用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 今年升中一
樓主: eatmonmon
go

今年升中一 [複製鏈接]

回覆:eatmonmon 的帖子

特地為左本暑期作業請一個新補習老師?

回覆:今年升中一

暫時唔打算請補習老師,放手比佢試,唔掂再算。

[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1064.gif[/img]

恕我直言,做暑期作業本身唔係重点,依家問題係点解会唔識做。升中一的暑期作業程度只是小六,正常是温故知新作用,唔應該唔識。如果咁都唔識,代表孩子基礎未打好,上中學会非常吃力。你最好趁暑假想辦法替孩追回應有水平,而不是本末倒置的為完成暑期作業而去請補習老師

peremum  一般暑期作業都是1/2複習小學課程,1/2預習中一課程。  發表於 16-8-4 19:18

引用:暑假作業唔識睇答案、仔話睇完,噢⋯⋯原來

原帖由 maggie789 於 16-07-18 發表
暑假作業唔識睇答案、仔話睇完,噢⋯⋯原來係咁
我仔唔知有答案, 因為買回來已先收起, 等佢自己做

我個仔果間,英文係上網做, wisemen 嘅 EB, ,睇一本小說,9 月開學有 quiz.  中文就係 8-10 版文言文嘅閱讀理解,數學學,係做返跟 教科書果本 s1 test.  另外有一張 30-40 題嘅 school history, 睇返學校嘅歷史去答。同有一個普通話拼音班,返 3 日,係今年升中嘅學生揀 21 個去讀。 唔算多,基本上做晒,唔洗太多時間。

仲有一份通識,呢份就難小小, 要寫好多 self opinion. 係呢份要同佢分釋下

我都糸叫佢吾識睇下簽案, 但睇完自己都要明, 吾好照抄算. 我話就話左, 吾知佢會吾會做呢

囡囡暫時仲應付到,有唔識字自己上纲查

引用:Quote:原帖由+metrochung+於+16-07-19+發表

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-07-19 發表
呀仔話啲功課唔難,係有1至2題唔太明白問哥哥後已完成。其實佢以往小學暑假都係要做3本,今年升中只係多左 ...
我女已經完成一本數學,佢都算係咁,全部英數自己解題,只係有三,四題唔識做而問爸爸。

仲有一本中文一本英文未做,中文book report已經做完。  

大家升中小朋友努力加油!!!💪💪

洋蔥頭媽咪    發表於 16-7-25 18:32
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我嗰間完全無暑期作業。註冊時有不同類型的運動班可以報, 大部份都免費,運動班8月開始上。有個自願性質的英文識應班, 8月上2星期。

7月尾買書。8月2nd week才公佈分班,8月中返半日新生日, 8月尾和家長一起返半日家長會。

現在我個女成日睇電視和自己睇小說和去游水。

之前聽人講佢間學校勁谷勁辛苦, 又話功課測驗考試好似倒水咁.... 等我仲有點擔心佢壓力過大, 估唔到暑假可以咁hea。

978212  你囡囡入咗邊間?  發表於 16-7-30 13:58
粉紅虎  我個女小學沒有暑期作業,只有閱讀冊做,今年升中有3本,想hea 都唔得   發表於 16-7-25 17:39

引用:+本帖最後由+ppsfung+於+16-7-25+17:18+編

原帖由 ppsfung 於 16-07-25 發表

我嗰間完全無暑期作業。註冊時有不同類型的運動班可以報, 大 ...
講真我唔讚成完全冇功課,人始終有惰性,暑假2個月只玩樂,開學心散不特止,學左嘅野分分鐘忘記晒比番晒老師。所以keep住睇下書同做下練習會好d。

‹ 上一主題|下一主題