用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學 怎麽今年基慧不公佈升中結果?
go

怎麽今年基慧不公佈升中結果? [複製鏈接]

有家長知道嗎?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

cychan39 發表於 16-7-8 21:16
有家長知道嗎?

http://www.kws.edu.hk/www/04schspiritsupport/0404sspa/1416p6r.pdf

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

差咗好多

醒目開學勳章 王國長老

cychan39 發表於 16-9-13 19:52
差咗好多

我囡個屆同呢屆不相伯仲

cychan39  舊年?  發表於 16-9-14 18:47
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

cychan39 發表於 16-9-13 19:52
差咗好多

2014-2015

miriam 發表於 16-9-14 19:03
2014-2015

醒目開學勳章 王國長老

cychan39 發表於 16-9-14 19:10
系因爲沒有了12/13年度個批學生的余蔭,學校不分精英班對學生影響好大,雖然老師們輕鬆好多,最終學校聲譽 ...

當年我投票要保留精英班, 最終不幸地取消左, 後果呢幾年既派位成績已經表達左.

P.S. 14/16 派位結果係開學後先出, 以前放榜當日已經係網頁出資料

基慧已從陳校長時的荃灣前列到現在的後列了,家長們會用行動告誡學校的

醒目開學勳章 王國長老

cychan39 發表於 16-9-16 16:37
基慧已從陳校長時的荃灣前列到現在的後列了,家長們會用行動告誡學校的

某一主科,我同你囡囡個屆既家長都反映過問題,唔係無出過聲。

當雙非兒童絕跡後,很擔心殺校

而家差左咁多嗎? 有分但這樣真的不知是否還選擇才好. 那天去簡介會說因為精英班既效果不太好也令其他同學好像很錯敗, 所以取消呢個制度. 但現在有這樣的結果, 真不知應該如何選擇.     但馬基也沒有精英制, 何解他們成績可以這樣突出...... ???真不明白.  

cychan39  可能學校覺得學生的成績是家長的責任  發表於 16-9-21 13:46
cychan39  馬基的老師能4點收工嗎?  發表於 16-9-21 13:43

pinga_pinga 發表於 16-9-21 13:12
而家差左咁多嗎? 有分但這樣真的不知是否還選擇才好. 那天去簡介會說因為精英班既效果不太好也令其他同學好 ...
他們這也是理由?那教育局爲何要分B1、B2、B3?難道B2、B3的同學就沒有挫敗感?就不用上學?分精英班要多花費老師的精力和時間,但不分班將教學照顧落後的同學,其結果是耽誤前列的同學,而分班試卻不管全人教育,衹看成績最后倒霉的還是學弟學妹,也嚇跑將要報小學的家長

醒目開學勳章 王國長老

pinga_pinga 發表於 16-9-21 13:12
而家差左咁多嗎? 有分但這樣真的不知是否還選擇才好. 那天去簡介會說因為精英班既效果不太好也令其他同學好 ...

我真係幾無聊地由 08-09 年度開始捕住派位日上校網 download 派位結果。

無左精英班之後係點無得呃。

醒目開學勳章 王國長老

cychan39 發表於 16-9-21 13:56
他們這也是理由?那教育局爲何要分B1、B2、B3?難道B2、B3的同學就沒有挫敗感?就不用上學?分精英班要多花 ...

我睇住數據由最好 4x%,跌到今年既 31.x%,真係心寒!

cychan39  對,數據唔識講大話  發表於 16-9-27 20:34

醒目開學勳章 王國長老

miriam 發表於 16-9-26 07:31
我真係幾無聊地由 08-09 年度開始捕住派位日上校網 download 派位結果。

無左精英班之後係點無得呃。

我囡呈二個時有已畢業家長通知我要考幾多名內先係穩陣既 B1,派位出黎數據加埋邊緣人真係幾岩,同學校所講既 B1 名次差一截。

他們這也是理由?那教育局爲何要分B1、B2、B3?難道B2、B3的同學就沒有挫敗感?就不用上學?分精英班要多花 ...
馬基本身都返得晏,我唔肯定老師放幾點。只係諗何解佢無分精英制可以有咁好既學生學術質素。睇返荃基呢幾年得三十幾真係相距什遠,連其他本來較後的也跑過它了。不過聽很多人說老師有愛心,學生上學都係普遍開心,校本課程係唔錯,但學校點配合到令學生能好好掌握令他們好好的表現出來是最重要。希望可以有更好既改革啦

cychan39  在荃灣可能還可以,出到去香港、九龍試試  發表於 16-9-27 20:36

醒目開學勳章 王國長老

岩岩醒起有一間中學係唔關自行同大抽獎事, 個間就係完全 100% 自行收生既體藝, 收既學生唔排除有 B2 但運動非常好既學生.

所以真真正正要計 B1 經自行同大抽獎入既學生................13-15 & 14-16 呢兩屆係唔過 30%, 到最後計埋直資同體藝先有 31.x%

miriam 發表於 16-9-27 23:00
岩岩醒起有一間中學係唔關自行同大抽獎事, 個間就係完全 100% 自行收生既體藝, 收既學生唔排除有 B2 但運動 ...
Oh no😓

咁個時有4x%時係另一個校長?

cychan39  陳校長  發表於 16-9-28 19:20

呢個機構好似係幾年轉一次校長,請問cychan39你小朋友而家讀緊荃基嗎?
‹ 上一主題|下一主題