用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

聯繫保一? [複製鏈接]

離開黃大仙區會對聯繫保一有影響?

1    0    0    0

我都好想知 ???

回覆 zazalovezaza 的帖子

冇影響

月光夢魔兔 發表於 16-12-12 21:46
回覆 zazalovezaza 的帖子

冇影響

但何壽南已搬去九龍城區, 是否於乙(一)照樣填黄大仙區保一去考聯繫位 , 但如果乙(一)考唔到保一聯繫位 , 咪冇咗乙(一)機會  ?

如果跟返今期"兒童快報"所講,每年約有36至40人升去保一,係三間聯繫小學比例最多嘅。

b16a 發表於 16-12-12 22:42
如果跟返今期"兒童快報"所講,每年約有36至40人升去保一,係三間聯繫小學比例最多嘅。 ...
2015/2016 好似已經冇咁多囉 ??
唔知2016/2017及之後又點??(因已經搬去九龍城區)

真心請教大家知唔知保一係自行收得多唔多區外生呢

Goodluck_CKC 發表於 16-12-12 22:28
但何壽南已搬去九龍城區, 是否於乙(一)照樣填黄大仙區保一去考聯繫位 , 但如果乙(一)考唔到保一聯繫位  ...

"但何壽南已搬去九龍城區, 是否於乙(一)照樣填黄大仙區保一去考聯繫位 , 但如果乙(一)考唔到保一聯繫位 , 咪冇咗乙(一)機會  ?"
有冇人知係唔係 ?

Goodluck_CKC 發表於 16-12-19 14:03
"但何壽南已搬去九龍城區, 是否於乙(一)照樣填黄大仙區保一去考聯繫位 , 但如果乙(一)考唔到保一聯繫位  ...
估計日後會按比例有大約10-12個聯繫位再加2個非保留位
所以如果目標係保一,何未必再係好選擇
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-2-19 13:17
估計日後會按比例有大約10-12個聯繫位再加2個非保留位
所以如果目標係保一,何未必再係好選擇
...

多謝 hkpapa852 您嘅回覆,
請問 乙(一)跨區去考保一 (由九龍城區跨去黃大仙區) ,如果考唔到乙(一)保一嘅聯繫位 , 仲有冇機會自動繼續去考乙(一)保一嘅大抽獎位  ?(跨區嘅情況)

Goodluck_CKC 發表於 17-2-20 08:24
多謝 hkpapa852 您嘅回覆,
請問 乙(一)跨區去考保一 (由九龍城跨去黃大仙) ,考唔到乙(一)聯繫位 , 仲有 ...
聯繫位唔係用嚟考, 係統一派位時預留俾聯繫小學學生優先抽.
只要將保一放係乙1, 就會先讓同區所有有申請用聯繫位既學生去抽

何壽南轉了去九龍城區, 九龍城區只有一間小學聯繫保一, 所以所有聯繫位(估計10-12個)只會留俾何小學生優先抽.

如果如果抽不到, 學生乙1將會和同區其它學校學生一齊再抽保一係九龍城區既非保留位(2-3個).

如果都抽唔到, 就去抽乙2, 乙3.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-2-20 08:31
聯繫位唔係用嚟考, 係統一派位時預留俾聯繫小學學生優先抽.
只要將保一放係乙1, 就會先讓同區所有有申請用 ...
hkpapa852多謝您詳細回覆

咁如果考唔到乙(一)跨區保一嘅聯繫位(10-12個) ,就得返乙(一)(2-3個)非保留學位 ,  咁咪真係好危險 、好博?

Goodluck_CKC 發表於 17-2-20 08:56
hkpapa852多謝您詳細回覆

咁如果考唔到乙(一)跨區保一嘅聯繫位(10-12個) ,就得返乙(一)(2-3個)非保留學位 ...
學校應該清楚形勢,建議家長如何選校才避免學生只乙1太少位而令派位無咁理想。

其實類似問題不止何小一間獨有, 九龍城區幾間官小亦如是(聯繫既伊中不同本區).

回覆 hkpapa852 的帖子

hkpapa,好友的仔仔自行20分入了何壽南,新校舍靚,過往升中成績不錯,好開心。想了解下聯繫制度,是否因為搬到不同區,所以何的保一聯繫位減少? 還是聯繫位沒有減少,只是何現在與保一不同區,所以照填乙一,非聯繫的保一位大幅減少?
謝謝。

manmonster 發表於 17-2-22 13:41

hkpapa,好友的仔仔自行20分入了何壽南,新校舍靚,過往升中成績不錯,好開心。想 ...

保一聯繫位一直只有24個俾3間小學位分, 過往有中量學生入到保一, 其實唔係全因為聯繫位, 應該係基於以下原因:
1. 保一可能較願意係自行階段取錄聯繫小學既申請人
2. 因為聯繫位放乙1先用得, 到時即使聯繫位抽唔中, 大抽奬仲有64個位可以同街外人一齊係乙1爭. 但街外人不少一見到某校有聯繫/直屬小學, 就未必放佢係乙1. 所以最後街外競爭既人少咗, 三間保良局小學靠大抽獎入到保一既機會又高咗.

所以當聯繫中學唔係同一中學網, 其實某程度上升中時變咗做雞肋既選擇 (因為位少風險高, 萬一失敗乙2又要同人再搏過). 不過, 小同學如果同中學部肯協調, 協助家長"配票" (如只建議一定數量家長用聯繫位), 咁對家長係好D.

至於學校會否如此? 我不知道了!

謝謝你,解釋好清楚。好友一定讀何小,但有個心理準備都好。

hkpapa852 發表於 17-2-22 15:03
保一聯繫位一直只有24個俾3間小學位分, 過往有中量學生入到保一, 其實唔係全因為聯繫位, 應該係基於以下原 ...

想問一下知道保良局錦泰的情況?
謝謝!

mlovho 發表於 17-2-23 07:45
想問一下知道保良局錦泰的情況?
謝謝!

錦小和何小的成積如何?
‹ 上一主題|下一主題