用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 的中文中學,是不是真Band 1?
樓主: sinityleee
go

Band 1 的中文中學,是不是真Band 1?   [複製鏈接]

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-12+11:44+「冇

IloveJJ 發表於 16-7-12 19:00
我仔不是K3看完level 9喎! 而家小三先開始Roald Dahl喳,咪遲囉!成日見你哋講嗰啲chapter book,佢都未睇 ...
我大仔都係小三先開始睇Roald Dahl,比較細佬遲成年有多,但係反而英文明顯比較好。所以唔駛急,最緊要佢明本書講嘜,明得多比睇得深重要。

IloveJJ  咁又係! 估唔到你仔英文咁好,都小三先開始睇噃!  發表於 16-7-13 09:41

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-12+22:49+我仲

bobo98 發表於 16-7-12 19:37
我知有一間地區名校(英中),中一書單要買Roald Dahl 個本Charlie and the Chocolate Factory,你小朋友小三 ...
我仔學校都係,所以中一要重睇一次,並且需要完全明白所有內容。

IloveJJ 發表於 16-7-13 09:38
可能因為我同學係做報紙編輯既,咁佢大學讀文學,中學我哋以前嗰間係band 3中中(以前5個band),咁我又覺得我 ...
如果你仔仔想做飛機師英文一定要好,讀英中都有得讀中國文學,咁唔係比仔仔多個選擇好啲咩?

optman88  仲要理科底添 ^_^  發表於 16-7-18 22:48
IloveJJ  我而家係想搵定資料,今年去啲中學度聽講座啫!  發表於 16-7-13 09:55
IloveJJ  俾,梗係俾啦!咁我都係首選KC,只係諗緊乙2擺邊間啫! 咁佢仲有3年,如果英文繼續好,咁就梗係讀英中啦!我   發表於 16-7-13 09:54

王家爸爸  明幾多先係重點   發表於 1 小時前

本書咁厚, 唔明無理由睇啫。我俾本紅樓夢原著阿女睇, 佢睇咗兩頁就同我丟埋一邊了。

IloveJJ  咁你又唔擔心個女英文差嗎?你又唔怕俾佢讀中中既?  發表於 1 小時前

即係咁, 入到培正, 培正D英文唔差, 如果入到合適既英中固然好, 最後真係入到聯繫, 咪外補囉, 英文真係要搵外援架, 我真係幫佢唔到了。

hkpapa852  題外話, 原來大埔區升中人口增加好快, 千祈唔好諗轉網升中  發表於 16-7-13 11:24

hkpapa852  題外話, 原來大埔區升中人口增加好快, 千祈唔好諗轉網升中  發表於 1 分鐘前

死啦, 過多兩年學童人口升返咁多, 教育局記唔記得加返D學額架。

MASAYA  教育局從來冇理過,唔係唔記得  發表於 16-7-13 11:42

little_yolky 發表於 16-7-13 11:26
hkpapa852  題外話, 原來大埔區升中人口增加好快, 千祈唔好諗轉網升中  發表於 1 分鐘前
呢份係EDB最新既財政預算統計
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/about-edb/publications-stat/figures/edb-c_Q2363.pdf#13

由1796=>2461, 足足多咗37%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

MASAYA  教育局從來冇理過,唔係唔記得  發表於 29 分鐘前

唔係喎, 佢有主動減班減人數喎, 咁減咗緊係要加返啦, 有借有還上等人也。

little_yolky 發表於 16-7-13 12:12
MASAYA  教育局從來冇理過,唔係唔記得  發表於 29 分鐘前
減民生好主動架,cut教育cut醫療,不過cut係被動囉,教育局唔say no同冇理過我諗差唔多
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:呂潤財我好多年前做過吓,好恐怖吓,d+學生

原帖由 Chowying 於 16-07-10 發表
呂潤財我好多年前做過吓,好恐怖吓,d 學生好爛仔  幾時間學校變左咁勁

...
聽說將軍澳呢間算幾好

引用:Quote:原帖由+Chowying+於+16-07-10+發表呂

原帖由 Hkchai 於 16-07-13 發表
聽說將軍澳呢間算幾好
我係10 年前左右教過吓,當時好恐怖,老師入到班房,有 d 女仔會玩野話好凍,走去開窗; 跟住另一埋話好熱,走去開大個冷氣

little_yolky  十年人事幾翻新。  發表於 16-7-18 15:00

回覆:Chowying 的帖子

學生,唔係老師教出黎架?

引用:Quote:bobo98+發表於+16-7-12+19:37+我知有

原帖由 王家爸爸 於 16-07-13 發表
我仔學校都係,所以中一要重睇一次,並且需要完全明白所有內容。
Hi王家爸爸,我仔應該同你仔仔同一間中學,佢中文好過英文好多,但最近一年又唔肯補英文,話每星期個幾鐘冇咩用,補多個鐘亦唔肯,所以我都好無奈,今年選科,請問M1M2有咩分別?M2是否深好多?二科對將來考dse有什麼影響?thx

王家爸爸  學校M1既5*率比較M2高。  發表於 16-7-17 10:41
王家爸爸  M1讀微積分+統計;M2讀代數+微積分。  發表於 16-7-17 10:34

回覆:Band 1 的中文中學,是不是真Band 1?

下,香島都b1?

oldgamesman  邊間香島先?  發表於 16-7-17 01:12

THX 王家爸爸

Chowying 發表於 16-7-14 00:52
我係10 年前左右教過吓,當時好恐怖,老師入到班房,有 d 女仔會玩野話好凍,走去開窗; 跟住另一埋話好熱, ...
咁你當時點處理?

引用:Quote:Chowying+發表於+16-7-14+00:52+我係

原帖由 王家爸爸 於 16-07-18 發表
咁你當時點處理?
第一年教書,入去前訓導講左某班中三好差,以前會攪事,已同佢地傾好左,佢地會捱埋中三就唔讀。
我教數學,情況係差中之差,甩開左唔會跟得返,基本上冇人聽書。不過女 miss, 佢地又會好 d。總之,訓導冇咩大事就當睇唔到,平平安安過呢年。

‹ 上一主題|下一主題