用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請教你們食邊隻奶粉? 小女2歲. 不喜勿入. ...
go

請教你們食邊隻奶粉? 小女2歲. 不喜勿入. [複製鏈接]

請教你們食邊隻奶粉? 小女2歲, 食開 能X , 一向比較瘦, 想轉牌子, 希望睇下可否同時令她聰明點.

感謝.

1    0    0    0

回覆:請教你們食邊隻奶粉? 小女2歲

引用:請教你們食邊隻奶粉?+小女2歲,+食開+能X+,+

原帖由 rusugar 於 16-07-11 發表
請教你們食邊隻奶粉? 小女2歲, 食開 能X , 一向比較瘦, 想轉牌子, 希望睇下可否同時令她聰明點.

感謝. ...
你被廣告迷惑了:)奶粉最無益。

家下連這樣的話題也出現在資優教育版面。

準媽咪    發表於 16-7-15 12:12

二歲的話,戒奶,食正餐先會健康喎.
就算真係要飲,用杯飲.
吸吮動作令大腦認為仍是幻兒,如果係叻b,影響長大的思考發展.

準媽咪    發表於 16-7-15 12:13

阿囡吃母乳,試過一次奶粉立即全身腫脹,嚇到我帶佢睇醫生。之後一滴奶粉都沒有再喝了。
母乳最健康

醒目開學勳章 貢獻勳章

我大仔兩歲時,已經一日飲一餐奶only,仲要成日轉牌子 (邊隻有free gift食邊隻!)

多食有營養嘅食物,雞蛋、果仁、蔬果,少食化學嘢、高糖飲料!

準媽咪  我都系咁做   發表於 16-7-15 12:13
恐龍家

回覆 rusugar 的帖子

點解不喜勿入? 你這問題超有問題,唔可以接受正確意見?

父母關心子女健康可以理解,

不過,不能接受不同的意見就

如果有奶粉食咗會令人變聰明的話,麻煩告知,暫時未聽過,都想學下野

作息定時可能更有幫助?
自強不息 厚德載物

回覆:請教你們食邊隻奶粉? 小女2歲. 不喜勿入.

去錯版面問問題?

回覆:請教你們食邊隻奶粉

有點失望要係標題加返"不喜勿入",看來資優也未必同媽媽的質素有關。唔想這 post 變成人奶爭論之地。

二歲b食開奶粉會有人奶食返嗎?你有得提供嗎,有我都驚唔安全啦。請尊重別人。

其實二歲無論一日一餐或二餐奶,對 bb 來說都係吸收營養其中一的一環,我覺得係好平常既問題,就好似問下其他家長,煮咩比小朋友食咁簡單。

BTW, 多謝幾位有心的媽媽分享。

樓主為何如此想呢?

會不會是一場誤會呢!

樓主暗示回貼的家長冇質素, 又唔覺得有尊重人吧!

朋友食S26,好大份。
Dha 有助腦部發展,不過和奶粉沒有直接關係。

坊間買到的奶粉營養價值應不相伯仲,有強調加強腦部發展,亦有強調注重消化系統,媽媽們可因應個人需要選擇,但奶粉品牌應不會改變小朋友的資質。我兩個孩子飲用同一品牌,他們的悟性卻不同。

我估奶粉的影響無早教咁大,但早教的影響又無孩子本身生出來的資質大。
我兩個都食奶粉,大仔有早教,細仔無。細仔是資優,大仔是績優
隻隻奶粉應該差不多,還看邊隻小朋友消化得好些
for every one criticism, three positives must be given.

樓主誤以為人家說母乳健康是要求她再喂人奶。

樓主誤會主張吃母乳的媽媽會和吃奶粉的媽媽爭辯。

樓主只想聽自己覺得有用的意見。

我需要澄清是以上兩個誤會我從來無咁樣想過。

不過,我也希望樓主尊重其他家長。

rusugar 發表於 16-7-11 00:56

感謝.
去錯版面問問題?X2

引用:有點失望要係標題加返"不喜勿入",看來資優

原帖由 rusugar 於 16-07-13 發表
有點失望要係標題加返"不喜勿入",看來資優也未必同媽媽的質素有關。唔想這 post 變成人奶爭論之地。

二歲 ...
請問資優同奶粉有何關係?好似係你貼錯版… 仲明踩人,請你都尊重別人⋯同埋其他人只係客觀陳述母乳係對小朋友智力發展最好,你諗多左⋯

‹ 上一主題|下一主題