用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小result?
樓主: Chujai
go

音小result?   [複製鏈接]

引用:Quote:ok3+發表於+16-7-13+20:15+樓上冇off

原帖由 gglover 於 16-07-13 發表
對, 有朋友考十間直私全落空, 派位又第三志願, 最後叩到坑真
叩到坑真 即佢之前有無考過坑真?

引用:Quote:原帖由+ToBee+於+16-07-13+發表同你

原帖由 gigiwin888 於 16-07-13 發表
我2年前音小reject,之後考有5間offer,我覺得音小係家長面試個part最重要

...
原來家長面試咁重要?!得我一個去見,一坐低個老師就話「得你自己一個?爸爸冇嚟?」好似有點奇怪的語氣,我唯有説爸爸出了差,不在HK打圓塲,不知會否減分

回覆:音小result

收到offer! 下午收email,不是文靜型,也是初學鋼琴,有祈禱及决志! 我都覺得家長面試部份佔高分。 唔好灰心! 大家加油!遲啲仲有好多好學校面試!

引用:Based+on+last+year+experience+when+will+

原帖由 Bunnygirl 於 16-07-13 發表
Based on last year experience when will they start waiting call?  Thanks.
April last year 🙏🏻🙏🏻💪🏻💪🏻

ToBee 發表於 16-7-14 01:34
原來家長面試咁重要?!得我一個去見,一坐低個老師就話「得你自己一個?爸爸冇嚟?」好似有點奇怪的語氣, ...
我女得爸爸單拖去, 有offer.

引用:Quote:原帖由+gigiwin888+於+16-07-13+發表

原帖由 ToBee 於 16-07-14 發表
原來家長面試咁重要?!得我一個去見,一坐低個老師就話「得你自己一個?爸爸冇嚟?」好似有點奇怪的語氣, ...
我當年就係因為老公返工請不到假自己去in,結果reject

回覆:音小result?

我copy from other mama group:

音小今次好似會簡一D質素唔洗太突出既小朋友, 因為學校知道太突出係唔會讀佢地,所以今次比offer既小朋友大部分都係比平均表現6,70分左右, 好表現同唔好表現既就會收reject, keep到6,70而又唔呢夠offer就會收waiting....

引用:我copy+from+other+mama+group: 音小今次

原帖由 FATBJ 於 16-07-14 發表

音小今次好似會簡一D質素唔洗太突出既小朋友, 因為學校知道太突出係唔會讀 ...
佢地話音小主要睇父母果part同有冇誠意讀佢地學校

唔知係咪真啦...

引用:我copy+from+other+mama+group: 音小今次

音小今次好似會簡一D質素唔洗太突出既小朋友, 因為學校知道太突出係唔會讀 ...
係都唔奇。因為實在太多call waiting 同reject

我朋友個女去年考到 SPCC DGS 同音小,足以証明呢個講法無乜跟據

回覆:ToBee 的帖子

當天都是我自己一個人面見咋,老師冇問我點解啊!我囝有offer

引用:Quote:原帖由+FATBJ+於+16-07-14+發表我cop

原帖由 mrs.frog 於 16-07-14 發表
我朋友個女去年考到 SPCC DGS 同音小,足以証明呢個講法無乜跟據
個group d 媽媽係講今屆.. Not last year

重申: 我冇報音小的

引用:Quote:原帖由+mrs.frog+於+16-07-14+發表我

個group d 媽媽係講今屆.. Not last year

重申: 我冇報音小的
都是猜測。對已有offer的小朋友不公平。有酸葡萄感覺。

引用:Quote:原帖由+FATBJ+於+16-07-14+發表個gro

原帖由 lui 於 16-07-14 發表
都是猜測。對已有offer的小朋友不公平。有酸葡萄感覺。
Agree

根本只是安慰自己或安慰別人既藉口

根據LH網頁,以往音小會比過百個offer佢地學生,淨係呢round 註冊費都十幾萬,重要肯定百份之99唔入讀,這樣對學校同考生黎講係win win,我唔認為學校會放棄任何一類既學生。

引用:Quote:原帖由+FATBJ+於+16-07-14+發表我cop

原帖由 mama1010 於 16-07-14 發表
請問個媽媽在音小做嗎?定是校長講?因為唔太叻先有offer真係聞所未聞

...
對我黎講,呢間先至係真正神校,佢係我地第一間去面試,冇交任何 portfolio, 信,小朋友冇任何cert, 奬,冇學任何樂器,父母冇信仰,小朋友 in 完出來發呆坐埋一邊,結果收 reject, 之後兜兜轉轉,in 左十幾間直私,冇一間收,大抽獎派寳,又叩左十幾間津小,一二三線都叩,碌爆人情咭,結果又係零........最後今年九月會入讀呢間神校,因為我地相信呢個係上天安排,相信我,音小收嘅小朋友,都係神自己挑選的,最適合他們的路。

keiomom   you may have gone through up and down! add oil ar  發表於 16-7-14 14:24

回覆:音小result

LH網頁好清楚,2013-14共有59人取得offer, 最後只得1個學生就讀。

‹ 上一主題|下一主題