用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016中學文憑試成績及入大學率(7/1/18 16:53 更新 #912 ...
樓主: greenapple1093
go

2016中學文憑試成績及入大學率(7/1/18 16:53 更新 #912)  

hkpapa852 發表於 16-12-5 10:40
請問呢份係咪QC中六學生家長先會收到個份資料?

因我聽QC家長講, 中六家長會特別有一份資料.

不是所有中六的學生 及 家長都有, 只有得獎, 有份出席的學生及家長才有.

hkpapa852  原來如此,謝謝解說。  發表於 16-12-18 11:23

BSCYL 發表於 16-12-17 16:15
補充少許, 已知有一位同學上訴成功, 中文由2改為3, 由文憑改為學位, 讀精算.B班 及 C班所有同學都成功入讀大學學位

另外最少有一位成績很出色, 今次 DSE 在全校10名內, 遠赴美國著名學府升學
有一位是放棄本港精算不讀, 赴英國著名學府

hkpapa852 發表於 16-9-13 11:42
主科4+平均係73%, 英文, 數學同通識4+分別係78.7%,76.4%同79.5%, 咁即係中文只有~57%, 相差頗大..... 以伊 ...
咁請教hkpapa852,伊中今年轉咗校長,D成績有無好到?睇個表的排名比上智好,實際伊中是否比上智好?

BSCYL 發表於 16-12-17 17:15
補充少許, 已知有一位同學上訴成功, 中文由2改為3, 由文憑改為學位, 讀精算.B班 及 C班所有同學都成功入讀 ...

B.C班又算唔算精英班?

BSCYL 發表於 16-12-17 16:15

我估計係誤傳,因中六生已離校,況且要較確實大部份學生最後去向都要9月後,學校唔似會特別寄統計資料比家長。相信大家應該係講緊呢份Speech Day 場刊,其實啲資料都會印係一年後的黃龍報的。

hkpapa852  解釋已在#741  發表於 16-12-18 11:24

聖母無玷聖心書院
http://www.ihmc.edu.hk/download/ ... 081103552024411.pdf
p15.
degree 43%

RoseRose1980 發表於 16-12-17 17:52
B.C班又算唔算精英班?
不能直接劃上等號B,C 為 M2班
A 為 M1班
D,E 不修附加數

D班亦有成績卓越, 入讀醫科的學生

B, C 修讀 M2, 有能力多兼修附加數的, 普遍成績不差.
所以DSE 出來的 結果基本可以.

但亦有學生只是無興趣, 或者覺得附加數, 對入大學作用不大, 所以不選修, 所以被編入D, E 班

RoseRose1980  ic thanks  發表於 16-12-18 19:13

BSCYL 發表於 16-12-18 18:22
不能直接劃上等號B,C 為 M2班
A 為 M1班
D,E 不修附加數
請問QC 有冇30人讀醫科?

hkpapa852  今年22人  發表於 16-12-19 09:53

何明華會督銀禧
http://www.bhjs.edu.hk/profile/index/en/upload/e9a0c5.pdf

PDF P.10

33222率: 77.8%
JUPAS offer: 79.9% (又一間JUPAS offer比33222率高既例子)
JUPAS degree offer: 62.5%

* 3大比例: (21+17+7)/144=31.25%

但因為上年發現, 銀禧3大係計埋SPACE個D, 所以3大比例應該不多於31.25%.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

仁愛堂田家炳

DSE成績:
http://www.yottkp.edu.hk/downloa ... 221004592459105.pdf

校務報告 (PDF P.52)

整體平均4+比例: ~48%
讀Degree(Local+Oversea): ~60%
3322率: 71%-77%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

南屯門官立
http://www.stmgss.edu.hk/materia ... _Report_2015-16.pdf

PDF P.23

主科4+比例: ~25%/~27%/~46%/~32%

hoivy 發表於 16-12-19 13:15
請問為何JUPAS offer會比33222率高?
JUPAS offer, 係包括:
1. UGC degree (最低要求3322)
2. UGC sub-degree (AD/HD, 最低要求22222)
3. SSSDP (最低要求3322)
4. OpenU (最低要求3322)

所以JUPAS offer 係可以高過3322/33222率

73662710 發表於 16-12-18 21:45
請問QC 有冇30人讀醫科?

舊年港大20, 中大3
今年港大17, 中大5

港島民生

http://www.imsc.edu.hk/

under SBM Documents / school report 2015-2016

p.6, p.7

Government-funded degree: 67 / 153  = 43.8%

reference #238

BSCYL 發表於 16-12-20 09:17
舊年港大20, 中大3
今年港大17, 中大5
1間學校有22人入醫咁厲害,比例可能全港最高!

hkpapa852  SPCC同DGS通常多少少, QC只係男校最多  發表於 16-12-21 12:06

freeman108 發表於 16-12-21 11:59
1間學校有22人入醫咁厲害,比例可能全港最高!
入醫學院統計:

2014-2015

2015-2016

HKU

CUHK

HKU

CUHK

SPCC

QC

DGS

LS

DBS

littleTi  請問知不知道St. Mary's & MCS 有人入讀醫科嗎?  發表於 16-12-29 20:55
Yanamami  SPCC今年好似有3x个  發表於 16-12-22 17:50
b3410    發表於 16-12-22 17:23

hkpapa852 發表於 16-12-21 12:07
入醫學院統計:

請問 hkpapa852 資料在那處找到, thanks

(自己想看看其他學校醫料收生多少)

保祿六世
http://www.ppaulvi.edu.hk/file.p ... y/58577c675c343.pdf

PDF P.41

3322率: 80.76%
4主科平均: 55.8%/47.7%/53.5%/33.3% (和之前EK會員提供既資料不同)

greenapple1093  see #650  發表於 16-12-23 22:13
greenapple1093  之前EK會員提供既資料是寫2014年至2016年,資料可能取平均值  發表於 16-12-23 22:11

引用:保祿六世+http://www.ppaulvi.edu.hk/file.

原帖由 hkpapa852 於 16-12-22 發表
保祿六世
http://www.ppaulvi.edu.hk/file.php?_file=report/38/gallery/58577c675c343.pdf
真係唔明,佢校務報告和開放日單張,所列的成績有出入。佢現在的成成績,仲算唔算B1C。