用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點様可以訓練小一生寫好中文字?
樓主: edutm
go

點様可以訓練小一生寫好中文字? [複製鏈接]

引用:Quote:py84ko+發表於+16-7-11+20:28+我小朋

原帖由 小J媽媽 於 16-07-12 發表
請問如何才可得到政府醫院跟進呢??
我小朋友在K3下學期到CAC作職業治療評估(排期3個)才寫信轉介到政府醫院的職業治療訓練(排期半年)。

引用:Quote:原帖由+Bingb+於+16-07-12+發表囡囡

回覆:點様可以訓練小一生寫好中文字?

我個女最主要係一無個方格比佢,得條橫線係下面果D薄,就寫到跳舞咁。有格係ok的。
所以我搵緊D字帖係寫句子的

Olympian 發表於 16-7-12 10:36
我看樓主小朋友未必去到發展有障礙的地步。如果佢抄唔到個字出來就要去check下。佢個情況會隨成長會改善。 ...
其實我係同意,若應付到老師要求,初初可試下一些普通的方法,唔得才找專業意見。不過只是個人經驗當年kg時report ok所以冇乜點理小朋友進度,到到k3時就追得辛苦,所以又要懂得善用空餘時間(eg 暑假)。

引用:Quote:Olympian+發表於+16-7-12+10:36+我看

原帖由 MrBeast 於 16-07-12 發表
其實我係同意,若應付到老師要求,初初可試下一些普通的方法,唔得才找專業意見。不過只是個人經驗當年kg時 ...
實情係評估員話ok, 老師覺得唔ok。平時多跟老師打下底,話佢已經好努力改善。

Olympian 發表於 16-7-13 10:15
實情係評估員話ok, 老師覺得唔ok。平時多跟老師打下底,話佢已經好努力改善。

...
C人唔知,正苦條線我覺得係來自麥理浩年代未update 過,和現在小學課程要求脫折

推介:
聽說讀寫小奇兵

http://www.heephong.org/webprod/cht/whatsnews/detail/17299

Upppp

回覆:點様可以訓練小一生寫好中文字?

我小朋友都係, 寫有框字例如"口"字, 係正方形但佢會寫到梯形。

‹ 上一主題|下一主題