用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11網及軒小叩門分享
樓主: Hayden0805
go

11網及軒小叩門分享 [複製鏈接]

引用:請問你小朋友是邊區的學卷校?

原帖由 ddung_baby 於 16-07-07 發表
請問你小朋友是邊區的學卷校?
我小朋友讀中西區禮x會!

引用:可唔可以講下般小同李陞?+

原帖由 cherriehahaha 於 16-07-07 發表
可唔可以講下般小同李陞?
小朋友般小冇機會in,但我知般小校長好有心in,每個小朋友都親自見,見到依家都未見完!李陞就小朋友自己入first in,我個日冇問阿女,所以都唔知in左d咩,2nd in就post 1已答,我之後問到既話,就再補充俾大家聽啦!

好多謝你的分享,真係好有用

Hayden0805 發表於 16-7-7 14:26
聖彼得當然也是熱門學校,只是了解過學校的風格及校風,並不合符我家的教養風格,所以沒有選取啊!

...
聖彼得的校風如何?

Hayden0805 發表於 16-7-7 10:29
我係由阿女N開始就追EK,真的多謝各前輩分享,令我獲益良多,依家來報恩先,就講下阿女今次11網叩門情況,但 ...
講故事答問題(阿女話好多小朋友冇舉手答問題,得佢舉手答!)

請問故事係中文定英文問?

你囡囡好乖肯舉手答, 你點可以教到佢肯搶答? 謝謝!

可否分享多點育兒心德, 感謝你

回覆 cherriehahaha 的帖子

般小叩門我可以分享下!先見小朋友,要讀一篇中文和英文,有用英文問篇英文嘅問題,另外有兩題簡單進位加數,問父母職業同有無兄弟姊妹,仲有要寫自己個名響紙上! 跟住就叫小朋友去叫父母入去見校長,小朋友留在外面等候!父母都係問點解揀佢,平時放假同小朋友去邊!另外因為我哋住九龍,校長有問交通安排!希望幫到你們!

回覆:Hayden0805 的帖子

想問新會感覺如何?

引用:Quote:Hayden0805+發表於+16-7-7+14:26+聖

原帖由 kongman 於 16-07-07 發表
聖彼得的校風如何?
呢樣等聖彼得家長答你啦!佢地先答到真實情況!

回覆:Hayden0805 的帖子

可否分享一下英二?謝謝

回覆:11網及軒小叩門分享

多謝!非常好的分享!

引用:想問新會感覺如何? +

原帖由 jimmyveron 於 16-07-07 發表
想問新會感覺如何?
新會校長老師團隊都十分好,好有心做好間學校,如對這學校心儀,可以去她的體驗課,去年,她甚至會和上体驗課的學生做評估,讓他們知道如入學校就讀,按著學生的程度,會安排那樣的課程給他們,我曾去過英文程度較佳的那組觀課,教學水平相當高!
此校也用了很多資源鼓勵閲讀,值得入内了解!

引用:我係由阿女N開始就追EK,真的多謝各前輩分享

原帖由 Hayden0805 於 16-07-07 發表
我係由阿女N開始就追EK,真的多謝各前輩分享,令我獲益良多,依家來報恩先,就講下阿女今次11網叩門情況,但 ...
謝謝你無私的分享。英一校長真的很好,再次恭喜你。

引用:我係由阿女N開始就追EK,真的多謝各前輩分享

原帖由 Hayden0805 於 16-07-07 發表
今年呂小叩門補充少少,除左一張紙9個圈俾你畫野,之後老師會俾中文同英文生字叫小朋友讀,中文約2張A3紙咁大,英文就約F4 size ,我仔話中文就叫佢全部遂個讀出黎,而英文就抽黎問; 而英一今年設有2nd in, 但2nd in問咩我冇詳細問,只知2nd in 完即收,我地冇叩英一,係隔離班小朋友

penguin8 發表於 16-10-30 12:54
想問你對禮xx有咩意見?點解冇叩聖x, 聖加x?

你問禮賢會幼稚園?禮老師校長非常好,如學生抽獎結果前沒有任何offer,校長一定幫手寫信!
因有細佬跟尾,所以偏向㨂男女校

引用:Quote:penguin8+發表於+16-10-30+12:54+ 想

Hayden0805 發表於 16-10-30 13:12
你問禮賢會幼稚園?禮老師校長非常好,如學生抽獎結果前沒有任何offer,校長一定幫手寫信!
因有細佬跟尾, ...

請問如果好似你咁,大女細仔,你覺得11網是好選擇嗎?因本人有考慮過搬往11網,大女今年k1

引用:Quote:Hayden0805+發表於+16-10-30+13:12+

原帖由 chuheadlacool 於 17-03-19 發表
請問如果好似你咁,大女細仔,你覺得11網是好選擇嗎?因本人有考慮過搬往11網,大女今年k1
...
11網今年大抽獎要借隔離網(12&18),唔計要跨區返學校,所抽既學校仲要係不太吸引。

Hayden0805 發表於 16-7-7 10:29

都想問下英一算5算活動教學?多5多功課?

chuheadlacool 發表於 17-3-19 16:10
...

同意樓上所說,今年11網已加入不太吸引的跨區小學,吸引度大減,不值得為網而搬了!
‹ 上一主題|下一主題