用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 粵教定普教好?
樓主: siuyi170
go

粵教定普教好? [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 16-7-7 22:14
回覆 ivycowcow 的帖子

分開學。
你都說出了幾個重點

Baby豬1209 發表於 16-7-7 23:37
支持粵教,但是有D學校會分精英班規定用普教,令家長好難取捨
雖然有些學校精英班課程會較進取,但若小朋友在非精英班都可以有好成績,又會點揀呢?

回覆 MrBeast 的帖子

同意!
我唔係好明家長點解堅持要小朋友讀精英班,讀普通班就一定唔好?好多精英班嘅老師都以為小朋友識晒考試範圍,所以好多淺嘅課題略略帶過,小朋友可能唔識都唔知自己唔識邊個課題。反而普通班嘅老師知道有批同學進度跟唔上,會放慢教。
我自己高小係學校精英班嘅白老鼠(中文都係用粵語教),英文數學同地理嘅老師都唔會教淺嘅嘢,一去就去到最深。尤其數學堂,一個禮拜教兩個大課題,好容易吸收唔切,所以數學根基嘛嘛哋,都中學唔讀精英班,數學老師放學後慢慢教返我啲基本,我先成績好返。
高中冇再分精英普通,按選修科分班,我嗰班考得最好嗰十個(同時都係全級頭50),有7個係普通班,當中有2個更加係當年普通班嘅輔導班(即係差班)。

1998Ruby1998 發表於 16-7-8 11:41

同意!
虛榮囉,呢個年頭,連靠運氣抽到入名官津都有人炫耀架
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:將升小一,原來學校有得二擇其一,但先要知

原帖由 siuyi170 於 16-07-06 發表
將升小一,原來學校有得二擇其一,但先要知道家長意願才再分配,請問各位小學家長有什麼意見呢?

...
語常會報告話普教中:

........沒明顯證據證明普教中對中文學習有促進作用,但對中文科學習成效也沒負面影響,而愈低年級開始普教中,成效愈好 ...,,,

即係普/粤都冇分別啦。咁如果精英班是普教中,就揀普教中

http://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20160601/s00011/1464717480953

引用:Quote:Baby豬1209+發表於+16-7-7+23:37+支

原帖由 MrBeast 於 16-07-08 發表
雖然有些學校精英班課程會較進取,但若小朋友在非精英班都可以有好成績,又會點揀呢? ...
其實如入非精英又讀得好,對小朋友係一種鼓勵

引用:回覆+MrBeast+的帖子 同意!我唔係好明家

原帖由 1998Ruby1998 於 16-07-08 發表

同意!
我細個係精英班,小5生讀中一文言文,暑期作業十本,做到喊。

所以我唔會㨂分精英班的學校。

引用:Quote:1998Ruby1998+發表於+16-7-8+11:41+

原帖由 MASAYA 於 16-07-08 發表
虛榮囉,呢個年頭,連靠運氣抽到入名官津都有人炫耀架
嘩,你會得罪好多人

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:粵教定普教好?

家長們點解俾班豬的隊友牽住鼻走?

如果大部份精英去粵語班,果班咪係精英班,唔好陪教育局及冇乜教育理念的學校癲啦!

ww08423    發表於 16-8-18 10:24
MrBeast  the herd effect   發表於 16-7-9 06:25
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-7-8 16:44
家長們點解俾班豬的隊友牽住鼻走?

如果大部份精英去粵語班,果班咪係精英班,唔好陪教育局及冇乜教育理念 ...
又回帶講囚徒困境,如果齊心考慮大圍利益,你講既當然實行冇難度,但個個只睇自己利益,咪乜都改變唔到,唔好問點解喇,會畀人問返點解唔可以只為自己去諗
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:粵教!因為讀中學,考DSE嘅時候,大家都係用

原帖由 1998Ruby1998 於 16-07-07 發表
粵教!
因為讀中學,考DSE嘅時候,大家都係用粵語考。同埋我學校初中有普教同粵教班,結果粵教嘅同學中文最 ...
香港嘅母語都幾奇怪,因為我地講嘅係粵語(白話),但寫嘅唔係粵語寫法,而係民國年代嘅國語,所謂粵教中其實只係Oral係粵語,並非純正粵教中。

