用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11網及軒小叩門分享
樓主: Hayden0805
go

11網及軒小叩門分享 [複製鏈接]

我要自由 發表於 17-3-25 10:30
都想問下英一算5算活動教學?多5多功課?

女兒讀了英一幾個月,學校課程適中,沒盲目谷深,教得好細仔,測考範圍易跟,抄寫功課不多,女兒在學校的導修堂完成了大部分功課,每天回家一小時以內已經做清其餘部分!就算大假期前都不太多!

Hayden0805 發表於 17-3-30 08:24
同意樓上所說,今年11網已加入不太吸引的跨區小學,吸引度大減,不值得為網而搬了!
...

雖然話要借網,請問有冇邊個網比11網更好?大女細仔

回覆 Hayden0805 的帖子

多謝你分享, 雖然英二擺左烏龍, 但你點睇英二, 英一真係好好多??  分別在那裡??

回覆樓主:

多謝你分享,我諗緊係咪培小...........哈哈因為校長真係好有愛心架,依間係好有愛既學校

想問叩門時如何整portfolio 可爭取到面試機會?是否一定要有cert?

DianaRose 發表於 17-4-27 01:31
想問叩門時如何整portfolio 可爭取到面試機會?是否一定要有cert?

我寫呢個post,其實就係想分享自己既portfolio係好弱架,咩都冇,咩奧數,英文,樂器,國語學習cert都冇架,連扣門信都冇,只簡單用釘書釘釘好,俾左最簡單既幾頁資料咁,所以都唔好太大壓力,其實最重要都係小朋友臨場表現,同埋,如果間學校係非常心儀,務必了解透徹,一定要具体講到鍾意d咩,扣住你自己既教養特色及小朋友既強弱點咁去答,先有意思,否則,答埋d好行貨既答案,其實係浪費左面試既機會!
如好多家長會答學校口碑好,認識好多小朋友係度讀書,佢地都好乖!校長即問,係邊個?有冇名,讀邊班架?你如果只係隨口up,咁就答唔落去啦!
‹ 上一主題|下一主題