用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 成績大倒退
樓主: ALYWONG
go

成績大倒退 [複製鏈接]

醒目開學勳章

TwinWong 發表於 16-7-27 12:21
中四選定科目, 目科少咗, 同時又開始發力, 真係可以好大出入
其實,又真係有道理,對於理科人,要係初中讀中西歷史,真係幾辛苦,本身中英數成績無問題,但會俾呢兩科成績拉落,我見D同學一上到F4可以揀phy,chem,bio,M2.......讀,開正佢地,讀得如魚得水,成績突飛猛進呀!

都問左 1, 2 間補習社, 佢地都糸咁話, 中學功課輔導是不大可行的, 因為中學課外活動太多, 課後又要幫做學校野等等原因, 佢地好多學生原本約左時間補習到最後都吾能夠出席.  聽佢地咁講真糸同小學有規律的生活好大分別. 仲有糸咁多活動, 家長真糸吾知個學生去左邊 ga wor, 真糸甩繩馬褸通山走? 好易學壞?  有冇人可以分享下子女上左初中的情況?   真糸咁自由?

引用:都問左+1,+2+間補習社,+佢地都糸咁話,+中學

原帖由 慢咪咪 於 16-07-27 發表
都問左 1, 2 間補習社, 佢地都糸咁話, 中學功課輔導是不大可行的, 因為中學課外活動太多, 課後又要幫做學校 ...
自由一定係 但要子女定時定候比電話你報平安 事先講明唔係监督佢 家长係信任佢 只想知道佢出入安全 如有活动可以完咗比電話你 中学活动唔會準時放子女走 但唔會太過晏放 校内活动通常最早5:30 最遲6:30完 校外6:30完換咗衫都要七点松放 初時子女唔習惯一定會心情唔好容易激動 但最好慢慢去礳合 平静佢心情先 事后再慢慢傾
UT 考试一个月前活动會停 期间學校有可能會返半日 最好講定期间唔太好約同學食饭 可能同學都會盡早回家温習 测考last day 就可以約同學出外玩
盡早傾好協定 同時你要比佢知你低線 講定你係知道上中学 咁多科 成绩就一定比以前低 但大前起码要合格 有高分大家紧开心
好似講太多

關於放手,嘗試分享一二。
我以為放手是必要的,且愈早愈好。學生能自律專注學業,這關乎到他們各種時間的運用:放假的安排、午休的時間、轉堂的空閒等,很多時間都不是家長能從旁督促的。讓學生感受到學習的重要,建立興趣,對個人成長甚為重要。

但不難理解人有惰性。依我看放手可考慮分階段進行,由小至大,由短至長。
與學生約定,放手一星期,依默書成績決定是否延長。
若成效良好,可放手一個月,大約就是小測的間隔。依小測成績決定收緊定放鬆。
往後可以半年為單位,中間亦應留意學生的測驗考試,一旦出現狀況即加緊監察注意。如是者,希望學生能從學業成績反思到自己的時間分配合適與否。

長假期亦是令人擔心的一環。如聖誕節的兩星期假期,可先協議溫習和玩樂日數(按學校考試在聖誕節前後,比重或有不同)。安排不能過於偏頗,先一星期玩樂再一星期溫習絕對不行。先以三至四日為一間隔,溫習玩樂交替進行。中間亦須監察成效,如過份玩樂應及時糾正。長遠下來,期望學生於時間管理有所得著。

放手的過程往往比每事收緊更為艱辛,但學生成長後得益甚大。這是終生受用的態度,也是家長值得投資汗水的行為。

洋蔥頭媽咪  放手自學小學就要開始,良好讀書態度要從小起培養,中學起步太遲  發表於 16-9-9 07:44
黃巴士  規舉是這樣, 但在實行中, 家長及孩子都有很多變數.  發表於 16-8-26 11:32

MonkeyGirl 發表於 16-7-13 11:43
呢個問題我記得3年前問過, 當年我女好似係小三....

最尾我在她小四大考時放手....之前,係半放啦...

同意,我仔性格都係唔放得,佢好懶散受人影響,但升中後我都選擇放手,比多d時間佢跌低爬起身。中一成績平平,但可以好自豪講,每一分都係佢自己讀返黎。以前小學佢成績好,我話我出左三成力,佢既分數要打七折,但而家每一分都係佢自己努力得返黎,我無理佢,無offer補習,真正係佢教左咩聽日考邊科我都唔知,我扮文肓家長。
放手後,有時我在後面望佢,我都好忟佢咁既讀書態度,但我不停叫自己放開懐抱,我無可能跟佢一世,佢要負責佢自己既,我都有我自己既人生,所以揍到12歲我交返比佢自己。我個價值觀係,自立係父母一定要教識仔女,所以一定要放手,反而成績,係佢自己既事,我努力學睇開d。我只係後悔,放手放得太遲,剝奪左好多佢自己長大既機會。

YDLFATHER    發表於 16-10-17 21:33

回覆:mrsjacky 的帖子

第一,小朋友要明白讀書得益是自己!