回覆 Soundervolt 的帖子

因為文字同語言變化速度不一,語言變化速度快過文字,短短百年就會有大差異(以前老一輩嘅用語同我哋依家嘅都已經唔一樣),加上政府為咗容易管治,所以用咗普通話嘅書面語。
其實普通話都有佢嘅口語,「搭檔、皮毛、能耐、嚇唬、盯、蹓躂、納悶、泡湯、勞駕、好使、折騰」等等,呢啲全部都係普通話口語,唔係標準書面語!當中嘅「勞駕、好使、折騰」更加係東北話,即係同廣東話一樣,只係方言!
依家教育大力推廣普教中,令到好多人以為普通話就係標準漢語,而忘記左普通話只係漢語體系入面北方地區其中一種語系,同廣東話一樣,有佢嘅口語詞!所以普教中都唔係純正普教中。
最弊老師本身母語唔係普通話,唔識分邊啲係普通話書面語,邊啲係普通話口語,如果寫作嘅時候用上述普通話口語詞,仲以為自己用緊標準書面語,而老師又唔話佢錯嘅時候,係咪真係仲有助同學學好中文呢?

冷知識:其實「佢」呢個字係東漢時期已經用作書面語,不過正寫係「渠」,「哋」,「係」喺明清嘅時候已經係書面語。甚至乎「明月幾時有」,「問君能有幾多愁」當中嘅「幾時」,「幾多」都係廣東話嚟架!

引用:回覆+Soundervolt+的帖子 因為文字同語言

原帖由 1998Ruby1998 於 16-07-08 發表
回覆 Soundervolt 的帖子

因為文字同語言變化速度不一,語言變化速度快過文字,短短百年就會有大差異(以前 ...

明白!但我地講嘅同寫嘅始終係兩套文字。我唔係話普通話係純正中文,不過唔會好似「香港中文」咁,講法同寫法相差咁遠。

明白!但我們所說的口語跟書寫所用的是兩套語法。我並非認為普通話是純正中文,但並不會像「香港中文」那樣,口語跟書寫用字相差得那麼遠。

Soundervolt 發表於 16-7-8 23:41
明白!但我地講嘅同寫嘅始終係兩套字。我並非話普通話係純正中文,但唔會好似「香港中文」咁,講法同寫法 ...

「我手寫我心」相信是好多人想普教中的原因,但according to the 研究報告,在寫方面只有在高小有優勢,到到中三是沒有分別,仲要學校通常編普教中於精英班,咁我自己會覺得係蝕左。

ANChan59  蝕咗?  發表於 16-7-9 09:59

siuyi170 發表於 16-7-6 19:00
將升小一,原來學校有得二擇其一,但先要知道家長意願才再分配,請問各位小學家長有什麼意見呢?

...
至於樓主你的問題,若你小朋友pth底子不差,或/和你能provide good pth support, 咁冇乜所謂,otherwise,粵教中會較安全。

回覆 MASAYA 的帖子

想當年我囡就因為虛榮心自己撰左入普教中,  不過最大問題係有些中文字佢現在只懂普通話發音, 可能因為佢係讀英小, 所以少了機會用粤語。試過默書用粤語, 佢係聽唔明, 我要幫佢。

引用:回覆+MASAYA+的帖子 想當年我囡就因為虛榮

原帖由 scyauchris 於 16-07-09 發表

想當年我囡就因為虛榮心自己撰左入普教中,  不過最大問題係有些中文字佢現在只懂普通 ...
我小朋友會自己要求係屋企温默書時用廣東話,同埋伴讀都係。咁樣佢就可以知道d字既廣東話發音。so far 都冇問題。

MASAYA 發表於 16-7-8 17:05
又回帶講囚徒困境,如果齊心考慮大圍利益,你講既當然實行冇難度,但個個只睇自己利益,咪乜都改變唔到,唔 ...
我仔都經歷過精英(小學)及非精英(初中),然後精英(高中),都是隨心,現在回頭望,在非精英班認識到一些貼地的朋友及同學,亦懂得如何相處,到踏足社會,會少了一些傲氣,多了些親和力。
如果人生真的有勝利組,不一定是在精英班,名牌大學,神科才會出現,富足在心中!

回覆:粵教定普教好?

要寫得好文章,最重要是多阅讀及多思考,文筆可以靠阅讀吸收,創作力始终要靠自己。這点跟普教粤教沒什麼关係。

要說得流利普通話,最重要是多聽多說。普教中要首先肯定教者的普通話是正宗的,否則遺禍深遠。假設教者普通話良好,那麼普教中至少能達至多聽,这点是好的,但这不代表能達至多說,所以想憑普教中去令孩子能操流利普通話,這绝不是必然的。正如香港大部分中學也是英文中學,卻不見得香港学生英文如何流利。

scyauchris 發表於 16-7-9 06:48

想當年我囡就因為虛榮心自己撰左入普教中,  不過最大問題係有些中文字佢現在只懂普通 ...
你女自己揀?
‹ 上一主題|下一主題