用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 無加操有成功一線直私/叩門嗎?
樓主: OP妮歌
go

無加操有成功一線直私/叩門嗎?

回覆:phoebewong123 的帖子

因為比賽好實在丶有結果收,有class上。個人閲讀修養不易measure ,難train,家庭support要求高。

引用:Quote:原帖由+jason1978+於+16-07-18+發表

原帖由 keep-calm 於 16-07-19 發表
多謝分享!個人原因,對幼稚園朗誦比賽/體藝比賽抗拒。但大趨勢又好似點都迫你要參加D

...
Exactly
我真的好唔喜歡,但坊間超多比賽又超多人參加

引用:其實樓主自己喺屋企有加操 +

引用:Quote:原帖由+jason1978+於+16-07-18+發表

引用:Quote:原帖由+momama+於+16-07-18+發表其實

原帖由 Gary_family 於 16-07-19 發表
同意!突然迷思,想問加操又是什麼定義呢?
我自己認為係出面學學術班囉。

引用:Quote:原帖由+mimi222shi+於+16-07-19+發表

原帖由 phoebewong123 於 16-07-19 發表
你個間校長寫得梗係入神校
但我地學校什麼都沒有
所以,結論名幼係好重要

引用:Quote:原帖由+Gary_family+於+16-07-19+發

原帖由 OP妮歌 於 16-07-19 發表
我自己認為係出面學學術班囉。
咁我絕對唔認為外補好過自己阿媽教,外補只是一星期一小時,阿媽教是可以每日半小時,效果比外補更好更貼身,所以大家也認為你也做了很多。再外補,真的視乎自己要求

引用:我都冇操我囡,冇張有用嘅證書/獎狀,只是t

原帖由 mannitol 於 16-07-13 發表
我都冇操我囡,冇張有用嘅證書/獎狀,只是train佢怕羞嘅弱點和著重伴讀,而我又冇交個人檔案,都有名校收。 ...
我囡都怕羞,怕羞性格in學校好蝕底。可以分享下點調教囡囡嗎?

真心覺得cert 丶獎對面試冇大幫助。
但比賽之前既練習就對小朋友個人發展有很大幫助,
基本上無一樣學術, 興趣, 係不需要訓練或者練習...
就算天才游泳員足球員, 每星期都要練6-7日水或波

世界上最可悲的是比你有背景有錢有天分有能力的人比你還努力

其實每一次面試,默書,考試都係一個機會比家長檢視一下小朋友有咩野不足,
透過努力去提升或者進步. 而唔係將小朋友分等級分名次分高下

如果要教導小朋友求學不是求分數, 更加需要以身作則

引用:其實每一次面試,默書,考試都係一個機會比家

原帖由 hohoho~ 於 16-07-19 發表
其實每一次面試,默書,考試都係一個機會比家長檢視一下小朋友有咩野不足,
透過努力去提升或者進步. 而唔係 ...
唉..小朋友性格活潑好動,有主見,但並不是香港本地教育制度下的乖乖聽話類型

佢話我知,佢企喺度做功課睇書會好啲;佢問我,點解要做咁多抄寫;佢看故事書,往往沉醉在故事中的圖畫,甚至自我的幻想情節之中,但,要佢認字讀句,就好似斬斷了佢的思維咁⋯⋯

真心希望小孩能繼續有自信地成長,但面對升小遊戲,本地傳統教育,真係無信心。

回覆 OP妮歌 的帖子

呢個更加係一個機會教導佢適者生存, 從來都應該係調節自己去配合環境, 而唔係調轉

其實小朋友想像力豐富天馬都可以行空, 你試下問佢有乜野辦法可以達至雙贏
可能佢可以比到一個你意想不到既方法你...

只有成人先會諗魚與熊掌不能兼得, 小朋友一定要做既野佢地可以有一百萬種方法

抄寫係訓練手眼腦協調, 就算畫圓圈都唔係每個一模一樣
如果要解釋真係乜野都可以解釋, 好過睇一百個為什麼

引用:Language+好,是主要反映在interview+時老

原帖由 phoebewong123 於 16-07-19 發表
Language 好,是主要反映在interview 時老師問學術題目嗎?還是普通對答?不一定每一間也叫小朋友閲讀圖書 ...
在等候期間,老師會派書給考生,從旁觀察是否有閱讀習慣。有些學校會叫小朋友帶書唸。

引用:Quote:原帖由+mannitol+於+16-07-13+發表我

原帖由 cc201203bb 於 16-07-19 發表
我囡都怕羞,怕羞性格in學校好蝕底。可以分享下點調教囡囡嗎?
Thx,見到之前回覆

回覆 OP妮歌 的帖子

不清楚讀名幼是否有很大影响,事實是神校亦有取錄村校生,及這裏也有不少過來人分享讀學券幼稚園考入一線直私、龍校神校的經驗。

但相信面試時整體表現、能力和運氣較重要。唔好想太多嚇怕自己了,樂觀面對吧。

自強不息 厚德載物

引用:Quote:原帖由+hohoho~+於+16-07-19+發表其

原帖由 OP妮歌 於 16-07-19 發表
唉..小朋友性格活潑好動,有主見,但並不是香港本地教育制度下的乖乖聽話類型

佢話我知,佢企 ...
有冇考慮int'l Sch 同冇咁谷的直私小學,相對易入個d,例如啓基,音小

引用:Quote:原帖由+mannitol+於+16-07-13+發表我

原帖由 cc201203bb 於 16-07-19 發表
我已在#20回覆了。請你找找看。

原帖由 K6dd 於 16-07-17 發表
我囡又係好怕羞,請教你有咩方法可以train佢無咁怕羞呀?thanks!
我已在#20回覆了。請你找找看。

引用:Quote:原帖由+OP妮歌+於+16-07-19+發表我自