用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 音樂事務處 器樂訓練計劃 外展音樂短期課程 招生 ...
go

音樂事務處 器樂訓練計劃 外展音樂短期課程 招生 [複製鏈接]

2016/17 器樂訓練計劃
初級一年班(E-1)招生
(截止報名日期 : 2016年8月8日)

http://www.lcsd.gov.hk/tc/mo/act ... ment-e1-201617.html

初級器樂訓練課程為期兩年,並配備音樂通識及樂理課程;對象為從未學習選修樂器的青少年。
課程以廣東話教授,每星期於指定音樂中心以小組形式上課一小時。
初級一年班全年學費為$1,530,二年班全年學費為$1,870,分四期繳付。
   3    0    0    0

外展音樂短期課程招生
課程
(截止報名日期 : 2016年7月25日)

http://www.lcsd.gov.hk/tc/mo/act ... nterestcourses.html

專題系列課程
新辦課程:
健康音樂人- 如何預防肌肉及骨骼勞損
環遊音樂劇世界-從紐約、倫敦到亞洲
小組合奏:
中樂、弦樂、管弦樂、長笛、薩克管、結他
其他:
樂理、聽音、古典聲樂、陶笛、鍵盤、口琴、古典結他、夏威夷小結他
樂器基礎班
中樂:笛子、洞簫、二胡、琵琶、柳葉琴、中阮、揚琴、古箏
西樂:長笛、單簧管、薩克管、小號、小提琴、中提琴、大提琴、敲擊

回覆:音樂事務處 器樂訓練計劃 外展音樂短期課程 招生

Thank you.

呀女已經學了一年....如果要由頭學過... 佢話唔去音統處..

請問以上兩個課題有乜唔同

外展音樂短期課程: 短期課程,上半年堂,要抽簽,想報第二階段要再抽簽.

器樂訓練計劃: 長期課程,一星期上一堂,要考入學試,每年要考試,合格升班,唔合格拜拜,最多可以學十年. 中間有2年要學樂理.

click 入去睇吓啦

留毛先

回覆:hk_plau 的帖子

一定要冇學過樂器?如果已經有管樂3級可以報弦樂初級嗎?

我都係

回覆 Ocean419 的帖子

在音樂事務處器樂訓練計劃裏面只可以學一種樂器, 你自己在出面學其他樂器佢應該唔理你.

JL427 發表於 16-7-12 11:51
呀女已經學了一年....如果要由頭學過... 佢話唔去音統處..
但價錢真係好吸引

音統樂器訓練班,期實一年比一年難考,收生比率好低。
我覺得學乜真要小朋友有興趣,有心平學都會成功。

醒目開學勳章

音統師資唔錯,但都要小朋友有心學 + 有心練先得,見好多人覺得個學費平,求求其其,返屋企又唔練習,但又嫌人地教得慢。

請問知唔知筆試會考啲咩?

From the FAQ

http://www.lcsd.gov.hk/tc/mo/faq ... aryyear1course.html

初班的遴選有什麼標準?

初班入學測試分為聽音測試及面試兩部份。首部份的聽音測試為一項簡單的音高及節奏測試,面試主要評估申請人的生理條件,如手掌大小、伸展度、協調等是否適合其選報樂器,如報讀中國及西洋之吹管樂器,申請人的牙齒和嘴型亦會包括在考慮之列。

如何準備應考初班的聽音測試及面試?

由於初班的招募對象為沒有學習器樂經驗的青少年,故有關聽音測試只為一項基本音高及節奏辨認測試,無需特別準備。而面試則以申請人本身之生理條件是否較其他申請者適合學其報讀之樂器作為考慮因素,亦無需作特別準備。

My kids told me these types of question
- distinguish between high pitch and low pitch
- pay two sections of music, ask whether they are the same
- pay two sections of music, ask which is faster or slower
- pay section of music , ask is it happy or sad

回覆:hk_plau 的帖子

唔該晒

hk_plau 發表於 16-7-11 10:50
2016/17 器樂訓練計劃
初級一年班(E-1)招生
(截止報名日期 : 2016年8月8日)

已收到 2016/17年度器樂訓練計劃 - 初班取錄通知,各位可留意電郵/郵件。

醒目開學勳章

引用:Quote:hk_plau+發表於+16-7-11+10:50+ 2016

原帖由 dannyp 於 16-10-01 發表
已收到 2016/17年度器樂訓練計劃 - 初班取錄通知,各位可留意電郵/郵件。
...
我個仔收咗中提琴,好開心,不過亞女長笛落選了! 另外亞仔個取錄email變咗怪獸碼,唔知裡面內容講d咩

TwinWong  迟D你會收到信, 至去交學校, 聽講座  發表於 16-10-5 16:49

安安太太 發表於 16-10-1 10:40
我個仔收咗中提琴,好開心,不過亞女長笛落選了! 另外亞仔個取錄email變咗怪獸碼,唔知裡面內容講d咩

...

恭喜曬!請問你係邊區?

dannyp 發表於 16-10-1 10:34
...

我都收到通告,我女係小提琴,想問下係唔係自備樂器?
‹ 上一主題|下一主題