好多人主張上中學就要放手,<<<<<一般好學校/名校家長通病。以為個仔女上左間好既學校就可以等佢自理。
事實剛剛相反,好多時中一都係學返小六既野,只不過係用英文教。所以當初谷得好既小朋友上左中一變懶/變差係比較難係成績表上發現。
通常發覺個細差路左好多,小朋友已經中三,加上太耐無理/習慣左唔使父母理已經太遲。
我親眼見過好多名校中三細路差到好緊要。

小皮優 發表於 16-9-8 13:43
好多人主張上中學就要放手,
放手皆因現時教育制度巳同以前不同,
小朋友去到中三成績好与差, 父母也只能關愛, 鼓勵同支持,
唔掂唯有揾人幫佢補習, 讀書始終靠自己
依家d細路其實好 幸福, 讀書唔掂, 父母會揾補習比你,
我啊爸啊媽唔識字, 幼稚園都已經放手比我自己搞

YDLFATHER    發表於 16-10-17 21:36

回覆:成績大倒退

要放手,但要有個底,結果如何又可以點做,自己幾年前用約二星期看一次教育國王,真係一本教育天書。其實跌有好處,才知道努力及逆境自強,眼見很多資優/高材生成績好及ㄧ帆風順,有挫節容易轉牛角尖。

小皮優 發表於 16-9-8 13:43
好多人主張上中學就要放手,

我覺得係家長太遲放手, 係小學時就應該安排逐步放手.

一上到中一就突然放晒手, 成績唔跌先奇, 班細路依賴左父母6年, 一下子無晒人管, 點會自律.

我都覺得放手係必經階段,不過每個小朋友步伐可以不一樣。
若平時真的跟得好足,是不可以一下子放手,因為佢不會突然間會識架囉。

引用:我都覺得放手係必經階段,不過每個小朋友步

原帖由 mamee 於 16-09-09 發表
我都覺得放手係必經階段,不過每個小朋友步伐可以不一樣。
若平時真的跟得好足,是不可以一下子放手,因為 ...
補習咁盛行,退步補,要進步更要補習!

引用:Quote:原帖由+mamee+於+16-09-09+發表我都

原帖由 skkeung 於 16-09-10 發表
補習咁盛行,退步補,要進步更要補習!
唔想跌都要補

要補習假,因為學校教吾足

個個小朋友都唔同,每人按照自己小朋友的性格安排就可以,年代唔同,啲書又深咗好多,誘惑又多,可以的當然放拉,邊個唔想自己舒服點,但奈何小朋友未準備好,就真係唔放得.無話對定錯,要堅持都唔係咁易,好多家長係自己頂唔順先放,如果小朋友科科100分,無人唔放手的

前提是 甚麼是放手

我的三個兒女們從小學起 我們都不替他們檢查功課手冊 是否這已是放手
但是他們都乖巧的在港各科最好的大學裏完成他們各自心中的大學課程 也陸續的在社會工作

甚麼是不放手

萬事俱在掌握中 凡事都依自我計劃而行 尤其沒有他們的意見和願望在其中

我的方法是

在學期間 適時地閒談裏 表達出他們能做的謝意
也適時地嚴肅的 表示他們一時未能做好的關注
關注後 能跟上 就返回(一)
                        未能跟上 就(二)
再不能跟上 就要注意是否 能力或態度的問題 兩者自有解决方法

如事者 他們會學䁱尊重關注 感激謝意

Mattison 發表於 16-9-29 18:27
前提是 甚麼是放手

我的三個兒女們從小學起 我們都不替他們檢查功課手冊 是否這已是放手
我雖然無你咁文雅, 小朋友又無你的咁大, 不過方法都係一樣。

大的果個其實從小一開始就唔駛人理, 見佢搞得掂又唔停咁讚佢, 仲見到人就讚佢, 佢開心到上天, 就持之以恒一直自己理自己。有無失手既時候? 當然有, 佢又唔係好top果D, 失手咪失手囉, 唔駛鬧架, 因為我知道佢唔會俾自己有下一次, 佢有困難就會諗方法解決。

細果個雖然同家姐差咗一條街, 但勝在性格夠樂天, 學校又剛改咗政策, 測考量減少咗, 咁更加可以循序漸進改善。阿細咁既款, 我都無check佢功課手冊, 佢都慢慢上緊軌道, 雖然過程真係好緩慢。

依家大果個對於自己可以管理自己既學業, 感到好光榮架, 因為絕大部份同學仔唔係補習就阿媽變身做補習, 佢成日覺得自己好叻的。

回覆 little_yolky 的帖子

人之不同 各如其面家中排行 其實已經影響了各自的成長和性格
當然 這個也不算是甚麼問題 社會上 總㑹有各式各樣的人

多謝你的提醒 不知從何時起 我跟文雅竟然匹配起來
好一份周末禮物

‹ 上一主題|下一主題