用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小result?
樓主: Chujai
go

音小result?   [複製鏈接]

回覆 Chujai 的帖子

我當然明白叩門成功難度極高,只是認同你的想法,如以音小為指標,其他直私入到的機會更微,津小自行又無父母母校宗教分,大抽獎我連公司圍獎都唔中,唔敢妄想,替小朋友擔心而已。
唯有勇敢面對,繼續努力吧。共勉之。

回覆:音小result?

音小個個攞黎墊底,好小人一心想讀,今年call waiting , call 左好多次,現在都仲call 緊。

回覆 manmonster 的帖子

樓上冇offer嘅家長不要灰心. 考一大堆小學, 最後得一間神小收嘅例子亦不少。

引用:同你有類似想法,如果音小已經唔得,之後其

原帖由 ToBee 於 16-07-13 發表
同你有類似想法,如果音小已經唔得,之後其他直私是否也很難呢?音小聽聞考嘅嘢已經算淺了

...
我2年前音小reject,之後考有5間offer,我覺得音小係家長面試個part最重要

引用:Quote:原帖由+ToBee+於+16-07-13+發表同你

原帖由 gigiwin888 於 16-07-13 發表
我2年前音小reject,之後考有5間offer,我覺得音小係家長面試個part最重要

...
咁真大件事,因為自己已經盡了力去面見老師

有offer, 有學樂器但唔係基督徒,阿女同學係天主教徒冇學樂器都有offer, 其實同班同學已知有4個有offer, 知唔知收幾多人?

引用:Quote:babysoon+發表於+16-7-13+16:33+有of

原帖由 jannychan 於 16-07-13 發表
收call?? 唔係mail?
係mail 收offer
打錯

引用:我都喺收reject要繼續努力!+我諗本身喺基督

原帖由 kfcbbs 於 16-07-13 發表
我都喺收reject要繼續努力! 我諗本身喺基督徒會加分...
面試當日, 老師有叫我一齊祈禱同問我會 ...
路過, 好奇想知, 已經係基督徒,即係一早就決左志,點解重叫人決志?

ok3 發表於 16-7-13 20:15
樓上冇offer嘅家長不要灰心. 考一大堆小學, 最後得一間神小收嘅例子亦不少。 ...
對, 有朋友考十間直私全落空, 派位又第三志願, 最後叩到坑真

基督徒,無學音樂,無cert., 我好鐘意這間學校,收到offer都好開心,會讀佢,唔會再搵學校

回覆:ToBee 的帖子

同你有一樣的想法,好難叫自己唔好咁諗,個個都話音小比較易嘅一間,如果都冇offer,咁之後嗰D都較難,唔知點算好?

其實反而想知有offer嘅小朋友的性格是怎樣?是否比較文靜?

回覆 mancyf 的帖子

唔好咁諗,好似樓上都有好多人話音小唔收但出面有好名好學校都收~ 我覺得小朋友一定有佢既長處,可能唔同學校都有唔同既標準~ 但我覺得音小應該唔係睇學術⋯ 所以你小朋友可能學術上好好有好多其他學校收⋯ 唔好咁擔心⋯ 其實小朋友真係感受到大人既壓力同心情,我個仔可能因為曾經都見過我擔心所以都緊張過⋯ 雖然我一直同佢講唔洗擔心,一定有學校讀,無論點政府都有派位唔會無學校讀, 但可能佢感覺到~ 到後來講講下我自己都諗通左,所以表現無再緊張佢都好似輕鬆左,我同佢講去面試只係睇下你啱唔啱間學校,間學校又啱唔啱我地,最終唔一定揀佢架,不過無論點都有學校讀。希望你都唔好咁擔心啦,現在都只係比較早階段,之後大把學校見,咁快就灰心就好難再同小朋友一齊作戰,加油!

回覆:mancyf 的帖子

我之前都有咁諗,不過依家收到Offer,我個仔唔係文靜型,我都覺得父母in嗰part重要,佢哋好着重德育,而我老公問佢點培育個小朋友,佢答教佢孝順

回覆:elfe23 的帖子

多謝你的鼓勵,你提醒左我一樣嘢,唔可以俾自己情緒影響到阿仔,唔可以令到佢都咁緊張,同埋而家都係開始階段,我要保持戰鬥力,堅持到遊戲玩完為止,加油加油。

請問是否無offer 就waiting, no reject?

回覆:音小result

以我所理解,第一輪是最難入,因為大部分家長都認為這是一場熱身賽,好多人也報名熱身。

到了九月十月面試高峰期,好多時會撞期或一日走幾場。我相信到時較易找到心儀學校,因為好多家長在這時需要取捨。

如真心想入音小,還有好多時間裝備小朋友和自薦信。

到明年開學機會依然存在,相信神有好的安排就可以。

引用:請問是否無offer+就waiting,+no+reject? +

原帖由 joyjoy5354 於 16-07-13 發表
請問是否無offer 就waiting, no reject?
有分waiting 同 reject. Email 內容不同。

引用:同你有一樣的想法,好難叫自己唔好咁諗,個

原帖由 mancyf 於 16-07-13 發表
同你有一樣的想法,好難叫自己唔好咁諗,個個都話音小比較易嘅一間,如果都冇offer,咁之後嗰D都較難,唔知 ...
其實音小同其他直資,私校一樣多人報。學位有限,唔會比其他學校易校。面試完覺得學校對宗教同音樂都好重視。如果小朋友無學音樂及父母無宗教信仰都好難考入。見大部分有offer嘅小朋友都以上兩者有其一。

‹ 上一主題|下一主題