用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 風水佬預測,怎樣才能考好DSE (續)
go

風水佬預測,怎樣才能考好DSE (續)

女拔萃今年成績出眾,有2名女考生考獲7科5**聖保羅男女中學1名女考生考獲7科5**
唯一男狀元黃灝森,來自皇仁書院

考獲6科5**的考生來自多間學校,包括北角庇理羅士、港大同學會、聖若瑟書院、基督教宣道會宣基中學、培正中學、聖言中學、大埔迦密柏雨中學、新界鄉議局元朗區中學等。

各位,睇到以上報道,有何感想呢?

DSE开考時,很多人預測DSE對傳統名校不利。DGS有家長很擔憂地問校長:校長校長,出面都咁講,點算呀?搞到校長要急忙澄清:唔使擔心,我地都唔係傳統名校。

DSE中文試,學生再不能拿考試天書讀呀讀、背呀背;或昨天一位仁兄所說的做廿幾三十年past paper過骨,靠的是平時的閱讀,考的是語文基礎。

自小培養好閱讀習慣的,是那些學校的學生?語文基礎打好,自然能花在其他科多點時間。

風水佬繼續預測:怎樣才能考好DSE呢?請早點準備吧。早點準備不是叫你中二、中三就操卷,而是要在幼兒園起,開始培养閱讀習慣。

回覆:風水佬預測,怎樣才能考好DSE (續)

語文科係好難操卷,你是對的。語文科係要好細個就開始打好根基。

不過都唔關學校事。。。係關家長事。。。因果要睇得清。。。DGS又點?咪又係人一個。。。
學校是果,你個仔或囡勁先係因,家長諗得通都係因。。。
唔通中小學入唔到名校就玩完咩?永不放棄。

引用:女拔萃今年成績出眾,有2名女考生考獲7科5*

原帖由 judy 於 16-07-13 發表
女拔萃今年成績出眾,有2名女考生考獲7科5**。聖保羅男女中學1名女考生考獲7科5**。
唯一男狀元黃灝森,來 ...
我從未担心過傳統名校成績。第一, 傳統名校成績好, 是經過一百幾十年而不倒的成果, 千槌百練的成果。第二, 成績好只是其一, 校格, 孩子自信, 做事的專注, 歸屬感, 也非常重要。

其他感想: 港同很好。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

其他感想: 港同很好。

是的,港同很好。

我認為DSE令學校差距遠咗,如果其他學校仍將學習方向放在操卷上,將被着重閱讀嘅學校越抛越遠。

算啦,由你咁諗~可能你和傳統名校有淵源,好看重名校對小朋友教育的威力,我認為係有幫助,但重點係學術以外既野。

事實上,傳統名校考得好,主要原因係朋輩間好大競爭,小朋友一直係最頂尖既同學中學習,就算校內唔係頂尖係全港考試都會考得好好,呢個係事實。

不過,純講成績,其實平均黎講地區名校仲勁。例如,葵涌林護以前會考理科起碼有28分先穩入原校中六。

傳統名校既優勢唔係只講學術勁,太低層次。其實係優勢在學校係佢課外活動既視野,夠膽玩好大既比賽,aim high fly high。而且,同學的背景都唔太差,擴濶眼界。呢樣真係地區名校無得比。

不過,純講成績,其實平均黎講地區名校仲勁。例如,葵涌林護以前會考理科起碼有28分先穩入原校中六。

你咪亂吹啦,笑死人啦!

我亂吹?

你有僦經歷會考?

地區名校中六可能得一班理科,會考28分先入到原校中六係我親身經歷。

反而傳統名校中六可能有成3-4班理科,我個friend以前讀皇仁,20分就升原校中六啦。

judy  投降!  發表於 16-7-13 14:18

我唔係想話傳统點巴閉。

我重點係想話: 怎樣才能考好DSE呢?請早點準備吧。早點準備不是叫你中二、中三就操卷,而是要在幼兒園起,開始培养閱讀習慣。

其他是論據而己。

你真係以為港大中大真係好多傳統名校生呀?

好多傳統名校生讀完中五都去外國讀啦,佢地本身屋企有錢有視野。以前我識個讀男拔,會考得20分,咪飛左去美國U of Penn,排名好高。

我讀港大時其實都見到好多地區名校生:例如張祝珊、林護、鄧顯。。。等等。咁的確傳統名校生係叻D,我指係自信眼界方面。成日講傳統名校助你考好成績太低層次。你看小傳統名校的價值。

是的,語文科、閱讀習慣的確要籨小培養,呢樣好難大個先追。

引用:不過都唔關學校事。。。係關家長事。。。因

原帖由 dativebond 於 16-07-13 發表
不過都唔關學校事。。。係關家長事。。。因果要睇得清。。。DGS又點?咪又係人一個。。。
學校是果,你個仔 ...
你完全沒殺了學校和同學間的形響。學校老師無人需要評估改進咩?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

講真,人越大,學校既影響越細。學校是果,小朋友叻先係因。

你地讀開傳統名校可能唔明。去到會考高考,即係而家既DSE,靠既係小朋友本身叻唔叻,勤唔勤力。

如果你了解地區名校的玩法,好多時中六得一班文科一班理科,你就算會考有成廿五廿六分都好可能去同區band 3學校,但咪一樣高考考得好好,入港大中大。

所以我成日話學長從小培養先重要,由細幫佢語文打好根基,教好了解遊戲玩法,咁先可以節省時間係學業,因為學術其實太基本,其它野例如自信眼界性格態度。。。等等更加重要,咁先可係學術以外方面,拉近和傳統名校的距離。

其實永遠知易行難,我未有教育小朋友經驗,個仔得15個月大。

不過,我認為參加多點團體活動,例如童軍、St Johns、紅十字會。。。等等果類好有幫助。

除非你個仔係某方面做到頂尖,否則玩呢類活動好明顯比起非洲鼓學得更多。

呢個係我暫時找的資料,數字係最低年齡。

當然無可能樣樣玩,睇佢興趣,叫佢試下先,再係和佢傾談時了解佢鐘意乜,由多至精。

仲有其它,例如英語和普通話的聽和講,傳統學校係呢兩方面做得唔夠好,家長又未必native,要另外比錢外判。

仲有運動,一定最少有一樣運動係叻,可以終身玩。

其它做人價值觀就好難分享,靠家長自己係乜人,個仔就大概係點。

仲有最後一樣最重要,亦係最難。就係愛和親子關係。家長係小朋友成長過程和日常工作生活好容易會失去耐性,忘記初心。初心係乜?個小朋友一出世時你一定會希望佢健康快樂成長就夠。記住!無任何野,包括DSE前程重要得過你小朋友既感受和親子關係。別忘了愛。