用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 的中文中學,是不是真Band 1?
樓主: sinityleee
go

Band 1 的中文中學,是不是真Band 1?  

hkpapa852 發表於 16-7-12 15:21
你見唔見已經有人開帖問金文泰係咪B2....

所以, 現實係有好多B2中學, 仲有大把人當佢地係B1
估唔到互聯網年代,Information Gap仍然可以咁大。

IloveJJ 發表於 16-7-12 14:57
所以我真係覺得KC好合我仔,只是我剛知道我仔音樂視藝全拿C! 睇嚟自行都無望了!

...
其實點解一定要讀中史?我仔都好鍾意中史,但係升中之後,佢發現自己對SCIENCES、BUSINESS興趣更大。可能你個都係一樣。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-12+15:05+我見

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-12+14:57+所以

IloveJJ 發表於 16-7-12 15:31
佢已經睇緊中學中史書(聖心教科書)啦!仲話好鐘意,而且佢中文好過英文的,所以讀中史唔係好啲咩?

...
我仔都係小五、六時已經熟讀歐洲歷史同明清歷史,但係興趣還興趣,大啲想讀既科目可能唔同。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-12+15:31+佢已

IloveJJ 發表於 16-7-12 15:40
Ic,咁你仔將來想做咩野? 你仔英文好,比較易諗,我仔數理唔好,較難諗,好多科都要英文同數。

...
數理唔好需要揾出原因,可能係老師教得唔好(例如無先好清楚咁講基本概念),亦可能係其他原因。
英文可以去BC或者其他地方學好佢,面對問題總比迴避問題好。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-12+15:40+Ic,咁

IloveJJ 發表於 16-7-12 16:25
我們沒有迴避問題,數學已不斷跟進,英文亦有去學。我不是說他英數不能讀,只是中文明顯較強,自然想向自己 ...
如果小五睇得明《射鵰》、《論語》,其實無論讀邊間B1英中,都有好大機會將來係DSE有5*或者以上。而小五睇得明(假設明白八成)Magic finger,其實唔差,應該有B1英文程度,揾間B1英中,反而有機會有好成績。數學反而需要努力,搵間數學勁既學校,只要唔係最差嗰10%,將來都會喺DSE合格到。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-12+16:25+我們

王家爸爸 發表於 16-7-12 17:43
如果小五睇得明《射鵰》、《論語》,其實無論讀邊間B1英中,都有好大機會將來係DSE有5*或者以上。而小五睇 ...
嘩...被你嚇C咗...剩係果2隻書名字...已有1個字唔識了...

王家爸爸  咪玩啦!   發表於 16-7-12 18:00

你地d仔真係

我女升中了……甚麽中英文書都未睇过……地理历史更無接触过……唔知点死~

crystalwsm  咁點解你囡囡咁叻嘅?  發表於 16-7-12 23:46

IloveJJ 發表於 16-7-12 17:55
謝謝你詳細的分析! 佢而家只係小三。即係你覺得中文讀邊間都可有好成績,而英文數學讀啲英數強既學校,可幫 ...
如果只係小三,其實你小朋友中、英文都勁,呢兩科有好成績應該唔會有問題。反而揾出數學差既原因更重要。

王家爸爸  咪玩啦!   發表於 39 秒前

岩岩問左....原來識喎

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-12+17:55+謝謝

IloveJJ 發表於 16-7-12 18:13
真的嗎?我常覺得佢中文好,但英文唔好,因為大把小朋友(英小那些)小一已看Harry Porter,Ronald Dahl一套 ...
都話個d係明顯超前唔駛理,你識唔識d讀緊英中既初中生,問下佢地睇緊乜書咪知程度

洋蔥頭媽咪  係囉,我仔學校高小先推介睇,真係冇網友啲小朋友咁叻   發表於 16-7-26 13:47
little_yolky  唔識呀。  發表於 16-7-12 19:31
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-12+18:13+真的

MASAYA 發表於 16-7-12 18:21
都話個d係明顯超前唔駛理,你識唔識d讀緊英中既初中生,問下佢地睇緊乜書咪知程度 ...
初中生可能睇....................韓劇................多D

IloveJJ    發表於 16-7-12 19:02

IloveJJ 發表於 16-7-12 18:24
唔識呀!
小一睇harry porter同roald dahl應屬少數你就識大把... 其實大把即係有幾多?

little_yolky  一街都係,快餐店啦,火車啦。  發表於 16-7-12 19:39
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-12+18:24+唔識