用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 CAC結果 ----- 資優+自閉譜系
go

CAC結果 ----- 資優+自閉譜系 [複製鏈接]

啱啱做完小一前評估, 結果有啲意料不到, 一直以為佢只係有社交障礙, 結果出到來仲有3項資優.
我喺資優哩方面的認識比較少, 到依家仲有啲半信半疑, 其實點分辦出資優與否呢?

各位家長, 有冇啲咩資料可以參考下? 謝謝!

1    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

既然你知有3項資優,即係嗰3方面能力係响人群中頭3%以內囉~
恐龍家

引用:啱啱做完小一前評估,+結果有啲意料不到,+一

原帖由 momotang 於 16-07-06 發表
啱啱做完小一前評估, 結果有啲意料不到, 一直以為佢只係有社交障礙, 結果出到來仲有3項資優.
我喺 ...
我仔是阿士保加,高功能輕度自閉傾向⋯⋯⋯不知是否相同?仔社交能力差,但屬於資優。

回覆:momotang 的帖子

邊3項資優

CAC 可以列出三項是資優嗎?點解我的report只有分語言同操作兩項?

係咪懷疑係資優先有得做小一前評估? 小朋友評左自閉譜系冇得做......

引用:CAC+可以列出三項是資優嗎?點解我的report

原帖由 aazz 於 16-07-08 發表
CAC 可以列出三項是資優嗎?點解我的report只有分語言同操作兩項?
same,我仔的 report都係分語言及操作。不過裡面有再細分。

其實我更關心係邊間小學先有支援,適合呢類小朋友…搵嗰d資料真係好頭痕…唔想係咁求其入小學,荒廢佢既能力…

回覆 小王子J 的帖子

佢社交表現唔理想,但語言評為中等,唔算差.
臨床醫生話佢好聰明,特徽表現得唔明顯,不過話總結埋佢幼兒時的行為,所以都係得出自閉譜系的結果.

回覆 athlend 的帖子

我最後揀咗間區內一線學校但唔過份精英制, 希望佢學習可以滿足到佢, 特殊支援哩PART我就睇學校網頁點寫支援方法.

回覆 choichoibb2011 的帖子

我仔兩歲半時評係懷疑自閉傾向,所以小一前會安排做多次評估,確認係咪自閉.

momotang 發表於 16-7-18 18:49
回覆 choichoibb2011 的帖子

我仔兩歲半時評係懷疑自閉傾向,所以小一前會安排做多次評估,確認係咪自閉.

請問係咪入小一前會被安排再評估?

momotang 發表於 16-7-6 12:07
我喺 ...

請問係咪小一入學前會安排再評估架?
‹ 上一主題|下一主題