用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望/女拔係一線學校,咁....
樓主: siubbsw
go

德望/女拔係一線學校,咁.... [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-7-20 17:02
其實, 係香港讀好中文科, 又D科實質作用呢?

反正香港既大學都接受以GCE成績經Non-JUPAS入大學, 我認為只係 ...
其実SPCS不嬲有GCE俾学生考,家長評价-向好正面,讚学校為学生提供多个出路……点解而家DGS有GCE讀反应禁負面嘅?

引用:Quote:原帖由+ngkka+於+16-07-20+發表不過

原帖由 siden 於 16-07-20 發表
逃避?
DGS有叫果啲學生唔好讀中文嗎?
我認同你的睇法。明知山有虎,遍向虎山行?每人長短處不同,行條正路、合法的路便可以了。隻海豚知道自己行路唔叻,所以游水過對面岸,咁都比人話!?

回覆:mcdonn 的帖子

Agree,如果睇IB result, average score CKY only 30.x, 真道是38.x (今年),真道在IB出眾好多了!

引用:Agree,如果睇IB+result,+average+score+CKY

原帖由 happyhkwong 於 16-07-20 發表
Agree,如果睇IB result, average score CKY only 30.x, 真道是38.x (今年),真道在IB出眾好多了!

...
公道D講,真道的英文科應該有D水份的....好似係考sylb. B. 如有錯,歡迎指正。

引用:Quote:原帖由+happyhkwong+於+16-07-20+發

原帖由 mcdonn 於 16-07-20 發表
公道D講,真道的英文科應該有D水份的....好似係考sylb. B. 如有錯,歡迎指正。

...
三大英文要求syllabus a 嗎?有無家長知道

回覆:德望/女拔係一線學校,咁....

真道係要成積勁果班先可選修IB,可以ib成積會相對高

回覆:德望/女拔係一線學校,咁....

其實我唔係好熟DSE,但如果係做醫生、律師、科研材料的人衰係文言文手上就不是社會之福。

回覆:SarahGil 的帖子

唔好意思,請問 NPL 是什麼?

引用:唔好意思,請問+NPL+是什麼? +

原帖由 little12 於 16-07-20 發表
唔好意思,請問 NPL 是什麼?
顔寶玲?

回覆:dttmtong 的帖子

用這個表比較清楚。

hkpapa852  呢篇應該唔係今年  發表於 16-7-20 21:33

引用:其實我唔係好熟DSE,但如果係做醫生、律師

原帖由 bubuG 於 16-07-20 發表
其實我唔係好熟DSE,但如果係做醫生、律師、科研材料的人衰係文言文手上就不是社會之福。

...
Agree

引用:Quote:原帖由+happyhkwong+於+16-07-20+發

...
請問什麼是水份?吾係好明~兩間考既都一樣(請看附圖),請賜教~

在dgs中ㄧ新生簡介會上,校長說過onlyㄧ班左右會讀gce,還要學校看過有實質需要才批。校長鼓勵同學盡量考dse中文,她説中文在世界的重要性日益增加,在香港讀書應該把握機會學好中文。開gce不是逃避,是令學生有多一個途徑達成目標有何不可?st paul convent都開了很多年,為何只針對dgs?喜歡學校的會感激學校貼心為學生plan多一條路,不喜歡的就算學校有100%三大offer也會嫌不夠好呢!

...
FYI~
真道往年比今年更出色,所以今年已經跌了點

回覆:hkpapa852 的帖子

謝謝指教,我都要認真上他們小學及中學網站睇下派位表現先

引用:Quote:原帖由+mcdonn+於+16-07-20+發表公道

原帖由 happyhkwong 於 16-07-20 發表
請問什麼是水份?吾係好明~兩間考既都一樣(請看附圖),請賜教~

...

Quoted from another post:

"...真道跟啓思都暫時以B作英文課程,所以考海外大學時要考英文語文試,例如IELTS, TOFEL.... 在本港如果是B課程HL取得7級等同A HL的4,A SL的5。

CKY同時提供AB,比例不詳。DBS及SPCC以課程A作英文主體...."

因我覺得我的朋友不適合IB教學,所以冇再詳細更進以上所說的確實性。所以我用"好似"、"如有錯, 歡迎指正"等字眼...希望無做成任何誤會、不快。如有,講聲對不起先!

回覆:dttmtong 的帖子

Thanks

引用:Quote:siubbsw+發表於+16-7-13+20:30+德望

原帖由 hkpapa852 於 16-07-19 發表
咁要睇吓你條線點定義.

其實小學分別唔會太大, 去到中學, 睇埋DSE成績同入U率, 就會見到分別.
謝謝指教,我都要認真上他們小學及中學網站睇下派位表現先

引用:Quote:原帖由+little12+於+16-07-20+發表唔

原帖由 dttmtong 於 16-07-20 發表
顔寶玲?
Thanks

‹ 上一主題|下一主題