用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 怎樣做中文閱讀理解
go

怎樣做中文閱讀理解

小兒做中文閱讀理解時,很多時跟標準答案相差很遠,.他應否把答案理解後重新抄一次,還是明了就可以?
由於標準答案通常很長,重新抄一次很費時,但又怕他不上心.
想請教有經驗家長分享心得.

有冇人可以指教?

回覆:怎樣做中文閱讀理解

閱讀理解長遠都係要靠多閱讀,培養語感先得,呢個要做。短期要改善其實要兒子學習個思路,點解果個先係答案。佢唔明白背後思路,抄一次好似無乜用喎。

熙媽媽    發表於 16-7-25 09:39

回覆:dativebond 的帖子

怎樣培養思路? 有冇具體方法或例子?

大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

回覆:怎樣做中文閱讀理解

其實好難講個思路係點。
根本黎講,就憑佢大量閱讀,先可培養佢語感,別人說話的表面意思和含義。
但短期想有明顯進步,就要靠答題技巧,最熟緊係老師。但如果課外你想幫佢,首先你都一齊做,然後望下答案係乜,猜測評卷的思路規則,咁應該對答題有幫助。
如果你自問做得到,咁講你既思路比佢知,教佢點諗。如果你都做唔到,無辦法下都要外判。

熙媽媽    發表於 16-7-25 09:39

回覆 dativebond 的帖子

有道理!

回覆:TomatoCat 的帖子

要教他看題目關鍵詞和指示字,題目往往有提示學生在哪段哪句搵答案,下一步要他學校用自己的句子寫答案,不過呢部教難,家長教他時可以先叫學生口頭講,講出完整句子再寫

至於寫字速度一定要練快一點,因為好多時考試也要求用完整句子,如果寫得慢分數自然也低

我會叫補習姐姐用囗和佢一起做,discuss 全再叫佢自己寫下答案,

邊閱讀,邊理解。

好多人當閱讀理解係睇題目關鍵字後,係文章搵番類似字眼,答案會係附近。無疑小學、中一、二或者都可以咁。
去到高班,真係要掌握成篇文章講咩,段同段之間有咩關係,人地幽默諷刺講緊反話,你只睇表面意思以為作者讚緊人就弊。

所以非常同意上面家長話多閱讀。
邊閱讀,邊理解,邊發問,邊評價,同作者交流,先係真正閱讀。
補習教技巧唔係無用,不過頂龍拎4等。要拎5,學生一定自己投入閱讀,真係無其他捷徑。

多謝大家的分享,很有用!

TomatoCat 發表於 16-7-13 15:27
小兒做中文閱讀理解時,很多時跟標準答案相差很遠,.他應否把答案理解後重新抄一次,還是明了就可以?
由於標準 ...
中文閱讀理解其實唔容易做,尤其係關於作者想表達什麼之類既問題。睇下呢個例子就知道:

2014年DSE中文科用徐國能既《第九味》,問「第九味」指的是甚麼呢?根據標準答案,作者自己都只可以係6分裡面取得2分,即係唔合格。連作者自己都答唔到自己想表達什麼,考試局又點知道?

gigiic    發表於 16-8-12 12:14
TwinWong    發表於 16-8-12 11:47

回覆 王家爸爸 的帖子

咁老師點出卷? 佢d所謂標準答案點黎? 文章作者想表達d乜, 理應問返作者, 而唔係教局諗架

王家爸爸 發表於 16-8-12 10:31
中文閱讀理解其實唔容易做,尤其係關於作者想表達什麼之類既問題。睇下呢個例子就知道:

2014年DSE中文科用徐國能既《第九味》,問「第九味」指的是甚麼呢?根據標準答案,作者自己都只可以係6分裡面取得2分,即係唔合格。
徐國能拎到2分已經好叻,當年呢條考生平均得分係0.97/6

卷一唔使拎一半分先合格,就好似《第九味》,全篇設12題,共54分,考生平均得20.2/54。

當年全卷86分,考生平均得30.04/86。
如果當年拎呢30.04/86應該有level 2,拎多少少,譬如32/86,已可level 3。所以又唔使太擔心。

其實中文科就無一個標準答案,當然如果你仔仔同本野答的野一樣,當然滿分,但唔中唔等於無分,所以學校老師做公開試卷,無睇答案都會有機會答唔中,我仔仔有時同我講返,我都唔知點做。

暫時最好都係請個補習老師幫下手,起馬佢地都拎過好成績,好過唔識教DSE 的CE中文老師

徐國能拎到2分已經好叻,當年呢條考生平均得分係0.97/6

唔係嘛,我都答到。

阿二有個同學仔當晚係facebook講嘅答案更精彩:佢話佢覺得正确答案應該是鹵味,不過就冇寫出來。