用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 好開心,老公俾我去讀!
go

好開心,老公俾我去讀! [複製鏈接]

做全職媽媽辛苦過返工...終於等到小朋友9月返學,之前同老公講好咗小朋友返學我就要出去返工!但無返幾年,自己個行搵工唔易啦...而且又想裝備下自己,橫點都係,從新出發...最近先開始上網搵資料讀Playgroup導師.

搵咗三個:
A. 香港專X教育學院
B. 香港日X兒童教育專業協會
C. 香港青X協會

我本人心儀B,因為可以識下日本教育...學下點教出個有禮貌有品德都好嘛! 重點係有工作安排介紹
老公想我讀A,但好貴...19000...我預計一萬以內咋...唔想花太多錢住..但如果自己開舖,或者會選呢個!
C就我同老公都覺得4堂學唔到太多野.

最初,擔心老公唔想我讀...點知叫我讀最貴個個A,但我會錫住佢個荷包(都係我個荷包),讀B! Yes!
   2    0    0    0

但係得果8堂..係咪真係可以個做PLAYGROUP TUTOR??

Iamamother 發表於 16-7-11 09:17
但係得果8堂..係咪真係可以個做PLAYGROUP TUTOR??
非常好既問題! 我之前打電話查詢時都有問同一條問題,佢地既答覆係......好詳盡(太多字唔打啦,唔做免費代言人啦),總括而言,答完明白好多

回覆:柔順劑 的帖子

其實playgroup導師係香港無專業監管,所以你打去那一間答案也是一樣,就算無讀有人請你也可以做

回覆 justiceling 的帖子

回覆 justiceling 的帖子

即係讀自己喜歡的一個就是了。。。

唔係講日文的PG,係日式..如果日文我都唔識

我都有興趣讀

回覆:Iamamother 的帖子

有同感,唔係對導師要求好高的嗎

我都係幾個月前讀左PG 導師課程. 其實係唔可以即刻做導師, 不過課堂中會俾你了解到PG 導師既工作. 小朋友成長指標,帶班技木巧等等...如果未知道自己咪有興趣入行. 讀呢類型的課程就可能多了解. 因為實踐比理論多.

引用:其實playgroup導師係香港無專業監管,所以

原帖由 justiceling 於 16-07-13 發表
其實playgroup導師係香港無專業監管,所以你打去那一間答案也是一樣,就算無讀有人請你也可以做

...
好兒戲,亦好恐怖。教育點可能有 shortcut?咁求其上幾堂就話 "畢業",出去做導師,質素係點大家心裏有數。

柔順劑 發表於 16-7-10 14:45
做全職媽媽辛苦過返工...終於等到小朋友9月返學,之前同老公講好咗小朋友返學我就要出去返工!但無返幾年,自 ...

樓主最後揀左邊個課程讀
‹ 上一主題|下一主題