用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音樂椅是否還在轉
樓主: Peanut1224
go

音樂椅是否還在轉   [複製鏈接]

回覆:音樂椅是否還在轉

9月真係都重有機架!唔好灰心呀!我個朋友早兩年讀九龍塘名幼,佢那班同學好多個都有幾個offer在手,但又不是神級小學,所以個個都唔到開學都唔放位,我個朋友話交學費都交左2-3萬

回覆 miujoey 的帖子

真的嗎? 是否今年的? 今年競爭大過舊年好多, 即是2ND IN 後REJECT 還有機會嗎? 多謝你留言, 令我重燃希望.

回覆:waiwaileung1 的帖子

我個fan 係舊年

回覆 waiwaileung1 的帖子

是本星期發生的事情

入到津校第二輪面試,但收到電郵通知落選,係咪冇乜機會候補上?

回覆 Kyle_Jackco 的帖子

點解妳打到電話嘅,我一早已經比人折住

Kyle_Jackco 發表於 16-7-7 14:01
寫信同誠意係有效,我囝2in 表現麻麻己經即日寫求情信,2nd in result 出左唔得再寫,再打電話,最係叩門成 ...
我直頭帶小朋友去到校務處就俾人折左

回覆:mayyylai 的帖子

我都淨係打到去校務處ja

基本上我上個禮拜都係,但睇嚟冇用

等得很辛苦,白頭髮都多左幾條理得個音樂椅仲轉唔轉啦,疊埋心水讀派到果間,如果自己個小朋友真係有實力,小二小三再轉都唔遲

我都系waiting, 不過心儀間學校講明10個, 所以感覺希望好大,不過過左4/7果轉音樂椅沒有call, 今日早上去交感謝信同女女既畫作俾校長,希望佢明白我地一心一意

寫信timing好緊要,  我寄多封7月頭send的, 有電回覆再 in 的有4間 , 其中有2間取錄了,  1間 reject , 1間還等緊.  

如果miss了 7月頭, 8頭月仲有一轉, 趕緊7月尾就寄信.

佢一收到你封信再call你去in.  因為in既人好少,  叫得你去成數好高.

但學校職員話唔收信,咁點算?

引用:回覆+miujoey+的帖子 但學校職員話唔收信

原帖由 candymix 於 16-07-07 發表

但學校職員話唔收信,咁點算?
我寫校長名係信封,佢唔應該會唔給校長,我冇機親手給

唔好意思, 因為多人in box 我, 不能個個回覆, 唯有在此分享

寫信內容 - 可以參考下網上的叩門信, 但不要抄足, 好無誠意的, 中文英文我覺得分別不大, 中英我都有寫過, 有學校回覆的都是中文還要是打印不是手寫, 因為我一連寄成10間學校, 我都是copy copy 然後改少少.

內容, 你有幾想入呢間學校, 學校的理念你要寫並認同, 最緊要寫呢間學校是你的首選,你會一直等佢offer ,   然後又寫下你小朋友的優點, 興趣, 上個咩興趣班, 得過咩獎,  老師對佢的評價, 當然寫好的評價, 大致上係咁.

附上簡單履歷(我2頁紙, 証書我無attach, 因為人地都未別看)  , 成績表. 還有一張相是呀囡做班代表上台領畢業証書的相我釘了係面.   

我全部都是寄的, 當然有d一定俾校務處截了, 但有d我相信真的會給校長看, 間間學校處理方法不同. 仲之我封封都寫校長名收的.

回覆 candymix 的帖子

職員都幾無禮貌,  你有無問佢原因點解唔收 ?
如果真係放低都唔得, 你夠膽等校長親自俾佢嗎  ? 又或者學校有無信箱, 你放入去得唔得

miujoey 發表於 16-7-7 16:59
唔好意思, 因為多人in box 我, 不能個個回覆, 唯有在此分享

寫信內容 - 可以參考下網上的叩門信, 但不要抄 ...
p.s. 証書學校獎狀我無attach , 但記住係封信要提及.

無信箱,職員都唔幫我開門,淨係同我講唔收信。
‹ 上一主題|下一主題