用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小四數學一問,數硏,學林,公文式,邊間好? ...
go

升小四數學一問,數硏,學林,公文式,邊間好?

我想三間揀一間,大家比D意見分享吓!

回覆 yylove220055 的帖子

你不如問同學仔阿媽, 去邊間都係睇老師。不過我知大部份人去數研。

公文係自細讀,四年級先讀有機會要由低學番,因為佢哋比較注重基礎

引用:回覆+yylove220055+的帖子 公文係自細讀,

原帖由 mayyylai 於 16-07-07 發表

公文係自細讀,四年級先讀有機會要由低學番,因為佢哋比較注重基礎 ...
甘係咪揀數硏會啱我小朋友多D!

引用:回覆+yylove220055+的帖子 你不如問同學仔

原帖由 scyauchris 於 16-07-07 發表

你不如問同學仔阿媽, 去邊間都係睇老師。不過我知大部份人去數研。 ...
以我所知大多數放學去補習!

我只知到大部要上數的同學仔是去數研, 有些小朋友上了是有進步, 有些便無。所以我估係看ctr 老師, 你最好問吓家長。當然要揾間近屋企, 因為放學重要四處去太辛苦。

應該係要睇老師, 而唔係睇邊間機構, 我小朋友補過數研, 之前聽人講唔錯, 所以報左, 但愈讀愈差, 讀到小朋友都驚左上堂, 之後請左個老師私補, 補完進步左好多
老師補得好, 邊間機構都唔關事, 如果想谷成績, 可能單對單會好d

回覆:scyauchris 的帖子

我個區有架,平時冇補習,但今年考試差左好多想補吓專科!

引用:我想三間揀一間,大家比D意見分享吓! +

原帖由 yylove220055 於 16-07-07 發表
我想三間揀一間,大家比D意見分享吓!
你小朋友是要補底還是更上一層樓?
我仔仔補過數研,
補底可選數研,
但更上一層樓就唔得

tingting_mom 講得對, 數一定要找對老師。

回覆:升小四數學一問,數硏,學林,公文式,邊間好?

引用:Quote:原帖由+yylove220055+於+16-07-07+發

原帖由 MashiMaro 於 16-07-07 發表
你小朋友是要補底還是更上一層樓?
我仔仔補過數研,
補底可選數研,
我係想補底啦,如要更上一層樓就冇咩本事喇!

引用:我覺得出面小班令小朋友可能由唔合格去到合

原帖由 Bingb 於 16-07-07 發表
我覺得出面小班令小朋友可能由唔合格去到合格或多些。但如要高分,始終係一對一或父母自己針對性地落藥跟。 ...
當然啦

我小朋友初初係因為補底而開始補數研, 坦白講真係幾失望, 因為我睇過佢d教材, 覺得真係好似幾好咁, 所以我對數研幾有期望, 補完過後, 先覺得教材唔係最重要, 老師先係重頭戲, 同埋我小朋友數研補果班唔同學校, 教的野好似都唔同, 我諗真係冇一對一咁好

引用:我小朋友初初係因為補底而開始補數研,+坦

原帖由 tingting_mum 於 16-07-07 發表
我小朋友初初係因為補底而開始補數研, 坦白講真係幾失望, 因為我睇過佢d教材, 覺得真係好似幾好咁, 所 ...
甘又係,真係要試過先知。
平時係我敎開,但而家升四怕搞吾掂所以試下比人教,睇下咩情況!

回覆:yylove220055 的帖子

同埋成日係屋企做功課好似鬧交咁,好激氣!!

引用:我小朋友初初係因為補底而開始補數研,+坦

原帖由 tingting_mum 於 16-07-07 發表
我小朋友初初係因為補底而開始補數研, 坦白講真係幾失望, 因為我睇過佢d教材, 覺得真係好似幾好咁, 所 ...
我覺得數研的教材都好一般

tingting_mum 發表於 16-7-7 12:39

應該係要睇老師, 而唔係睇邊間機構, 我小朋友補過數研, 之前聽人講唔錯, 所 ...
可否介紹你的老師給我, 謝謝!

回覆:pickballboy 的帖子

剛報左數硏,試吓啱吾啱小朋友先,如果吾得再找找!