用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請教你們食邊隻奶粉? 小女2歲. 不喜勿入. ...
樓主: rusugar
go

請教你們食邊隻奶粉? 小女2歲. 不喜勿入. [複製鏈接]

Rachelmummy2008 發表於 16-7-13 15:56
樓主誤以為人家說母乳健康是要求她再喂人奶。

樓主誤會主張吃母乳的媽媽會和吃奶粉的媽媽爭辯。

樓主只想聽自己想聽的意見。

回覆:請教你們食邊隻奶粉? 小女2歲. 不喜勿入.

其他媽媽講的很對,要問奶粉,人奶最好。仲有,不會有增加智力的奶粉,更與資優無關。這世界只有會令智力遲疑的奶粉。2歲轉邊隻奶粉,宜去幼教那裡問。

lui  well said:)  發表於 16-7-14 14:21

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實七田真~ 係有講要咩個bb會聰明d架!不過,要由bb仲响媽媽個肚開始

多食卵磷脂對腦部發育好重要,bb兩歲,多食雞蛋就OK,我大仔好鍾意食蛋!
但要知道,我地生活嘅環境對健康破壞甚大....  

我都同意作息習慣好重要
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

蛋真係唔錯,兩歲太細唔可以日日食.
銀魚都好好.

其實樓主問聰明點,我堅答佢架.
慢慢戒奶,停止吸吮,用杯飲係中環唔再收新症兒科名醫同埋另一註冊兒童教育心理學家教的.
對一般小孩適合, 聰明的更應立即實行.

醒目開學勳章 貢獻勳章

我都buy 戒奶!奶實在太多毒素,當年阿仔細,我當嗰杯奶係營養補充品,因為佢厭食情況好嚴重,除咗蛋,真係樣樣嘢都唔多願食
恐龍家

回覆 Hillkymama 的帖子

同意。
我個一歲前用飲管,好快用杯。

歲幾自己要求自己吃飯,我好buy讓小朋友嘗試,當時個印傭勁嬲我,比面色我睇

Hillkymama  係呀,開頭用杯不停跌,工人姐姐要抹,黑面正常. 哈哈!  發表於 16-7-15 14:51

Hillkymama 發表於 16-7-15 12:52
回覆 小曳人 的帖子

請問點解用杯飲奶會聰明啲?? 同口部肌肉有關??

回覆 Hillkymama 的帖子

請問點解用杯飲奶會聰明啲?? 同口部肌肉有關??

Hillkymama  其實唔可以話聰明啲, 應該話唔好停留係前一個階段, 不進則退.  發表於 16-7-15 14:48

回覆 littlemaopig 的帖子

當時專家大約咁講.
過了嬰兒期,仍繼續吸吮, 會令大腦有錯覺仍是嬰兒.
類似自己騙大腦仍是嬰兒,不用那麼快長大.
思考 (理解能力又可能影響少少)
口腔發展有影響(牙及說話), 身體成長機能有影響(手腳協調),
營養不均衡易有偏食 (因為吃奶後不想食正餐, 同孩子大些多食零食的影響一樣)

可能戒掉初期會令孩子不安,可先用杯和轉鮮奶,但戒奶粉好處多過壞處, 也可早些學會獨立.

另外一提,當年我孩子一歲多前是人奶, 間中加能恩(同樓主同牌子),
兩歲開始全戒的.智力還算正常的 (唔同領域中上類別)

當然個個B都唔同, St. Paul Cov都有個上年中四拿獎學金的當年食奶粉食到8歲.

引用:回覆+小曳人+的帖子 蛋真係唔錯,兩歲太細

原帖由 Hillkymama 於 16-07-15 發表
回覆 小曳人 的帖子

我親戚個女4歲半重仲用杯樽飲奶,我暈暈地。要瞓系度飲!大冢小朋友一樣大,我女行為説話似大佢兩年。話過佢都係咁。我真系冇語

回覆:Hillkymama 的帖子

我女32個月仲咀紧人奶。但有d方面比同齡發展得好。

Hillkymama  係呀, 屋企隻曳野,吃廿幾個月,講野可以超前兩年.  發表於 16-7-18 09:46
‹ 上一主題|下一主題