用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一生用什麼牌子書包/背包?(分享吓!) ...
樓主: szeching
go

中一生用什麼牌子書包/背包?(分享吓!)   [複製鏈接]

我買Gregory,書包好重時就知佢好了

引用:大囡鐘諗用日牌,e++好興果隻anexxllo+(大

原帖由 nanafafa 於 16-07-19 發表
大囡鐘諗用日牌,e+ 好興果隻anexxllo (大約咁串),二囡鐘意行log on 買,阿囝升小四,唔鐘意換書包 ...
Log on 有好多Herschel,超多款式!

CFSS & SSGC

回覆 Aibb@ 的帖子

delete

我地買咗outdoor,好colourful,亞囡好鍾意

引用:請問大家會買什麼牌子的書包/背包給中一的

純粹想知, 不喜勿插. 點解咁多人鍾意用Gregory. 小學書包Seven 賣過千, 因為佢有護脊同超輕, 請問Gregory 賣點係咩?

引用:Quote:原帖由+baby33+於+16-07-18+發表我個

原帖由 Himma0904 於 16-07-18 發表
另有螢光綠同黑
我仔都話用平時運動型嘅背囊當書包,我問佢買5買個新嘅,佢話唔買,慳返

引用:Quote:原帖由+szeching+於+16-07-08+發表請

原帖由 香香 於 16-07-23 發表
佢地在校有柜鎖的。不是太重
咪係,很多中學有lockers,另外沒有學校會有一天上齊全部科目,學生應該每天收拾書包。
上面我建議的數個品牌全部都有18~23L容量的款式,這是足夠用的標準容量,亦是在街上見到大多數中學生用的size,但又不是所有包包都是滿的。

CFSS & SSGC

引用:純粹想知,+不喜勿插.+點解咁多人鍾意用Greg

原帖由 mimi1102 於 16-07-23 發表
純粹想知, 不喜勿插. 點解咁多人鍾意用Gregory. 小學書包Seven 賣過千, 因為佢有護脊同超輕, 請問Gregory  ...

不外乎超大size,襟用,孭得舒服等等。其實這討論在這幾年都重複出現。

現實是大約20L容量已足夠,為什麼一定要用26L以上的Gregory?不懂得收拾書本嗎?家長們請深思,如每天都要背著有24L甚至塞滿26L書本(可以近20磅!),有䕶脊和孭得舒服的只是避免"寒背"和減輕肩膊受壓,但負重仍是直接令他們的脊柱、腰部肌肉和雙腿的負荷是十分大的,尤其對女生有更大傷害。

另外我介紹的幾個牌子都非常襟用,閒閒地用上三、四年不破不壞,有些更可放入洗衣機,洗完便回復新書包一樣,又可用多幾年。但只是Gregory的1/3~1/5價錢。

青年人喜歡追潮流,跟朋友風,整個中學生涯真的可以祇用同一個書包嗎?花千幾二千元買號稱可用6年的書包又如何?不如用同budget每兩年或三年再買當時更新款的書包。另外一個學年內又有運動日、又有老師帶領的校外參觀訪問等、又考試日、又半日學(需出外考樂器丶比賽等等),我們便有數個不同牌子和不同size的書包(都共不超過二千元),囡囡在不同日子時和需要帶不同量書本時便用上比較合適的書包。

最後亦是需要有正確價值觀灌輸給青年人,在市場上有非常非常多的選擇下,為何中學生要用過千元的文儀用品呢?我們便認識有同學用二千元的Gregory,但不足兩年又換,亦認識有用近千元的原子筆;只是返學啊!為何要奢侈?

mimi1102  明白, 謝謝~  發表於 16-7-25 10:31
CFSS & SSGC

貢獻勳章

回覆:中一生用什麼牌子書包/背包?(分享吓!)

我女買了converse
300蚊到
有大細格同左右側袋放水樽同雨傘

唔知中學生會不會另帶手抽袋做功課袋?
我女小學一向是書包加A4 tote bag做功課袋

sum-yan    發表於 16-7-25 13:52

前幾年icefirx開倉,買左個行山背囊俾阿女做書包,用左差不多三年都好實淨,唔係我叫佢換佢都唔肯換。

可能有啲學校會規定學生唔准買貴書包、唔准太sharp之類架,家長可以先了解一下至決定。

>^^<

綜合佢幾個表姐的意見
1.Gregory太貴唔合理
2.outdoor無間隔,又太軟身,一多書就偏則向後
3.jansport / nike 等OK

我prefer nike等運動牌子,但款式選擇唔多
最後買左 lafuma 25L

引用:純粹想知,+不喜勿插.+點解咁多人鍾意用Greg

原帖由 mimi1102 於 16-07-23 發表
純粹想知, 不喜勿插. 點解咁多人鍾意用Gregory. 小學書包Seven 賣過千, 因為佢有護脊同超輕, 請問Gregory  ...
我女小學都係用 seven,上中學睇中隻 Gregory 成千七,比我 band 左。最後係 (Abebi) sogo 買左隻8百幾,又輕又大。

引用:+本帖最後由+sum-yan+於+16-7-25+13:57+編

原帖由 sum-yan 於 16-07-23 發表
衷心認同你的看法,互勉。

星期六響書展買左個 oxford 新款書包比呀仔,應該夠大放書,底部亦算硬浄,3百幾又有護脊平得黎絕對唔差,我覺得好過簿布料有牌子嘅背包好多。

醒目開學勳章

引用:星期六響書展買左個+oxford+新款書包比呀仔

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-07-25 發表
星期六響書展買左個 oxford 新款書包比呀仔,應該夠大放書,底部亦算硬浄,3百幾又有護脊平得黎絕對唔差, ...
我大仔都係用oxford書包不過係舊款,我買唔使兩百,用左一年仲好新淨,用得過!

洋蔥頭媽咪    發表於 16-7-26 09:11

我大女都係用 Gregory, 是三年前契媽送給她升中的禮物, 我初時都覺得好貴好唔值, 唔明呢個書包貴在何處, 但用過後就改觀, 試過將大量中學課本分別放入護脊書包和 Gregory作比較, 孭咗上背脊後, 就會發覺Gregory 所承受的重量反而仲輕, 孭得更舒服, 日日見阿女孭住個石頭返學, 但佢答我唔係好重, 呢個書包亦好耐用, 絕對可用足六年, 我女買書包係以實用, 耐用, 舒適的條件下買書包, 唔係因為呢個書包多人用, 追潮流而買, 雖然係貴, 但我覺得物有所值

醒目開學勳章

我買North Face.

剛剛便加了Kanken兩用背包,足夠放樂器書,當揹著樂器時,又可作手挽袋。
CFSS & SSGC

我地買左columbia 減價亞仔楝,底部堅挺
間格和質料好!:good

sum-yan    發表於 16-7-31 23:09
‹ 上一主題|下一主題