用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家認為係咪一定要有興趣班?
樓主: S-Kwok
go

大家認為係咪一定要有興趣班? [複製鏈接]

回覆:大家認為係咪一定要有興趣班

我仔小學前,主要我陪佢玩,棋類足球玩水……小學後,主要在校內課外活動,機械人(lego),玩一年後,小一暑假出外比賽拎初小組金獎,小二再玩多半年就沒玩。小一暑假游水跟校班,三年級國慶出外比賽取接力安慰獎,之後又冇join興趣班(話教練惡)。小三開始玩乒乓球,剛知道下學期入校隊。
我發覺仔玩到咁上下,又會玩新嘢,我只有跟住他的屁股跑

vpo0615  你個仔真係入水能游, 出水能跳....  發表於 16-7-7 13:26

回覆 S-Kwok 的帖子

佢越唔肯出街就一定要佢出去。返吓興趣班, 最少佢可以識多些人。

回覆:大家認為係咪一定要有興趣班

我仔單車及溜冰都是自學的。爸爸很羡慕,因爸爸兩樣都不懂,游水也不識。我仔的興趣,應該包括了我們兒時的遺憾,希望仔樣樣都試下。很有興趣,他就會一直玩下去,如畫畫。

scyauchris 發表於 16-7-7 09:10
回覆 Doray 的帖子

我女反而越大越怕跌, 佢溜冰又驚跌倒, 單車一樣。幼稚園時, 佢要求要學, 現在係我求返 ...

我會帶佢試,但幼稚園嚟計太多恆常興趣班我宜家睇返覺得有啲徙錢。溜冰我報個一個二星期暑期班,我自己間中帶佢踩下,運動的幼稚園我只會以玩樂為主, 我自己都贪玩,我中小學讓讓運動都掂吓,所以都夠同我细嗰個試不同的運動。

引用:禁三年班学識游水未?再大d学就开始尷尬了~

原帖由 Yanamami 於 16-07-07 發表
禁三年班学識游水未?再大d学就开始尷尬了~泳班初学多是年紀小的~
未學識游水。
阿仔容易病、哮喘,所以報咗1:1,減少等候時間,希望可以減低冷親嘅機會。

亞仔小三, 自小希望佢合群,
大部份團隊運動, 專簡D教練鬧到喊,
而家打緊冰球同欖球,
兩樣要超合作性, 尤其欖球,
佢上年開始要打撞果種欖球,
如果隊友唔合作一齊沖一齊擋,
好易受傷,  訓練左一種帶領人同被人帶領性格
學校老師見家長有讚佢同人相處合作係強項

引用:游水单車應該要識,唔理係咪興趣,幾歲便要

原帖由 longlokma 於 16-07-07 發表
游水单車應該要識,唔理係咪興趣,幾歲便要學曉。
其他興趣會儘量比佢試,運動+琴棋書畫+IT, 有興趣有天份 ...
K3已識踩單車,不過唔鍾意踩,鍾意玩滑板車
。點利誘佢同我地一齊出去踩都唔肯。
咁為咗增加對運動嘅興趣、增強抵抗力,我會比佢踩滑板車,但要陪我跑一段路。
運動我無同佢報,暫時只求佢肯去玩、去運動吓,增強抵抗力。

Yanamami  要恒常运动先可改善体質,间唔中玩下唔見效~  發表於 16-7-7 10:54

引用:回覆+Doray+的帖子 我女反而越大越怕跌,+

IloveJJ 發表於 16-7-7 11:10
你女溜冰玩自己同我佢去玩?定去學i?好唔同架!去學會先教佢點跌,咁就唔驚。我大仔都係乜都驚死之人,我自己同 ...
佢K2報咗一個兩個星期的暑期班,學到少少識溜,之後就我同佢去玩。其實自己中學都係第一次溜冰狂跌之後咪識囉,做運動對我嚟講是for fun only, 所以只要大胆肯試就會上手,佢兩個都叫遺傳到呢樣嘢,都算大胆同很試新嘢,所以我冇特別push佢地~~

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-7+11:10+你女溜

Yanamami  要恒常运动先可改善体質,间唔中玩下唔見效~  發表於 半小時前

知道.   
雖然冇報運動班, 但考完試後已開始每日45MINS - 1HR去踩滑板車(+跑幾個圈). 不過落雨就冇去囉.

IloveJJ 發表於 16-7-7 11:43
其實我係Scyauchris。不過,聽你咁講,口否唔以你女可以大啲先學游都得。但如果係怯既小朋友,我覺 ...
我覺得睇性格,如果驚水,應該更小就帶佢去玩水,玩到唔驚先去學。泳會較平,但成堂係咁不停游,我嗰兩個就唔enjoy.  好快就反抗。

回覆:大家認為係咪一定要有興趣班?

女儿P1,一个暑假主攻一样她特别喜欢的兴趣班,去年学游泳,2个月学完3式(自由蛙泳背泳)可以游10个往返,今年暑假她选择了羽毛球,她还想小提琴被我推迟到明年暑假小提琴,所以这个暑假就主要学羽毛球,再加上以前的兴趣班继续玩着,再看看书旅行一个礼拜再走访朋友,时间过得好快

回覆 IloveJJ 的帖子

當然係揾人教佢溜冰, 不過原來係學跌先, 我女係好怕跌, 連滑板都唔肯試。運動方面好似我, 不過佢識游水 。

引用:唔係一定,係有資源的話,就令生活無咁dry

原帖由 Charlotte_mom 於 16-07-07 發表
唔係一定,係有資源的話,就令生活無咁dry吧!
學游水、最基本係為求生、鐘意的話繼續學係為興趣為強身健體 ...
你同意課外活動可以令小朋友學好一d興趣,終身受用。我朋友就係後悔以前隨得個女,每樣學一陣就放棄;結果大左個女就埋怨點解自己體藝冇樣點

Yanamami 發表於 16-7-7 07:38
禁三年班学識游水未?再大d学就开始尷尬了~泳班初学多是年紀小的~
講開泳班又見到你。今年同兩個寶報咗史X福, 哇, 真好彩。因為報之前我同職員講, 搵個唔好惡的, 要氹得佢哋開開心心, 打算開學繼續學, 舊年响另一泳會教練惡到死, 之後唔肯學。點知泳會真係同我安排個好脾氣既, 同埋依家人哋未放暑假, 我揀9:30, 妹妹係1:1教佢, 又好脾氣, 妹妹返嚟好開心, 真係今次有望學識了。

Yanamami  加油!1:1禁正~  發表於 16-7-7 12:56

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-07-07+

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 當然係揾人教佢溜冰,

回覆 S-Kwok 的帖子

聽人講, 小朋友由泳池上返岸嗰吓最易攝親, 可試吓要求教練幫手, 幫小朋友即披毛巾(假如環境唔容許家長留响泳池邊), 另外小朋友一定係要著潛水裝架啦.

IloveJJ  仲可以飲熱水  發表於 16-7-8 14:54
little_yolky  好似冬天仲可以加保暖衣。  發表於 16-7-8 13:01

小學前已學識四式游水丶溜冰丶roller

反而樂器是6歲後學, 少啲conflict
‹ 上一主題|下一主題