用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 皇仁
go

皇仁 [複製鏈接]

我地係中西區。阿仔第一次呈分試級4。有老師話級3都未必有得in QC,但亦有老師話可試下(連various田徑獎)。今年有一個師兄入左QC(相隔9年第二位師兄入QC),但我未知該師兄係級幾。我睇左好多關於皇仁既posts,亦睇過皇仁係田徑方面既成績絶對唔出色,咁,有冇人試過唔係級3而有得被皇仁in呢?

今年有同佢去過皇仁/SJC/RC/LS睇過,佢當然係被LS 既無敵校園吸引啦!但連SJC個小型球場都吸引到佢,但佢其實又未定到想讀邊間。佢有講過話想有田徑既,但之後又話就算學校田徑勁佢入學後又未必會參加田徑會,所以好煩腦。佢係屬於活躍但又有d怕羞型,暫時唔係d坐定定讀書/自動波既人,想搵多d options比佢揀。

Thank you。

3    0    0    0

引用:我地係中西區。阿仔第一次呈分試級4。有老

原帖由 ^O^ 於 16-07-13 發表
我地係中西區。阿仔第一次呈分試級4。有老師話級3都未必有得in QC,但亦有老師話可試下(連various田徑獎 ...
級4應該未必有得in, 識得有得in 嘅都係級一、二

王家爸爸  其實好睇邊間學校  發表於 16-7-13 16:55

sunnygirl 發表於 16-7-13 16:02

Thanks。其實我又想知,講緊級一、二,係咪兩次呈分試分別要考到級一、二呢?抑或拉均既average排名呢?

引用:我地係中西區。阿仔第一次呈分試級4。有老

回覆:皇仁

有得in 機會係有,但要睇同校良性競爭都緊要,今年仔學校一個級3,一個級9,同時有得in皇仁,但收左級9,因為佢有冷門樂器8級!

IloveJJ 發表於 16-7-13 16:17
應我覺得該睇自己學校往績會準確啲喎!到A學校級4,又唔同B學校級4。我仔學校都係中西區,我見佢呢幾年係每 ...
Thanks,等我開學問下老師上年師兄係級幾先。

maggie789 發表於 16-7-13 16:25
有得in 機會係有,但要睇同校良性競爭都緊要,今年仔學校一個級3,一個級9,同時有得in皇仁,但收左級9,因 ...
Thx。皇仁好似着重音樂多過體育,所以玩冷門樂器有着數?

hkpapa852  QC最著重既, 都係成績.......  發表於 16-7-13 17:30

回覆:^O^ 的帖子

什麼是冷門音樂?

引用:Quote:原帖由+^O^+於+16-07-13+發表我地係

原帖由 sunnygirl 於 16-07-13 發表
前兩年,識人級5有得in, 不過最後冇收佢。

回覆:moremoremimi 的帖子

古箏

vckchoy  QC無中樂團  發表於 16-7-15 13:27

引用:有得in+機會係有,但要睇同校良性競爭都緊

原帖由 maggie789 於 16-07-13 發表
有得in 機會係有,但要睇同校良性競爭都緊要,今年仔學校一個級3,一個級9,同時有得in皇仁,但收左級9,因 ...
第三輸給第九?難道第三那個同學沒有課外活動?或者第九那個面試能力特別強?

回覆:^O^ 的帖子

我識級25都有得in,
有特別樂器+運動
最終食白果

综合各方意見,當然最主要睇成績,但考級幾唔重要,最緊要睇自己小學既呈度有幾強,即自己既全港排名有幾前就有機會in了。課外活動則是附屬品,但我認為皇仁係着重學術性既課外活動(音樂、朗誦、數學等)多過體育活動。

最後都要睇個仔鐘意邊類型先決定搏唔搏皇仁,抑或搏華仁/KC。

引用:综合各方意見,當然最主要睇成績,但考級幾

原帖由 ^O^ 於 16-07-14 發表
综合各方意見,當然最主要睇成績,但考級幾唔重要,最緊要睇自己小學既呈度有幾強,即自己既全港排名有幾前 ...
体育不太重視,以前每年只會收幾個運動員,只要是乒乓波及羽毛球

回覆 ^O^ 的帖子

級五至八都有得in,有些仲入咗以我所知。今年都係級八有得in無自行入唔到。我諗邊間小學都重要。如果年年有自行入就可衡量自己校外是否搭夠。有音樂兩樣在手會更有機會。純過來人分享,希望幫到你地。

引用:回覆+^O^+的帖子 級五至八都有得in,有些

入咗了,另一個挑戰的開始.
今年佢同學(應該係級五至八之間)都去申請都有得IN但無入到,雖然成績未必決定一切但真的重要,有音樂有機會多些機會.大家加油!
皇仁IN的問題都同坊間差不多,不過要小朋友自己諗清楚點解要讀皇仁.

kittymam 發表於 16-7-15 13:21
今年佢同學(應該係級五至八之間)都去申請都有得IN但無入到,雖然成績未必決定一切 ...
要小朋友自己諗清楚點解要讀皇仁 <----都係近乎坊間必問

王家爸爸    發表於 16-7-18 16:10

引用:入咗了,另一個挑戰的開始.今年佢同學(應該

引用:入咗了,另一個挑戰的開始.今年佢同學(應該

原帖由 kittymam 於 16-07-15 發表
今年佢同學(應該係級五至八之間)都去申請都有得IN但無入到,雖然成績未必決定一切 ...
恭喜恭喜!

‹ 上一主題|下一主題