用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 的中文中學,是不是真Band 1?
樓主: sinityleee
go

Band 1 的中文中學,是不是真Band 1?  

Yanamami 發表於 16-8-30 13:22
禁你又放心,大学时有印度同曰本学生,口音比HK学生更令人听出耳油,-样过关~ ...
溝通無問題 同 英文講得好 可以係有D偏差既
只係現實太多家長追求完美既native english啫

mcl203 發表於 16-8-30 13:37
...
可惜, 佢地只追求口音, 忽略咗語文最重要一環: 溝通

因為一般人同佢地係溝通唔到

optman88  幽默 :dadday:  發表於 16-8-30 18:09
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 16-8-30 12:57
「Yanamami  怕到全日都唔敢开囗,啞-样~ 」所以咪話你欠缺信心囉!我諗我啲細佬係唔怕羞,所以無問題囉! ...
但,最起碼都要 DSE 得先有 chance 上大學,先可以浸英文。唔係個個有 resource 去外國的

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-8-30+12:57+「Yan

IloveJJ 發表於 16-8-30 18:42
咁老實講,如果自己都未努力到可以升大學,更加唔好講要去外國浸英文啦!我咪係囉!不過,我都識得人,無讀 ...
都係果句 %,同安全網嚟類嘢。當然,1000 萬個人中,仲有 0。01 個李X乘的。我都係實際啲啲好了

little_yolky  1000萬人中,肯定無0.01個李+X  發表於 16-8-31 11:01

mcl203 發表於 16-8-30 13:37
...
其實兩者無衝突,溝通既成敗口音、習慣用法、身體語言同樣重要。我自己既香港口音有時會令外國朋友誤解意思,需要用唔同既講法重複想講既野。另外,我哋成年人始終比較難學新既慣用語。所以揾Native老師,口音、慣用語同時學到,應該係好處多啲。

王家爸爸 發表於 16-8-31 09:20
其實兩者無衝突,溝通既成敗口音、習慣用法、身體語言同樣重要。我自己既香港口音有時會令外國朋友誤解意思 ...
由白紙教起係好啲

王家爸爸    發表於 16-8-31 10:51

optman88 發表於 16-8-31 10:45
由白紙教起係好啲
十歲前最重要

little_yolky  你咁講,我又有返D希望了。  發表於 16-8-31 11:02

王家爸爸 發表於 16-8-31 09:20
其實兩者無衝突,溝通既成敗口音、習慣用法、身體語言同樣重要。我自己既香港口音有時會令外國朋友誤解意思 ...
係本土 和 外國 相信係有D唔同.....當然溝通到就已經好OK
始終....香港既native....一去到外國係會有D考驗

分享...朋友囡囡當年在某KT女B1A中學自稱非成績極頂一羣
初到英國升F3...係好既中學...某星期6早上致電回港...父母問為何唔去玩吓
答其他3位HK友現正要上英文堂...朋友都突左然...因其他3位係來自好好既B1A英中

所以....我估....標準難訂...夠用就得

mcl203 發表於 16-8-31 11:08
係本土 和 外國 相信係有D唔同.....當然溝通到就已經好OK
始終....香港既native....一去到外國係會有D考驗
...
另一個分享, 老細女女自小英文已經好好(香港既標準嚟講), 聽說讀寫都OK。高中考咗入李寶椿, 成間國際學校唔同人種日日講英文, 仲要寄埋宿, 英文緊係仲好D啦。後來考到去美國常春藤既大學, 雖然佢英文都係無問題, 但最初佢都覺得外國人D英文講得好快, 佢都用咗少少時間適應................我心諗, 換咗其他人咪死得?

引用:Quote:mcl203+發表於+16-8-31+11:08+係本土