用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016中學文憑試成績及入大學率(7/1/18 16:53 更新 #912 ...
樓主: greenapple1093
go

2016中學文憑試成績及入大學率(7/1/18 16:53 更新 #912)   [複製鏈接]

Jobrena 發表於 16-7-16 07:24
邊間女校英文咁叻?
英文有咁嘅成績的學校屈指可數,either st paul convent or st mary

中華基金

http://www.cfss.edu.hk/pdf/HKDSE%202016%20WEBSITE%20shorter%20version%20(180716).pdf

YDLFATHER    發表於 16-10-1 22:14

MCS 4 year average.

http://www.mcs.edu.hk/mcs_1213/plan_stat.htm

MC1128  thanks, 今年成績有進步,可喜可賀  發表於 16-7-19 14:02

Manwingtak 發表於 16-7-18 23:15
MCS 4 year average.

http://www.mcs.edu.hk/mcs_1213/plan_stat.htm

MCS使用統計學上移動平均(moving average)去展示文憑試成績

請問誰人有九龍城瑪利諾修院(MCS)過去文憑試成績(單一年或數年平均(2012-2015)也好)?

greenapple1093 發表於 16-7-19 09:58
MCS使用統計學上移動平均(moving average)去展示文憑試成績

請問誰人有九龍城瑪利諾修院(MCS)過去文憑試 ...

你可以睇吓呢三幅圖:

應該2016年DSE成績係進步了

YDLFATHER    發表於 16-10-1 22:15
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

Hkpapa可以分析下聖馬可,中婦同民生嗎?

loklokhui  我都想知  發表於 16-7-19 12:41

From #125,
MCS DSE,

2013-2015 average

(A)

2013-2015 total
(B) = (A)x3

2013-2016 average
(C)

2013-2016 total (D)=(C)x4

(D)-(B)

% Level 5 or above

43.8

131.4

46.1

184.4

% Level 4 or above

77.8

233.4

79.5

84.6

No. of Level 5 or above (per student)

3.08

9.24

3.22

12.88

3.64

No. of Level 4 or above (per student)

5.44

16.32

5.53

22.12

5.8

hkpapa852  我建議等佢出埋校務報告, 知道畢業生人數再計會更準確  發表於 16-7-19 12:42

whywhywhywhy 發表於 16-7-19 12:02
Hkpapa可以分析下聖馬可,中婦同民生嗎?

三間嚟計, 港島民生應該係成績較遜色既一間, 另外兩間可謂同級:

主科4+比例:

中文4+

英文4+

數學4+

通識4+

中婦

<70%

86.40%

70%-80%

70%-80%

聖馬可

57.00%

85.00%

79.00%

67.00%

港島民生

43.80%

71.90%

85.60%

43.10%

由此可見, 港島民生除數學科外, 其餘成績明顯較另外兩間差, 中婦同聖馬可成績可謂不相伯仲

再參考吓其他東區中學成績比較:

張祝珊只公佈5+成績, 參考其它傳統名校有公佈4+和5+, 而4+成績和中婦/聖馬可相近既, 有九龍民生和保一:

中文5+

英文5+

數學5+

通識5+

中文4+

英文4+

數學4+

通識4+

民生

19.40%

32.90%

34.10%

35.90%

57.10%

78.20%

84.80%

75.30%

保一

20.80%

33.30%

44.70%

42.10%

58.50%

79.90%

85.50%

84.90%

張祝珊

21.40%

41.20%

49.60%

29.00%

BPS

27.00%

54.00%

39.30%

36.80%

以此估計, 張祝珊成績應較聖馬可和中婦好一點(除了通識), BPS即再好一點

除以上學校, 今年港同既成績都好突出, 主科5+表現同BPS相近, 不過3322率略為低, 只有78.6%, 似乎港同係時候要加強一吓補底了!

CherylChloe  港同今年真的可以拿飛躍進步奬!  發表於 16-7-19 21:21
bobbob  張祝珊都係贏個馬鼻,唔係爭好遠,BPS好明顯語文突出  發表於 16-7-19 16:02
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

唔該晒hkpapa 852,你分析完清楚好多了

回覆 greenapple1093 的帖子

我無save低佢上一個version 嘅 pdf,裡面有齊每科 L2+ 同 L4+ 成績。可能佢覺得啲成績唔太見得人所以delete 咗。

(NT4) 崇德
http://www.stc.edu.hk/home/achievement/academic/2016.html

greenapple1093  reference #237  發表於 16-9-2 22:18

(NT4) 翁佑
http://www.stfa-yyc.edu.hk/learning/yycnews2016.pdf

(NT5) 陳融
http://www.skhcyss.edu.hk/image/slideShow/201607130932061628513.jpg

3322率: <=81.9%

醒目開學勳章

greenapple1093 發表於 16-7-18 19:27
中華基金
好老實,中華基金仲算唔算band 1?

bobbob 發表於 16-7-19 15:54
好老實,中華基金仲算唔算band 1?
等下個月出埋JUPAS結果先定論吧!

bobbob  33222+得64%,不太樂觀  發表於 16-7-19 16:03

hkpapa852 發表於 16-7-19 15:38
(NT4) 翁佑
http://www.stfa-yyc.edu.hk/learning/yycnews2016.pdf

翁佑應可升band.

KCWO 發表於 16-7-19 16:02
翁佑應可升band.
英文科2+得8X%, 中文科2+亦只有~90%, 個別學生雖然出色, 但整體成績仍然唔係太理想.

謝謝hkpapa852提供過去幾年MCS文憑試成績數據

計移動平均是不會將以往學生數目與今年學生數目混合而計的,學校亦不會如此複雜去計,簡單一點,是有每年獨立數據,再計幾年平均吧了。

東華三院甲寅年總理中學

http://www.twghkyds.edu.hk/kydac ... tml?d=2016719205939
‹ 上一主題|下一主題