用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望/女拔係一線學校,咁....
樓主: siubbsw
go

德望/女拔係一線學校,咁.... [複製鏈接]

回覆:德望/女拔係一線學校,咁....

陳守仁一線
蔡一線尾
優才二三線
音小四五線。

siubbsw 發表於 16-7-13 20:30
德望/女拔係一線學校,咁優才/真道/陸慶濤/陳守仁/蔡繼友/音小是二線嗎?

...
咁要睇吓你條線點定義.

其實小學分別唔會太大, 去到中學, 睇埋DSE成績同入U率, 就會見到分別.

如果睇中學既DSE成績同入U率, DGS同GH都已經係唔同Level
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 micmicmic123 的帖子

Personally I think CKY should not be ranked after TSL. I see people who can't get into SPCC, DB or DG would target CKY (for those who can afford, correct me if I'm wrong).  CKY is a through-train school with quite good IB results in recent years, whilst TSL is only primary school with majority of students going to NPL.  I think the only thing that is holding people back from CKY is the relatively high school fees and the non-traditional approach. TSL is more popular perhaps because of the attractively low school fees.

引用:回覆+micmicmic123+的帖子Personally+I+t

原帖由 SarahGil 於 16-07-19 發表

Personally I think CKY should not be ranked after TSL. I see people who ca ...

"CKY ....quite good IB results in recent years"

=> 我只能認同有進步,整體成績ok。 和前列學校相比,都有dd 距離....

Ref:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2613069

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2846118&highlight=2014%2Bib%2Bresult

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3081558&highlight=ib%2Bresult

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3296123&highlight=2016%2Bib%2Bresult

SarahGil 發表於 16-7-19 11:57

Personally I think CKY should not be ranked after TSL. I see people who ca ...

如果以中學成績計, DBS同CKY都係被人過份地神化了!

只有SPCC同DGS, 先可以算係拋離其它學校一條街
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:SarahGil+發表於+16-7-19+11:57+回覆

原帖由 hkpapa852 於 16-07-19 發表
如果以中學成績計, DBS同CKY都係被人過份地神化了!

只有SPCC同DGS, 先可以算係撇離其它學校一條街

你咁坦白,會傷透很多人的心的....

認真, 我問我身邊的家長輩, 点解選某校呀? 有d答案係出名d、課程吸引...我自已亦會看其實質成績、結果, 唔信d校長係簡介會老吹的說話。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-07-19+發表

原帖由 mcdonn 於 16-07-19 發表
講呢d點都傷感情架wor

引用:Quote:原帖由+mcdonn+於+16-07-19+發表本帖

原帖由 Charlotte_mom 於 16-07-19 發表
講呢d點都傷感情架wor

都是認真的,你果間真係幾好,重有D實大於名添! 亦都欣賞其教學,如住港島區,絕對值得考慮。

賣下廣告,校長去咗x恩,其辦學亦分十分用心、出色,比個like
(唔好誤會, 我小朋友唔係係果間讀緊。)

引用:自己覺得係神级/一線/二線就得,最緊要啱自

引用:+本帖最後由+mcdonn+於+16-7-19+12:34+編輯

原帖由 mcdonn 於 16-07-19 發表
前列學校對考Ib學生有filter.Cky沒有。對只有三年IB往積它算中上。

引用:Quote:原帖由+mcdonn+於+16-07-19+發表本帖

原帖由 lui 於 16-07-19 發表
前列學校對考Ib學生有filter.Cky沒有。對只有三年IB往積它算中上。

IB result avg result 低於全港avg.  我個人認為是有進步空間的。

回覆 hkpapa852 的帖子

SPCC IB平均(40.3)比DBS(40.21)高0.09分,統計學上no significant difference.DGS DSE 中文有10% <3級,入不到本地資助大學,不在中文教學上下苦功,反而要加開GCE AL來逃避中文,還稱得上神級嗎?
(DSE 中文>=3級超過50%,以一間收錄全港top 5%(估計)的學校,升中再過濾一次,還不敢面對!)

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 SPCC+IB平均(40.3)

原帖由 penguin_chick 於 16-07-20 發表

SPCC IB平均(40.3)比DBS(40.21)高0.09分,統計學上no significant difference.DGS  ...
DGS成績就算冇A level已經遠超其他學校,還嫌人地不夠top?

就算有少量學生中文不夠好,DGS就算唔幫呢班人,入U率都夠頂尖。依家讓學生多個選擇,我完全係欣賞,沒有不屑。

接受和欣賞人地學校的出類拔萃,也是一種胸襟。

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 SPCC+IB平均(40.3)

原帖由 penguin_chick 於 16-07-20 發表

SPCC IB平均(40.3)比DBS(40.21)高0.09分,統計學上no significant difference.DGS  ...
你肯定DGS係100%收全港Top5% ???

cmchang0927  haha,ㄧ定唔係,就算spcc我也識人考級3x入到。  發表於 16-7-20 12:39

penguin_chick 發表於 16-7-20 11:52

DGS有幾多%學生升讀local degree, 尤其係3大?

全港又有幾多間有中學可以有相同比例既學生升讀local degree同3大呢?

SPCC IB平均分今平差咗, 只係高DBS少少, 一過, 兩間中學仲有一批人考DSE, DSE成績就係呢兩間最大既分野!

引用:Quote:原帖由+penguin_chick+於+16-07-20+

原帖由 siden 於 16-07-20 發表
DGS成績就算冇A level已經遠超其他學校,還嫌人地不夠top?

就算有少量學生中文不夠好,DGS就算唔幫呢班人 ...
Well said

不過,唔讀好中文反而逃避問題,都不是教育正確之道

好多人有誤解:SPCC揀成績好的去考IB, 咁IB成績梗係靚仔la

我識人係入面讀,佢話:根本成績好果批唔係咁多人揀IB。佢地本身讀書叻,又肯咪書,考DSE只會俾考IB更有把握。嘅然覺得考DSE更易取高分,除非打算出國,考乜鬼IB? 另外,呢位朋友成績係Coed within尾1/3,都係IB stream。

所以唔好再話人地Coed IB成績比其他學校好係揀過screen過。人地學校勁係一個事實。

hppa    發表於 16-7-20 16:47

引用:不過,唔讀好中文反而逃避問題,都不是教育

原帖由 ngkka 於 16-07-20 發表
逃避?
DGS有叫果啲學生唔好讀中文嗎?

呢啲明顯係偏見。

咁當年讀書冇天份成績差的中學生去讀工業學校或跟學師整車學廚,又係逃避?

因材施教,不讓自己的學生因中文失敗就失去升大學入場卷,就要被冠以逃避的惡名?

無言以對

ngkka 發表於 16-7-20 16:12
其實, 係香港讀好中文科, 又D科實質作用呢?

反正香港既大學都接受以GCE成績經Non-JUPAS入大學, 我認為只係提供多一個選擇俾學生

而且, 攞住GCE成績, 同IBDP一樣, 可以直接報海外大學
‹ 上一主題|下一主題