用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家認為係咪一定要有興趣班?
go

大家認為係咪一定要有興趣班?

依家呢個年代,差唔多個個都會有課外班要上。不談學術性,大家係咪覺得一定要有興趣班?  

以我仔為例,幼稚園時有上科學班、數學班(非坐定定上,以體驗、實驗方式上堂),及cambridge課程(屋村仔center, 鬼佬教,遊戲方式上堂,上咗2、3年)直至小學入學前。

小學開始(今年升小三),試過足球班(已完,學咗半年)、圍棋(已完,學咗年幾),畫班(仍然學緊,已上半年)。這些課外活動,全係佢自願想玩,但全部都係學咗一陣就無興趣,又話浪費時間,想喺屋企睇書。

最近,仔話唔想再上畫班,原因係想多啲時間睇書。
回顧過去,只有科學數學班佢有興趣,上咗幾年,從無話唔想上。我知佢會鍾意科學類嘅班,但問題係我應該要佢堅持多一陣,繼續畫班,還是比佢上科學班呢?  如果係科學班,大家可以推介吓嗎?我試過上網揾,但揾唔到。(可能我唔識揾)

引用:依家呢個年代,差唔多個個都會有課外班要上

醒目開學勳章 貢獻勳章

我地一定要有一樣運動,一樣音樂,但其他嘅,我會隨佢興趣

科學班都有上,但唔係長期嘅,好似暑假上6堂,跟學校上10堂咁~
反而多d睇書會更重要
試下留意屋企附近嘅青年中心,我呢個暑假睇咗3個中心嘅暑假活動,3個都有開科學班
恐龍家

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+16-07-06+發表依家

原帖由 IloveJJ 於 16-07-06 發表
我仔都係呢類,如果你俾佢自己揀,佢唔好話學野,連去街都唔係好想的,名符其實係「宅男」。我自己覺得,有 ...
我仔都係宅男,唔願出街,最好係全日喺屋企睇書/玩(佢鍾意玩棋類)。

其實我好茅盾,完全唔洗仔上興趣班係咪啱/好呢?  真係會有嗰種人人都學,自己嗰個唔學係咪好蝕底呢?  對將來嘅人生係咪唔好呢?

不過,我都有同阿仔講,一定要學識游水,唔洗學識4式,救到命就得。

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-07-06+發表我

回覆:大家認為係咪一定要有興趣班

睇開你地的貼,我覺得楼上3個仔的性格都好似

引用:你你鐘唔鐘意機械人?可以去學呀! +

原帖由 IloveJJ 於 16-07-06 發表
你你鐘唔鐘意機械人?可以去學呀!
我仔唔玩機械人,但如果爸爸同佢砌高階lego/gigo(即類似有支點、力點嗰啲),佢又會有興趣,但又從來唔攞嚟自己砌。

今朝有上網揾吓有冇類似stem嘅課程,但又唔係好覺有。

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-07-06+發表你

醒目開學勳章

回覆:大家認為係咪一定要有興趣班?

唔一定要報,真是個人喜好+睇餸食飯!

興趣班當然以興趣為主,最好和學業無關, 不要太功利計算。同學業有關的,叫做補習。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

我嗰件又是冇琴褀書畫,淨係玩吓跳舞校隊,星期六日一個興趣班補習班都冇,我都有時問自己是咪太唔chur…

課外活動唔一定要學,視乎小朋友興趣、家庭及小朋友能力。

但六歲前的課外活動我決定,六歲後就同佢商量後才決定。

唔一定. 佢鍾意睇書, 咁咪好好~~~

禁三年班学識游水未?再大d学就开始尷尬了~泳班初学多是年紀小的~

回覆:大家認為係咪一定要有興趣班

游水单車應該要識,唔理係咪興趣,幾歲便要學曉。
其他興趣會儘量比佢試,運動+琴棋書畫+IT, 有興趣有天份的可keep住學上去,其他嘅唔精都至少識,將来同朋友出去玩都多d選擇

是的,游水是要學,但又唔駛太早,我大嗰個細细個已經唔怕水, 但都係覺得太早開始二对一,進展好缓慢,有啲徙錢。我覺得五歲先學都未遲。

longlokma 發表於 16-7-7 08:22
游水单車應該要識,唔理係咪興趣,幾歲便要學曉。
其他興趣會儘量比佢試,運動+琴棋書畫+IT, 有興趣有天份 ...
我自已覺得運動其實二年级先開始學都未遲。

MrBeast  agree. 協調發展到,事半功倍  發表於 16-7-7 09:06

醒目開學勳章 王國長老

唔係一定,係有資源的話,就令生活無咁dry吧!
學游水、最基本係為求生、鐘意的話繼續學係為興趣為強身健體、學得再勁又操得係為比賽。學到去比賽都唔一定係怪獸行為。如果小朋友有興趣天份,點解要禁止佢呢?佢自己肯去練,練完有獎,就係佢應得嘅一份滿足感。
老實講句丫,好憎人一聽到課外活動就鬧怪獸。更憎人自己技不如人就酸葡萄話一日都係自己唔好無做怪獸。

Barbe  Agree  發表於 16-7-7 13:58

回覆 Doray 的帖子

我女反而越大越怕跌, 佢溜冰又驚跌倒, 單車一樣。幼稚園時, 佢要求要學, 現在係我求返佢。有好多野試左先, 唔得就大些再試。游水佢三歲半學的, 都游到的, 當時無學, 可能現在佢都未識。