用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一生用什麼牌子書包/背包?(分享吓!) ...
樓主: szeching
go

中一生用什麼牌子書包/背包?(分享吓!)  

vvmakyy 發表於 16-7-26 14:32
... 孭咗上背脊後, 就會發覺Gregory 所承受的重量反而仲輕, 孭得更舒服, 日日見阿女孭住個石頭返學 ...
石頭永遠都是石頭,Gregory的減壓孭帶真的做得很好,我揀書包時都親身體驗過,而阿囡和幾個同學都曾借玩過同學的脹卜卜Gregory(她很懶不執書包),背著走一片校園後肩背無事但她們全都小腿膝頭有點酸軟,重量的負擔其實並沒有減少的,小心孭得舒服而忽略負重,久而久之,膝蓋臀部的關節會有較大磿損,女生亦有機會有甲組腳(即粗腿)。

既然18L~23L的書包是絕大部份中學生普遍所用的size,亦即是大部份中學的每天上課所需書本量亦是20L左右,為什麼不訓練/強迫子女每天收拾書本而要用25L以上的Gregory?

我自認本人算是揮攉,但情願用Gregory 的budget買數個其他品牌和不同size的書包以適合不同場合和需要。Herschel,VANS,JanSport,Oxford 等等都是孭得很舒服的。

vvmakyy  我女每晚都有執書包的習慣, 中學書本本都鬼咁重, 唔執書包想揹死, 我女唔係用最大的 size, 應該係中size,    發表於 16-8-1 13:51
CFSS & SSGC

學校有locker。系吾系吾洗買太大個呢?

回覆:中一生用什麼牌子書包/背包?(分享吓!)

引用:星期六響書展買左個+oxford+新款書包比呀仔

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-07-25 發表
星期六響書展買左個 oxford 新款書包比呀仔,應該夠大放書,底部亦算硬浄,3百幾又有護脊平得黎絕對唔差, ...
我女小四用oxford用到小六,仲未爛,簡值超值

不過升中佢想我買個新,我都OK,升中學新開始,但已經唔肯再用oxford,佢話小學生用。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-07-25+發表

原帖由 gracelam 於 16-08-09 發表
我女小四用oxford用到小六,仲未爛,簡值超值

不過升中佢想我買個新,我都OK,升中學新開始,但已 ...
我仔買果款係淨色,唔似小學生書包,而且內隴好大,粗用真係好抵。
小學我地用Beckmann 書包,貴些但十分耐用,而且護脊功能較佳。

Dr Kong 就功能性d
如果女仔就見唔少用Jansport
普通中學生多數都係旺角個頭買

回覆:szeching 的帖子

我去一田揾,無賣呀!運動家都唔見,請問知唔知邊間運動鋪有呢?

引用:我去一田揾,無賣呀!運動家都唔見,請問知

原帖由 jessiekong 於 16-08-13 發表
我去一田揾,無賣呀!運動家都唔見,請問知唔知邊間運動鋪有呢?
Deuter呢個牌子

peggy  overlander / 吉之島/ 千色店都有deuter 賣  發表於 16-8-16 00:45

回覆 babycherry22 的帖子

我女最終都是買咗Converse

DolPurple 發表於 16-7-31 14:15
我地買左columbia 減價亞仔楝,底部堅挺
間格和質料好!:good
有冇相睇下?我睇左幾個個底都唔堅挺

hapigpig 發表於 16-7-25 13:57
綜合佢幾個表姐的意見
1.Gregory太貴唔合理
2.outdoor無間隔,又太軟身,一多書就偏則向後
係咪新出果個?D色好靚初中係咪應該夠用呢?我仔學校要帶notebook

引用:Quote:hapigpig+發表於+16-7-25+13:57+綜合

原帖由 bb2 於 16-08-15 發表
係咪新出果個?D色好靚初中係咪應該夠用呢?我仔學校要帶notebook ...
可能Herschel會合適,大部份都有notebook格

CFSS & SSGC

回覆:bb2 的帖子

不知是否新款,不過唔係平時見到Lafuma的行山款,亜囡選果個有上下兩層,下面夠放鞋,中間有拉鍊可打通上下,25L估應夠初中用

醒目開學勳章

引用:Quote:vvmakyy+發表於+16-7-26+14:32+...+

原帖由 sum-yan 於 16-07-31 發表
石頭永遠都是石頭,Gregory的減壓孭帶真的做得很好,我揀書包時都親身體驗過,而阿囡和幾個同學都曾借玩過 ...
Gregory 的budget買不到數個Herschel的,兩個價錢不是差好遠。我囡囡兩個都有,佢較喜歡Herschel,覺得上身感覺包得多d舒服d

引用:Quote:原帖由+sum-yan+於+16-07-31+發表石

原帖由 小木偶媽咪 於 16-08-17 發表
Gregory 的budget買不到數個Herschel的,兩個價錢不是差好遠。我囡囡兩個都有,佢較喜歡Herschel,覺得上身 ...
Gregory一個要$1780,Herschel 一個先係$6xx,依家Log-on仲有75折,我都係兩個都有,阿女可能細粒,佢鍾意用Herschel 多啲,而且學校吾希望學生用太貴嘅書包。

sum-yan  TKS   發表於 16-8-18 14:34

引用:不知是否新款,不過唔係平時見到Lafuma的行

原帖由 hapigpig 於 16-08-16 發表
不知是否新款,不過唔係平時見到Lafuma的行山款,亜囡選果個有上下兩層,下面夠放鞋,中間有拉鍊可打通上下,25L ...
新款呀

引用:不知是否新款,不過唔係平時見到Lafuma的行

原帖由 hapigpig 於 16-08-16 發表
不知是否新款,不過唔係平時見到Lafuma的行山款,亜囡選果個有上下兩層,下面夠放鞋,中間有拉鍊可打通上下,25L ...
新款呀

hapigpig 發表於 16-8-16 18:50
係新款黎架你囡買左迷彩, 定紫色果個?我都考慮過呢個

sum-yan 發表於 16-7-19 08:32
絕對好過買超貴Gregory,不實際只會宣揚虛榮心。

我當初都好似你禁諗, 都講過禁貴一個書包值咩?  虛榮心 !

但當我試咩我朋友個Gregory後, 嘩了一聲, 超舒服, 減壓孭帶做得好好, 就算背囊好重個膊頭位都唔會覺累, 唔會覺我好重。Gregory貴在佢的設計同用料。  試完後呢一刻覺得好值得買比呀囡。

所以我都買了一個給我囡, 應該可以陪伴呀囡完成中學階段。

我女果款入面都有notebook格, 同埋一個拉鏈位。

我女都係有locker, 但好多時都要帶書回家做功課同溫書。 quiz exam 前仲要清LOCKER ! 之前用 Nike, 雖然唔會爛, 但孭帶完全卸唔到力。 見佢真係好辛苦, 換左Gregory, 個背唔使就住行, 見佢行都行得輕鬆好多。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+小木偶媽咪+於+16-08-17+發表

原帖由 EuniceMaMa 於 16-08-17 發表
Gregory一個要$1780,Herschel 一個先係$6xx,依家Log-on仲有75折,我都係兩個都有,阿女可能細粒,佢鍾意 ...
我買三個Herschel也是在Log-on買,當時沒折,去街款平d。但其中一個返學最大的雙扣款,當時要13xx。
75折現正有嗎?去睇睇先,我幾鐘意這個牌子,款型又咩得舒服