用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 無加操有成功一線直私/叩門嗎?
go

無加操有成功一線直私/叩門嗎?

而家越諗越灰,小朋友私幼但程度不算深;只學跳舞、游泳等興趣班;無加操學術,只是自己在家教普通話、英文拼音,每天伴讀。有考普通話朗誦而已。平日讓只是一家人去戶外活動、行山露營、煮食、去科學館、等各種體驗。也注重孩子情緒和品格的教導。
而家見考到多offer/神校的,都是超多學術外補及比賽獎狀的,而那幾位學生卻是情緒易波動、無禮的一群⋯⋯越來越不相信簡介會所言挑選「主動有禮、樂觀積極」的學生。

反正,最後都是學術優先

唉,好灰

hppa  Cheer up  發表於 16-7-14 23:42

回覆:OP妮歌 的帖子

平常心啦

引用:平常心啦 +

原帖由 hamsubbb 於 16-07-13 發表
平常心啦
來緊k3,又睇到今年k3的結果,真係灰灰地,我都想平常心,但做得到

我個女冇加操喎,唔洗灰喎,我親戚個仔又係屋村幼稚園,冇加操都入到英華喎,不過,個d父母通常好低調,唔多蒲EK啦!

引用:而家越諗越灰,小朋友私幼但程度不算深;只

原帖由 OP妮歌 於 16-07-13 發表
而家越諗越灰,小朋友私幼但程度不算深;只學跳舞、游泳等興趣班;無加操學術,只是自己在家教普通話、英文 ...
我覺得唔洗咁灰,你已做得好好。其實情況都唔一定係你所諗嘅咁,加油!

回覆:無加操有成功一線直私/叩門嗎?

平常心啦。找到適合孩子的學校便足夠,何須要多呢。
你比我兒學得更多,他也能得到眾人心儀的私小。加油吧!

我都無加操,叩門一線成功

我都冇操我囡,冇張有用嘅證書/獎狀,只是train佢怕羞嘅弱點和著重伴讀,而我又冇交個人檔案,都有名校收。經歷呢一戰,只能話,你心儀嘅,未必收。學校覺得你適合嘅,就會收,但未必係你心儀的。

chinglong231    發表於 16-7-15 15:15
hppa    發表於 16-7-14 23:42
chBB    發表於 16-7-14 17:29
978212    發表於 16-7-14 10:51

唔駛加操, 面試表現最重要!

我覺得面試應對重要過答到學術題,我仔沒有加操,但讀私幼程度高,D問題有能力答到,但性格慢熱、內向,冇學校收。

引用:我都無加操,叩門一線成功 +

原帖由 michelle1222 於 16-07-13 發表
我都無加操,叩門一線成功
我同你一樣!

神校大部分學校都係考筆試行先,其他跟教育局指引的學校,就會 in 群體合作、溝通和小朋友夠唔夠自信地表達

引用:Quote:原帖由+michelle1222+於+16-07-13+發

原帖由 bobo101^*^ 於 16-07-14 發表
我同你一樣!
冇加操的,是否天資聰穎~

OP妮歌 發表於 16-7-13 22:18
而家越諗越灰,小朋友私幼但程度不算深;只學跳舞、游泳等興趣班;無加操學術,只是自己在家教普通話、英文 ...
其實你操練已不少,別做最狼的那批,孩子要應付私幼功課測考之餘,仲要操普通話朗誦、phonics、游水跳舞,夠忙喇。樓上講得好,面試表現最重要,你安排的一連串生活體驗又露營又行山又德育又剩,都會有助於面試。好多一線小學基本學術+良好反應態度都夠,好多人過唔到關衰後者。不過如果你係要target超講求學術的小學,你可以忘記初衷,但不同玩法...

引用:我都冇操我囡,冇張有用嘅證書/獎狀,只是t

原帖由 mannitol 於 16-07-13 發表
我都冇操我囡,冇張有用嘅證書/獎狀,只是train佢怕羞嘅弱點和著重伴讀,而我又冇交個人檔案,都有名校收。 ...
請問點train唔怕羞性格呢?我女由細到大又係咁,哄又哄過,鬧又鬧過,講道理已講到我都厭..真是咩方法都試過,都未做到自己主動同人say hello etc...

性格係天生
名校喜愛自信型學生

回覆:baby7 的帖子

我都試過,同我個囝講道理浪費口水後來發覺他有點好勝心,
與他比賽鬥快叫人,如果他輸了給我,
會有點不開心,下一次準備好,一心
想快過我。玩了幾次,已經不自覺地
叫人。

回覆 OP妮歌 的帖子

樓主,你已經做得好好啦,孩子有跳舞游泳,平時又有一家人行下山,去科學館,開開心心咁。

緊記大人和孩子也要快樂啊 !

人沒有完美的,完美亦是不必的。

你見別人有什麼什麼學術證書,別人也會羨慕你一家愉快。

升小面試時從沒有老師會要小孩朗誦唐詩,也很少要他做算術,多數連英文串字也不用。事實上5歲小孩又能有什麼學術 ?
面試反而會問更多關於孩子日常生活的事。如果孩子足夠快樂,能給老師很有神采的感覺,便已經很好了。

所以,別灰心,做自己,不強求卻保持努力,心態穩定自然,就會有好結果了。

引用:Quote:原帖由+mannitol+於+16-07-13+發表我

原帖由 baby7 於 16-07-14 發表
請問點train唔怕羞性格呢?我女由細到大又係咁,哄又哄過,鬧又鬧過,講道理已講到我都厭..真是咩方法都試 ...
因為我囡係見到人做過,或者自己試過,發現冇咩嘢吖,先會放擔去做。所以我會帶佢去賣旗,做義工。好彩佢又有個好朋友比較主動,佢哋成日一齊上堂,佢見到朋友仔都做到,自己又會去嘗試。另外,有俾佢去上畫劇班,等佢有多啲面對群眾講嘢嘅機會。我都有帶佢去考啲一對一面見考官嘅證書,不過我就唔係為證書,而係俾佢知道有時面試都會係咁樣,根本冇嘢要怕。佢初頭都喊晒先完成到,考多一兩次,已經能夠從容面對了。