用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中中文科用普通話教好嗎?
go

初中中文科用普通話教好嗎? [複製鏈接]

家長要幫子女選擇中一用廣東話或普通話教中文,子女小學中文並不是用普通話教,怎樣選好呢?請指教。

0    0    0    0

引用:家長要幫子女選擇中一用廣東話或普通話教中

原帖由 GoGOJJ 於 16-07-08 發表
家長要幫子女選擇中一用廣東話或普通話教中文,子女小學中文並不是用普通話教,怎樣選好呢?請指教。

...
如果小學唔係,我會選番廣東話

熙媽媽    發表於 16-7-24 18:11

回覆:初中中文科用普通話教好嗎?

我女初中時係普教中,冇咩問題。
上到高中就自由選擇普教定粵教。

回覆 GoGOJJ 的帖子

廣東話啦,普教中對DSE無幫助。

王家爸爸  呢樣真   發表於 16-7-13 16:02

到時DSE都係廣東話考架啦,加上本身小學唔係普教中,萬一上到去touch wood上堂聽唔明,跟唔上進度就大鑊。

小學唔系普教中,中學唔好選普教中

我手寫我心?如果平時思考都係用普通話,我估會有幫助!

我仔小學試過幾年普教中,怕怕了!

...
初中中文比小學深好多 仲要讀文言文
小學唔係普教中开 怕小朋友吃力
两頭唔到岸會辛苦 況且楼上JM都有話
DSE 無用 無必要唔好揀

DSE無用就唔讀?我不認同。

如非母語為普通話或普通話能力超強,最好都係揀番廣教中

...
唔係你選便可入普教中的班,我囡囡兩中學都有評估,優先給普通話人,才給普通話優異的廣東話人。

CFSS & SSGC

回覆:sum-yan 的帖子

我女小一至小三是廣東話教中文,小四至小六是普教中,她的普通話流利的,因幼稚園時也是普教中,但她説廣東話教中文學得好d,所以她不選擇普教中班。

回覆:samsam123321 的帖子

我估計而家冇中學唔教普通話,但普教中係另一回事,大家要搞清楚先

如小朋友有語言能力, 選普教好, 如沒此天份,家長又怕小朋友跟得辛苦, 怕小朋友面對困難, 那5好諗呀, 選廣教啦, 去到中學已經5係除課程深甘簡單, 還有要小朋友學社會責任, 將來小朋友出來做事, 會遇到不同國家的工作和人事, 而且面向中國的機遇5會比其他國家低, 所以我支特自己小朋友多用普通話, 就連打機都有國內朋友, 個人意見, 不起勿評

sum-yan    發表於 16-7-24 15:34

我會揀粵教中。

普教中只會令學生普通話口語能力提升,唔覺會提升寫作同理解能力,反而課堂討論因用唔熟悉嘅語言,令討論氣氛不足。另外,中文本身已經有唔少野要教學生,要處理,仲要處理普通話語音,而唔同學生的普通話能力亦有差異,學生吸收會受多一個因素影響,甚至會影響小朋友對中文的興趣。

我真覺得唔人值得犧牲對中文的興趣去迂迴地學普通話。我覺得大個正正經經學都得,我都係大學畢業先考水平試,問題不大。

都係個句,唔係話你揀就有,睇學校。如果學校係有,而你又達標,我估計冇咩理由唔入,但如果唔達標,就要小心啲處理。等同英文唔開嘅入咗英中大同小異

‹ 上一主題|下一主題