48.4%

王家爸爸  白記應該無咁高   發表於 16-7-29 10:48
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-7-29 10:12
其實商中唔係咁差, 上年成績同信義差不多, 入3大率郤出奇地高
以上資料有些錯誤。1. 白約翰應是22222比率,即副學士資格,而非學士學位資格。2. 有些寫>,即係幾多?3. 商中冇寫33222同平均5比率,你可以估到情況,點會同信義崇真比到。

arikawong66 發表於 16-7-29 10:42
以上資料有些錯誤。1. 白約翰應是22222比率,即副學士資格,而非學士學位資格。2. 有些寫>,即係幾多?3.  ...

商中同信義, 差距未必太大, 畢竟大家平均4+率都差唔多, 商中上年有80.46%升讀local degree+sub degree
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。