用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如何教心算?
go

如何教心算?

我一向數學麻麻地,唔想阿囡好似我以前咁要數手指先識計數,所以暫不敢教佢數,以免開壞頭,以後糾正就難。阿囡升k2,係時候學下簡單加減數。除了數手指外,有冇其他方法可以教佢計快d或識心算?技巧何在呢?有冇人學過珠心算?難學嗎?要學幾耐才見效?聽說有很多口訣要背,是嗎?recommend 小孩學珠心算嗎?還是有更好的提議或教法?請分享一下。

回覆:如何教心算?

我都想請教

我女學緊珠心算,跟得幾好!其實唔難!

引用:我一向數學麻麻地,唔想阿囡好似我以前咁要

原帖由 hksina 於 16-07-11 發表
我一向數學麻麻地,唔想阿囡好似我以前咁要數手指先識計數,所以暫不敢教佢數,以免開壞頭,以後糾正就難。 ...
點解一定要心算?數或諗住手指/算珠都一樣計到架

回覆:kyowong 的帖子

在哪裡學?學了几耐?而家可以心算到什麼程度?

回覆:maxifoxy 的帖子

唔識心算就計得慢d囉⋯⋯咁測考個陣咪要用多d時間,太慢咪唔夠時間做,好似我以前讀書咁。另外一原因係考小學要識心算。

我仔剛完K1,細b,3歳半,冇教佢加減數,學校早排開始教concept,但佢自己有興趣,成日問,呢家已經識心算個位加減數。我覺得個個小朋友發展興趣唔同,唔需要太緊張,慢慢觀察慢慢教。

回覆:sala222 的帖子

咁佢好有天份喎!

引用:我仔剛完K1,細b,3歳半,冇教佢加減數,學

原帖由 sala222 於 16-07-15 發表
我仔剛完K1,細b,3歳半,冇教佢加減數,學校早排開始教concept,但佢自己有興趣,成日問,呢家已經識心算 ...
係, 每個小朋友都有自己興趣, 家長要幫佢搵出黎同加以陪養. 記得我自己K1或之前, 自己就發現小數位問題. 當時我自己思考, 7又多少少, 8又少d d 究竟係咩?

試下「湊十法」,初頭教佢記實(1.9)(2.8)(3.7)(4.6)(5.5)呢5組朋友,可以用d圖像幫下小朋友記,例如2鴨仔好鍾意戴眼鏡8,不妨用長d時間去記呢5組,直至你一講4佢即刻講6,即係熟晒,然後就可以+數,例如8+3,一見8就知佢朋友係2,所以問3借2,3就得返1,(8+2)再加1就計到,初頭每條加數都要講一次(揾朋友),慢慢佢就會上手

引用:試下「湊十法」,初頭教佢記實(1.9)(2.8

原帖由 JuliaCKL 於 16-07-19 發表
試下「湊十法」,初頭教佢記實(1.9)(2.8)(3.7)(4.6)(5.5)呢5組朋友,可以用d圖像幫下小朋友記, ...
依個方法几好喎!多謝分享!我會試下

引用:Quote:原帖由+sala222+於+16-07-15+發表我

原帖由 大埔之友 於 16-07-16 發表
係, 每個小朋友都有自己興趣, 家長要幫佢搵出黎同加以陪養. 記得我自己K1或之前, 自己就發現小數位問題. 當 ...
你都好有天分,咁細個就會自己思考問題

引用:Quote:原帖由+大埔之友+於+16-07-16+發表係

原帖由 hksina 於 16-07-19 發表
你都好有天分,咁細個就會自己思考問題
有人打趣講如果父母留意到, 好好栽培的話, 可能成就會唔同. 記得當時是因為父母有比毫子我儲, 我記得當時父母教一尺等如十二吋. 有日我比十二個一毫同佢換一蚊, 佢話十個一毫等如一蚊. 跟住我就閃過一個7又多d, 8又少d 係咩.

講吓數, 有朋友在新加坡有堂教家長如何教小朋友數學. 我覺得需要, 因為數既基本概念都好難令小朋友明白. 細個只是硬背, 但會問1+2點解唔可以等於5? 識心算計得快d, 對數的信心都較大. 另一個朋友經驗, 大仔學過珠心算, 現在升小四, 地區不錯小學, 數學重來唔洗家長粗心. 細女升K3, 自己教, 但總是教極唔識. 當然我不能排除男仔天生數口較好的可能.

引用:講吓數,+有朋友在新加坡有堂教家長如何教小

原帖由 大埔之友 於 16-07-22 發表
講吓數, 有朋友在新加坡有堂教家長如何教小朋友數學. 我覺得需要, 因為數既基本概念都好難令小朋友明白. 細 ...
所以識心算好重要。有諗過比佢學珠心算,但已學很多其他野,不想再加課外學習

引用:Quote:原帖由+大埔之友+於+16-07-22+發表講

原帖由 hksina 於 16-07-22 發表
所以識心算好重要。有諗過比佢學珠心算,但已學很多其他野,不想再加課外學習

...
我小朋友仲細, 未想好幾時學或學唔學. 我覺得summer 可抽到時間.

引用:試下「湊十法」,初頭教佢記實(1.9)(2.8

原帖由 JuliaCKL 於 16-07-19 發表
試下「湊十法」,初頭教佢記實(1.9)(2.8)(3.7)(4.6)(5.5)呢5組朋友,可以用d圖像幫下小朋友記, ...
2鴨仔戴眼鏡8⋯⋯很有趣呀!可分享其他數字嗎?

引用:Quote:原帖由+JuliaCKL+於+16-07-19+發表試

原帖由 TYBB1 於 16-07-25 發表
2鴨仔戴眼鏡8⋯⋯很有趣呀!可分享其他數字嗎?
我作嗰d好抽象㗎,例如9係大哥哥(因最大數字)會照顧1小bb(因最細數字)、3好似一把梳,媽媽頭髮好長好似7,所以長頭髮(7)嘅媽媽用梳(3)梳頭、5好似一個大肚ee,所以兩個大肚ee最鍾意一齊傾計、
4,6比較特別例子,因仔個爺爺係警察,所以4就好似警察嘅yes sir手咁,而爺爺咁啱有6個孫,你或者可以作個肥警察有個大肚腩好似6咁上下啦

JuliaCKL 發表於 16-7-25 03:47
我作嗰d好抽象㗎,例如9係大哥哥(因最大數字)會照顧1小bb(因最細數字)、3好似一把梳,媽媽頭髮好長好似 ...
你好叻啊!我媽都係用「湊十法」教我地兩姊妹,只係死背五組數字,但一個成功一個失敗

引用:Quote:原帖由+TYBB1+於+16-07-25+發表2鴨仔

原帖由 JuliaCKL 於 16-07-25 發表
我作嗰d好抽象㗎,例如9係大哥哥(因最大數字)會照顧1小bb(因最細數字)、3好似一把梳,媽媽頭髮好長好似 ...
very creative! 佩服佩服!