用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 的中文中學,是不是真Band 1?
樓主: sinityleee
go

Band 1 的中文中學,是不是真Band 1?  

IloveJJ 發表於 16-7-12 11:46
我既意思係除了培正之外,因為感覺那些學校的受歡迎程度,都不及其他band 1英中。

...
咁如果你係B1揀B2學校, 緊係sure win啦, 但如果係B2, 就算甲一都未必win硬嫁。不過又咁講, 如果小朋友係B1, 又無理由甲一乙一揀B2學校掛。

回覆 little_yolky 的帖子

金文泰過去4年3322率
57%
62%
52%
50%

hppa    發表於 16-8-10 17:37
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-7-12 12:03
回覆 little_yolky 的帖子

金文泰過去3年3322率
.......真係我間聯繫B2都好過佢, 點解會搞成咁。

IloveJJ 發表於 16-7-12 11:46
我既意思係除了培正之外,因為感覺那些學校的受歡迎程度,都不及其他band 1英中。

...
點解咁堅持中中?將選擇侷限,其實你好難選擇
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-12+11:46+我既

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-12+11:46+我既

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-12+10:32+optma

IloveJJ 發表於 16-7-12 13:47
3甲內還有邊間band 2中學呢?
聖類斯同劉永生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-12+13:47+3甲內

IloveJJ 發表於 16-7-12 13:54
聖類斯都有分中文班和英文班嗎?
聖類斯係全英文班, 不過係B2英中

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-12+13:54+聖類

IloveJJ 發表於 16-7-12 11:48
咁即係應該睇下每間中學,用咩語言來教通識,數學,才可知道那間學校合乎要求?

...
我都係咁諗,所以當年SJC排先(自行一),KC排後(自行二)。因為KC用中文教通識。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-12+11:48+咁即

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-12+11:48+咁即

IloveJJ 發表於 16-7-12 14:56
回覆:「王家爸爸  用金文泰做保險線?」
你覺得不可能嗎?
我的打算是,如果阿仔band 1成績,就甲一、乙一 ...
因為仲有好多人當金文泰係B1中學, 所以金文泰係唔可以用嚟做保險線

王家爸爸  金文泰收到既學生唔算差,但係產出既就...  發表於 16-7-12 15:05

IloveJJ 發表於 16-7-12 14:56
回覆:「王家爸爸  用金文泰做保險線?」
你覺得不可能嗎?
我的打算是,如果阿仔band 1成績,就甲一、乙一 ...
想中文教通識,可以揀KC。我估計雖然KC中文、歷史都唔太叻,但係都比金文泰叻好多。

金文泰英文、理科比較差,唔代表佢中文、文科好。只係代表喺金文泰內,中文、文科比英文、理科較好;同外邊比較,仍然有距離。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-12+14:56+回覆:

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-12+14:56+回覆:

IloveJJ 發表於 16-7-12 15:05
我見有人band 2誇區入了!所以估係咪可以
你見唔見已經有人開帖問金文泰係咪B2....

所以, 現實係有好多B2中學, 仲有大把人當佢地係B1

王家爸爸    發表於 16-7-12 15:24